Reklama

Reklama

Ve stínu Padišaha

  • Německá říše Durch die Wüste
Německá říše, 1935, 88 min

Obsahy(1)

...podle slavného románu: "Pouští - po stopě zločinu". Nejsensačnější a nejpopulárnější dílo Karla Maye po prvé zfilmováno. Konečně první Karel-May-film, na který jste tak dlouho čekali! 60 000 000 lidí všech jazyků světa četlo toto dílo Karla Maye. Kara Ben Nemsi a jeho druh Hadži Halei Omar Vás překvapí tímto nejdobrodružnějším filmem. Exteriéry byly natáčeny dlouhé měsíce na původních místech v Egyptě a to v Port Saidu, v Assuanu, na oase Farafrah a Ogalle. Celých 7 000 000 Kč vyžádala si výroba tohoto filmu, který čsl. veřejnost překvapí. Tento film jest bohatým pramenem poučení o cizích zemích a národech, působí přes to, že jest to sensační film, mravně a výchovně, učí odvaze, mužnosti a humanitě. Hrají: ne tak zvané "hvězdy", nýbrž vybraní umělci: typy lidí-domorodců. Statisícové komparsy - Ohromná dosud nevídaná interiérní výprava. Premiéra v Bio Sokola v Kojetíně od neděle 20. září 1936, o 3. h. odp., 5 1/2 a 8 1/4 h. več. Odpoledne o 3. h. mládeži přístupno. [dobový reklamní štoček] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Flego 

všechny recenze uživatele

Dávno pred legendárnym Lexom Barkerom, ktorého poznáme dokonale, si postavu Kara-Ben-Nemsiho strihlo viacero hercov ( v tomto prvom zvukovom filme to bol Fred Raupach ) a aspoň v tomto prípade treba poznamenať, že hercovi chýbala potrebná charizma hrdinu. Veľký priestor dostáva aj druhá postava príbehu ukecaný Hadží Halef Omar ( Heinz Evelt ), ale taktiež nemá na Ralfa Woltera. Toto porovnávanie však treba brať z rezervy, vyrastal som na mayovkach zo šesťdesiatych rokov minulého storočia, takže je to pochopiteľné. Tento snímok je adaptáciou románu Púšťou ( orientálny cyklus mal 6 kníh, pôvodne 7 ) a má slušnú výpravu, výbornú hudbu a dobrý casting. Horšie je to s réžiou, mnohé scény sú naťahované, hlavne tie, ktoré zväčša padnú za obeť strihačovi. Film mohol byť o 20 minút kratší a mal by oveľa väčší šmrnc. Tretí komentár. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida tak jak jsem zjistil tak filmy s hrdinou Karou Ben Nemsím nevznikaly jen v období největšího filmového boomu Mayovek, ale už v dřívější době a tak jsem se pustil rovnou do téhle prastaré raritky. No a i když zase použiju to obligátní na svou dobu tak je fakt, že to nedopadlo úplně marně. Má to celkem jasnou dějovou linii na rok vzniku i celkem přehledně natočený a zvládnutý akční scény takže proč ne. Navíc u tohohle filmu se narozdíl od těch pozdějších i docela drželi knižní předlohy nebo teda aspoň tak to na mě působí. Jo a Halef a jeho vtipný prupovídky už jsou i tady. Takže samozřejmě nečekejte zázraky, ale ti co můžou tyhle pravěký kousky by si mohli přijít na své.60% ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľkovýpravná mayovská klasika. Dobrodružná od začiatku po koniec a viackrát vtipná vďaka Hadži Halei Omarovi. Autenticky pôsobiace prostredie dotvára atmosféru - púšte, palmy, ťavy, škeriaci sa beduíni, do toho kopec akcie. V interiéri sa vyskytuje minimum scén - na 30. roky niečo nevídané. Na rozdiel od holywoodskych filmov podobného žánru sa tu do toho zbytočne nemontuje romantika. Má to mayoveské kúzlo a ním si zaslúžene získava diváka. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tento film měl na disku pouze v originále bez titulků a vzhledem k tomu, že vládnu pouze několika frázemi z prvních dvou lekcí učebnice Sprechen Sie Deutsch, tak jsem si netroufal si to pustit. Nedávno se mi povedlo sehnat slovenské titulky a šlo se na věc. ____ První zfilmovaná mayovka Pouští je dobrodružná podívaná v hezký exteriérech s udatným Karou Ben Nemsim a komickým Haji Halefem. Jsou tu padouši, jak se patří, přestřelky, bitky, ale celkově to ve mě výraznější dojem nezanechalo. Některé pasáže hodně ukecané. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

S ohledem na rok vzniku je to docela dobrá dobrodružná podívaná s hrdiny, které později proslavili Lex Barker a Ralf Wolter. Fred Raupach svým vzezřením hodně připomíná autora předlohy, Karla Maye, což lze hodnotit kladně. Mnohé scény jsou i na dnešní dobu stále dobře koukatelné a celému počinu nelze upřít jistá atmosféra, na níž má velký podíl zdařilá volba exteriérů, ale i interiérů a kostýmů. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • V scéne, keď zapálili arabskú plachetnicu, sa im tá odtrhla a s plameňmi šľahajúcimi vysoko k nebu odplávala po prúde Nílu. Zdesení Arabi stáli a volali na Alaha a odmietali akokoľvek pribehnúť na pomoc. Loď našťastie narazila na plytčinu a zhorela skôr, než napáchala vážnejšie škody. (Raccoon.city)
  • V polovici septembra 1935 odišla osemnásťčlenná skupina filmárov do Káhiri. Odtiaľ potom vychádzala k rôznym lokalitám natáčania, ktoré sa nachádzali v okruhu 200 kilometrov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama