Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vykresluje útok maniaka na nic netušící rodinu. A to hned těsně po propuštění z vězení. Tento film nemá obsáhlý děj, je to spíš takový portrét a ukázka činů vraždícího násilníka během 24 hodin. Obsahuje minimum dialogů, ale celé řádění je doprovázené vrahovým monologem o jeho dětství, minulosti, traumatech, sadistických touhách atd. (Flipnic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Karglův první a poslední počin je hodně mrazivou a nepříjemnou podívanou, navíc skoro němou, proloženou občasným monologem hlavní postavy. Tou je zde psychopatický šílenec, který ihned po propuštění z kriminálu myslí na zabíjení. Poté, co mu nevyjde vražda taxikářky, vyhlédne si v odlehlém, starém domě jednu trojčlenou rodinu. A samozřejmě takovou, s níž se mu bude pracovat až nezvykle lehce. No uznejte sami, že stará bába, mentál na vozíku a mladá blondýna mu za soupeře rozhodně nebudou. A ne, mladá dívka je tu jen od toho, aby jí vyšinutý hrdina vykuchal a za studena opíchal... Pak už je to jen o trochu zdlouhavém zbavování jejich mrtvol, což se mu nevyvede zrovna nejlíp. Ten závěr na benzince mně ale přišel dost stupidní. Henry byl lepší. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Amíci sa museli čudovať ( a naďalej čudovať musia ), že tie najväčšie extrémy na poli psychologického ( nefantastického ) hororu, prichádzali spoza oceánu, už jedno z ktorej svetovej strany. Spomeňme nedávnu ( už zaniknutú ) New French Extremity, alebo CAT III hongkongskej kinematografie. A čuduj sa svete, aj v našom okolí vznikol snímok, ktorý trhá gule intelektuálom, zviera nohy ženám ( feministkám ) a trápi nočným desom labilnejších jedincov. ()

Reklama

DodkaS 

všechny recenze uživatele

Psycho. Skvelá atmosféra vďaka sympatickému hlavnému "hrdinovi", jeho monológu v hlave a zvráteným predstavám, ktoré vyjadril určite tak, ako si želal. Ja som spokojná, ale k úplnej dokonalosti mi predsa len niečo chýbalo. Žeby iný koniec? Každopádne si pozrite Angst v noci a o zábavu máte postarané :) ()

rykardo 

všechny recenze uživatele

Ještě dlouho po shlédnutí HENRYHO Johna McNoughtona jsem byl přesvědčenej o tom, že je to na hodně dlouhou dobu asi to nejlepší, co jsem v rámci tohoto žánru měl možnost vidět a že to tak do budoucna asi i zůstane... Konečně se mi poštěstilo sehnat belgickou uncut verzi filmu ANGST, rakouského režiséra Geralda Kargla a mohu směle prohlásit, že to byla ta pravá trefa do černého a HENRY - PORTRAIT OF.. tímto dostal opravdu hodně velikou konkurenci... Ano, tak je tenhle téměř neznámý film ze začátku osmdesátých let dobrý. Podobně jako v případě HENRYHO, i zde se jedná o zfilmování na základě skutečných událostí, kdy krátce po svém propuštění z vězení, jistý Werner Kniesek ze Salzburku, brutálním způsobem připravil o život tři lidi, žijící poklidným životem kdesi na rakouském venkově... Naprosto originální a nepřehlédnutelná je zejména práce kameramana Zbignieva Rybczynskiho, jehož jméno mi vůbec nic neříká, ale to, jakym způsobem se mu podařilo nasnímat postavu hlavního hrdiny, je prostě paráda a musí se vidět na vlastní oči... Zrovna tak jako McNoughton, tak i pan Kargl se s divákem vůbec nemazlí a předkládá nám pekelně disturbující, syrovou a nekompromisní podívanou, kterou senzitivnějším jedincům ke shlédnutí rozhodně nedoporučuji... Všichni ostatní, pro něž jsou filmy jako HENRY - PORTRAIT OF... nebo třeba SCHRAMM J.Buttgereita neoddiskutovatelné kulty, by si rozhodně neměli STRACH nechat ujít !!! ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Zajímavá volba úhlu pro kameru. Díky ní tento film působí dost realisticky, ale na můj vkus je tenhle vrah až moc zbrklý, chaotický, neuspořádaný a impulzivní, což je vlastně asi důvod, proč si užil pouhých 24 hodin svobody. Nicméně, za mě ty vraždy (v podstatě tam byla jakoby jen jedna poctivá) byly dost rychlé, nevyužité a odfláknuté. Zbavování se mrtvol už je jen nutnou povinností film dokoukat a ten závěr byl fakt absolutně divný. Za mě je tu největší hvězdou malý jezevčík Kuba a palec nahoru za to, že ho ten maniak taky nekrouhnul. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (7)

  • Rozpočet filmu byl kolem 400 000 EUR a byl kompletně financován režisérem samotným. Jelikož byl film zakázán ve většině zemí Evropy kvůli extrémnímu násilí, režisér skončil v dluzích, které splácel točením reklam. Od té doby nenatočil žádný jiný celovečerní film. (Eldrick)
  • Jeden oblíbených filmů Gaspara Noého, který jej zásadně umělecky ovlivnil. Zejména co se práce s kamerou týče a použití voiceoveru hlavní postavy. Noé film často skloňuje a uvadí ho také ve svém TOP 18 nejoblíbenějších filmů. (Eldrick)
  • Vo viacerých scénach vidieť, ako sa obete hýbu. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama