Reklama

Reklama

Nejraději za sebe nechává mluvit svou dalekonosnou pušku. Sebevědomý americký ostrostřelec Matthew Quigley přijíždí za prací do Austrálie. Tam, hluboko v buši, najde zaměstnání u despotického majitele pozemků. Zjistí však, že místo slibované ochrany stád před divokými psy dingo byl ve skutečnosti najat na vybíjení původních obyvatel, což mu šéfa okamžitě notně znechutí. Tak začíná smrtící hra na kočku a myš, kterou může přežít jen jeden z nich... Titulního hrdinu ve filmu ztvárnil Tom Selleck, jehož celosvětově proslavil především televizní seriál Magnum. Roli jeho protihráče a ústředního záporáka si doslova vychutnává Alan Rickman, zatímco v roli krásné, byť poněkud bláznivé Cory exceluje Laura San Giacomová. (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

Tohle je ne moc známý westernový klenot z Austrálie! Ostrostřelec Matthew Quigley připluje z Ameriky do Austrálie na pozvání rančera Marstona, který si ho najal údajně na to, aby ho zbavil divokých psů dingo, kteří ohrožují jeho stáda. Quigley, ale netuší, že od něho Marston chce, aby postřílel místní domorodé obyvatele, protože chce jejich půdu. Quigley odmítne a prohodí překvapeného Marstona z okna. Marston se rozzuří a omráčeného a zbitého Quigleyho spolu s Corou, kterou předtím zachránil odvezou daleko do buše, aby tam zemřeli.... Vyníkající Tom Selleck tady odehrál svoji nejlepší westernovou roli, Alan Rickman si po Smrtonosné pasti zahrál dalšího parchanta a téměř neznámá Laura San Giacomo má tady po Pretty Woman druhou nejznámější úlohu. Režisér Simon Wincer naservíroval podařenou atmosféru, slušné přestřelky, zajímavý příběh, ale i určitý nadhled a fungující hudbu Basila Poledourise. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení tu na mě ve filmovém roce 1990  tentokrát číhalo.  Poctivý western, ale z Austrálie a navíc právě v onom zmíněném roce, kdy už byl žánr v naprostém útlumu. Sellecka si pak pamatuju de facto jen z unylého Magnuma, ale tady byl jako ostrostřelec Quigley naprosto báječný, stejně jako Alan Rickman, který si tu střihnul dalšího skvělého záporáka. Žánrově je pak tenhle "southern" velmi pestrý a přechází z komediálních tónů do drsné akce, kde o mrtvé ani krev není nouze. Vhodně tu pak zapadá i  tzv. genocidní agresivita kolonizátorů, která tu svou krutostí třeskne jako činely ve ztichlém sále.  A nesmím zapomenout ani na hlavní ženskou postavu Cory, jejíž jinakost je rovněž  harmonizujícím prvkem  pestře zkomponované symfonie tohoto filmového příběhu.  "Já jsem říkal, že pistoli nepotřebuju, ne , že s ní neumím" ()

Reklama

Zombi 

všechny recenze uživatele

Co si pamatuju, tak mě tenhle western svého času docela nadchnul, ze začátku jsem byl trochu zklamanej záměnou indiánů za australský domorodce, ale pak se mi to dost zalíbilo, snad by to působilo stejně i teď. Sympatický mi bylo větší využití pušky než klasických coltů i když na správnej pistolnickej souboj nakonec taky došlo. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Krásný hudební motiv, dobří herci, úchvatná krajina... a prapodivný scénář, který tvoří neuvěřitelný mišmaš žánrů. První hodina by se dala charakterizovat jako temný romantický film na pozadí vyvražďování australských domorodců (a nepřímo indiánů). Giacomo rozehrává své ponuré trauma, domorodci umírají po desítkách, a mezi tím vším se za zvuků jásavé Poledourisovy hudby potácí odstřelovač Quigley. Bezradnost scénáristy, který se snaží pomocí oslích můstků dostat Quigleyho do akce, je opravdu šílená (způsob, jakým Quigleymu zůstane jeho puška, i když byl odvezen do pouště, je opravdu WTF). V poslední třetině konečně dojde i na ten akční western, se skvělým Rickmanem a mladým Mendelsohnem, ale v kombinaci s ponurostí témat v prvních dvou třetinách to vypadá dost podivně. ()

Dzin01 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční "australský" western. Píši trochu netradiční, ale sám o sobě je až dost tradiční. Je tu kladný hrdina, kráska v nebezpečí, odporný padouch s bandou poskoků a nebozí domorodci, potřebující zachránit. Jenže vše je vždy o trochu jinak a všemu tomu vévodí střelecké souboje, kdy Quigley (Tom Selleck) střílí na vzdálenosti, na které obyčejní lidé stěží vidí jsou prostě úchvatné. A Alan Rickman je opět třešínkou na dortu skvělé žánrovky. Prostě takhle vypadá film, kdy nefalšovaného westmana pošlete do Austrálie k místním hošanům, kteří si hrají na kovboje. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama