Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Královský syn Hal Tara uvěří, že panovník země byl zavražděn rukou odvěkých nepřátel říše, a vydává se tragickou smrt otce pomstít. Postupně si však uvědomuje, že pravda je složitější, než si představoval, a že odlišit dobro od zla může být nesnadný úkol... Originální animovaný snímek, nápaditě propojující rámec klasické pohádky s prvky hrdinského eposu, hamletovské tragédie, tolkienovských ság, japonských anime i moderních sci-fi. (Atypfilm)

(více)

Recenze (144)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Špetka z Duny, hrstka ze Shakespeara, pořádný drobeček ze Star Wars, protřepat, nemíchat, okořenit orientálně pohádkovou mystikou, podbarvit libým symfonickým básněním a konečně uvést do chodu jedním geniálně prostým nápadem, na kterým stojí celý mechanizmus. Zní to bezvadně, ale i mistr loutkář se snadno zamotá do svých spletitých sítí a zaškobrtne... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Podívej se nahoru. Vidíš, kde končíš?“ - „Ne. A ty?“ - „Já končím, kde ty začínáš, a ty končíš, kde začínám já. Tak jsme všichni spojeni.“ Hodnotit Strings je obtížné, mají své nesporné klady stejně jako zápory. Zároveň ale nedokážu souznět s komentáři, které film banálně odsuzují kvůli scénáři/dramaturgii a tím končí. Přijde mi to nejen přísné, ale hlavně znehodnocující dílo jako celek. Může kvůli tomu pak zapadnout fakt, že co do zpracování jde o 1 z nejpůsobivějších a nezajímavějších animovaných, resp. loutkových filmů vůbec. Ty loutky žijí, mají emoce a osobnost. A to i přesto, že sami tvůrci na nitky vědomě upozorňují/naráží („Visí tvůj život na nitce?“). Tento zdánlivý nedostatek totiž obracejí ve svou přednost a vystavěli na tom fascinující, podmanivý a možná až překvapivě funkční svět s veškerými jeho pravidly. A to od narození až po smrt (jež přichází s přetržením hlavové nitě). Takže i přes určitou dějovou předvídatelnost a v jistých ohledech dětské prvky (přespříliš roztomilý pták atd.) ho jako celek hodnotím solidními 4*, spokojenost. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

neviděl jsem mnoho dánských filmů, ale asi s tím brzo něco udělám, jestli jsou ty další jen z poloviny tak dobré, tak za to stojí. Strings neboli Nitky jsou nádherná pohádka s dokonale vymyšlenou loutkovou mythologií, úchvatnou vizuální stránkou a parádním 5.1 mixem. Trey a Parker se ještě mají co učit, protplétání nitek v tomhle filmu, bylo o dost nepší než jejich Kamasútra:) ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Být to normální hraný film, asi bych tomu dal odpad! Vážně, tolik klišé a patosu v jednom filmu jsem už dlouho neviděl. Už ten základní nápad - dva válčící rody, král jednoho umírá, pověří syna, ale tomu plány překazí láska.. No znáte to. Strings z podprůměru vytahuje jeden jediný, o to však geniálnější nápad, postavit celý příběh na šňůrkách, kterými jsou loutky ovládány. S tím souvisí i spousta pěkných scén. Přesto si myslím, že se měli tvůrci pustit spíš do komedie. Tohle je vyloženě promarněná příležitost. ()

Nutrička 

všechny recenze uživatele

Příběh rozhodně není to, na čem je film postaven. Jde samozřejmě spíš o hudbu, atmosféru, výtvarné pojetí a vyhrání si s loutkami. A to všechno se určitě povedlo. Alespoň mě film nadchnul a oslovil. Těšila jsem se na něj už dlouho (asi tak dva tři roky), od chvíle, kdy jsem si o něm přečetla v jistém filmovém časopise. Teď jsem si ho sehnala a nezklamal mě. Líbily se mi nápady smrti a narození, vězení a vzájemné propojenosti. Přestože mají loutky stále tytéž výrazy v obličeji, připadaly mi pokaždé jiné - když měly být smutné, viděla jsem v jejich tvářích smutek, když se rozzuřily, byly pro mě rozzuřené. To všechno závisí na práci s hudbou a hlasem. Závěr s ptákem byl hřejivý a povzbudivý. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Čeští animátoři odmítli pracovat na filmu poté, co jim bylo sděleno, kolik by museli vyrobit loutek. (Ajka1)
  • Anders Rønnow Klarlund chtěl vytvořit film o terorismu a reakci USA na události z 11. září. Nakonec se však rozhodl odvyprávět příběh jako pohádku, čímž získal snímek svou konečnou podobu. (Ajka1)
  • Snímek je označován za světově první „zcela jednotný loutkový celovečerní film“. (Ajka1)

Reklama

Reklama