Reklama

Reklama

Purpurové řeky

  • Francie Les Rivières pourpres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když je Pierre Niemans (Jean Reno), francouzský vyšetřovatel masových vražd, povolán vyšetřit krutou vraždu, vstupuje do tajemného světa lží a nemyslitelné hrůzy. Mrtví zbavení rukou a očí jsou klíčem k strašlivému konání vraha, které však nebude mít dlouhého trvání. Každá vražda znamená něco víc, každá oběť je viníkem ve spiknutí a velkém pochybném experimentu... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (570)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Až na samotný konec a jistou dávku překombinovanosti, která šla už trochu přes, jde o výborný thriller...Atmosféra je opravdu temná, vraždy hnusné a z celého městečka s jeho univerzitou běhá mráz po zádech. Hodně všemu pomáhá kamera, která nabízí na jedné straně nádherné záběry ledovců a horských štítů a na té druhé nás ponoří do světa smrti a rozkladu. Skoro cítíte ten pach..."Purpurové řeky" mají své nesporné kvality, k nimž musím přiřadit i suverénní výkon Jeana Rena, jehož komisař Niemans spadá přesně do rodu vlků samotářů, kteří "loví ty, kdo žijí ze slz druhých "... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neí to zlé... Mathieu Kassovitz dokázal podle mého názoru velmi slušně naředit klasický akční styl slušivého amerického střihu a klasickou francouzskou konverzační detektivku, přičemž nepůsobí při snaze evokovat temnou atmosféru tak legračně upjatě jako režisér dvojky Olivier Dahan. Dost prostoru dostává Jean Reno i jeho parťák Vincent Cassel, který mě zklamal jediným... není tak sympaticky rasta jako jeho knižní protějšek. A to je vlastně problém celých Purpurových řek. Oproti knižní předloze nemají ani polovinu napětí a tajemství, na fígl s vraždami se přijde až příliš brzo a celou dedukci na vás postavy naprosto zmateně vychrlí uprostřed automobilové honičky. Inu, film není kniha, to všichni víme, ale adaptace do scénáře má prostě dost much... a "velkolepé" a diletantsky působící finále je toho důkazem. V knize se ta křečovitost ještě jakž takž ztratí, ale tady udeří do očí hlavně díky naprostému přehrávání Nadii Farés... Prostě pokud neznáte knižní předlohu, tak se vám Purpurové řeky budou hodně líbit, pokud ano, neubráníte se jistému zklamání. Ale formálně je vše naprosto v cajku. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem necekal. Necekal jsem, ze to bude takova kravina. Reno podava svuj standartne dobry vykon, ale vic me zaujal Cassel, ktery mi prisel mnohem lepsi. Urcita atmosfera a napeti tu nechybi, ale me to moc nezaujalo. Prislo mi to dost nevyrovnane, chvilku docela napinavy, ale pak jen nudny dialogy o nicem. Tesil jsem se aspon na nejaky drasticky zabery, ale ani tech se mi nedostalo. A o konci radsi pomlcet. Nebejt toho, ze tam hraje Reno asi bych tomu dal jen 2* , ale kdyz primhourim oko tak by to ty 3 mohli bejt. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller, jakých je málo - a to nemám francouzskou produkci příliš v oblibě. Plný počet hvězdiček si sice nezaslouží (hlavně za ten klišé zblbnutý konec), ale napoprvé jsem se u toho opravdu dobře bavila - dobrá atmosféra, zajímavý děj, slušná výprava, výborný Reno a obstojný Cassel. Kniha je o něco lepší (hlavně má uspokojivý závěr), film však rozhodně má své silné momenty. 85% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšil. Slyšel jsem o něm jen to dobré, jako že to je hodně zamotaný film, nebo že je to pěkně strašidelné a podobně. No, můžu říct jen tohle: Zamotaný mi nijak zvlášť nepřišel, atmosféra tam sice byla, ale že bych se bál, tak to ne, ale hlavně, tam nefungovalo spojení hudba-kamera! Možná SPOILER! Když najdou pověšenou třetí oběť a vyběhne pak vrah z koutu, tak A: mohla z této scény být efektivní "lekačka", za B: když vyběhnul vrah, tak hudba neuměla pořádně vytěžit z té atmosféry. Takže to vypadalo, že sleduju nějaký hodně béčkový film. Konec možná SPOILERU :-) Takže dávám slušné 4, ale musím podotknout, že nebýt jako vždy vynikajícího Jeana Rena, tak by to byly slabší 3. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Vincent Cassel bol frustrovaný zmenami scenára počas natáčania, a to do tej miery, že na DVD priznal, že úplne nepochopil dej filmu. To viedlo k začiatku jeho rozchodu s Mathieuom Kassovitzom, čím sa skončil ich profesionálny vzťah aj priateľstvo. (Arsenal83)
  • Náklady na výrobu byly v přepočtu přibližně 14 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Vo filme vystupujú dve helikoptéry, ktoré čakal tragický osud. Alouette II Lama bola zničená o niekoľko rokov neskôr počas leteckých prác a druhý vrtuľník F-GPGM z poslednej scény bol tiež zničený v roku 2013 pri nehode, pri ktorej zahynul jeho majiteľ. (Arsenal83)

Reklama

Reklama