Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Klasický western, ve kterém předvádějí herecký koncert dva výborní herci, Kirk Douglas a Anthony Quinn. Film o pomstě a spravedlnosti. Vrahové by měli být z svůj hnusný čin spravedlivě potrestáni. Kirk Douglas stojí sám proti zkorumpovanému městečku, kterému vládne tvrdou rukou Anthony Quinn. Film patří k těm lepším, které nám daný žánr předkládá. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Tuto westernovou klasiku jsem si predstavoval trochu jinak - lip, nez ve skutecnosti dopadla - byl jsem zklaman. Quin, Kirk i Carolyn zahrali slusne, ale ve vysledku to na chaby scenar a naprosto jalovou hudbu, co nedokazala vzbudit ani kapku napeti - shame on you Tiomkine - nestacilo. Cvalani koni v prerii, kasne mracky na obloze a par vystrelenych kulek, to je sakra malo... ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru "čekáme na vlak a finální přestřelku" se jedná o třídu lepší a zábavnější podívanou, než notně provařené a hlavně extrémně přeceňované V pravé poledne. A navíc mě tu hrozně bavil Kirk "zabili jste mi ženu, takže tady máte přes držku" Douglas, kterýho jinak ve filmech nijak extra nevyhledávám. Takže suma sumárum, jeden z těch lepších westernů, za pěkných 70%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrný western, který sice obsahuje všechna klasická žánrová klišé, jako je neohrožený osamělý hrdina proti drtivé převaze nepřátel, pochopitelně s neuvěřitelně přesnou muškou, silnou pěstí a tvrdým pohledem, ale díky hereckému obsazení a slušnému scénáři obstojná i dnes plně funkční záležitost. Zajímavý je rasový motiv v příběhu ( Indiánku je možné zabít, nejde o plnohodnotnou lidskou bytost ), protože právě na přelomu 50. a 60. let nastal nekompromisní boj za rovnoprávnost a ukončení rasové segregace černošské populace. Celkový dojem: 60 %. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Klasicky vystavěný western, který si vystačí s dvěma muži, jednou ženou a čekáním na vlak. Od začátku je jasné, jak vše skončí, ale zápletka je přeci jen trochu propracovanější, takže to není úplná nuda. Vše stojí a padá s výkony Douglase a Quinna, kterým zdatně sekunduje Carolyn Jonesová. Ostatní jsou tu jen do počtu, a mají jen dva úkoly. Nechat se zabít nebo jako "řádní" občané jen očumovat. Kamera, hudba, střih, dekorace, profesionálně slušně odvedené řemeslo. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. července 1959 v Minneapolis (Minnesota, USA). (BMW12)

Reklama

Reklama