Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (365)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že ve válečných filmech toho moc nového vymyslet nejde. A tento film je toho důkazem, je sice ruské produkce a vypadá stejně či dokonce lépe než podobné hollywoodské trháky, ale je to pořád dokola to samé. Strukturou mi snímek až moc přípomínal Full Metal Jacket. Pro nadšence válečných filmů dobře odvedená práce, ale pro normální diváky jen dokola omílaný známý příběh. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

9 rota je svojím prevedením priemerným "hollywoodským" snímkom, ktorý na vojenskom poli ničím novým a ani výnimočným neohúri. Spoločne podstúpime prvé stretnutie roty, tvrdý výcvik, prvý výstrel taktiež prvú skutočnú akciu, pád... avšak nič čo by som nevidel v lepšom podaní niekde inde. Celkový dojem na daný žaner je slabý 6/10 ()

Reklama

Aiax 

všechny recenze uživatele

9. rota mě fakt překvapila, je vidět, že po Maďarech a Polácích jsou Rusové dalším postkomunistickým národem, který se naučil dělat řemeslně kvalitní žánrové filmy. Vypadá to, že česká kinematografie zůstane ve škatulce "výhradní producent vztahovek ze současnosti" brzy sama. Každopádně dobré řemeslo ještě neznamená dobrý film. Nevím, jestli má příběh o ruských vojácích obecně šanci nějak zvlášť zaujmout českého diváka, myslím si, že není důvod, proč by neměl. Spousta pětihvězdičkových hodnocení tady to potvrzuje. Já osobně jsem se ale s paragány z Afghánistánu moc nesžil, takže jsem se většinu stopáže dost nudil. Američané mají tohle řemeslo pořád ještě vymakanější, například takový Jarhead (srovnatelné téma) je o ligu dvě výš. Ale držím Rusům palce, jsou na dobré cestě. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film, 1 z nejlepších co jsem měl tu možnost vidět. Perfektní technická stránka (jedinou výtku mám k hudbě, která byla taková zbytečně nenápadná a mnohý záběr nepodpořila tak, jak by mohla) a stejně tak obsahová (trošku zvláštní pasáž se Sněhurkou mě zase tolik nevadila). Ze začátku jsem měl trochu obavy, abych si vůbec našel někoho, komu bych mohl po celou dobu fandit (v amerických žánrovkách většinou herce znám, zatímco ohledně ruské herecké scény jsem dost neznalý), ale nakonec se těch několik hrdinů překvapivě rychle našlo a já s nimi mohl jejich boj prožívat do samotného konce (bohužel v mnohých případech doslova). Co se týče závěrečné zhruba 10 minutové ultimátní válečné řeže, zamyslel jsem se nad příspěvkem gudaulina a vůbec tehdejšími reáliemi, ale víte co, mně je tentokrát historická (detailní!) přesnost docela putna (navíc jsem dostal to, co mi někdy u amerických protějšků dost chybí), ten konec jsem si naprosto "užil" a jen mě utvrdil v mém pocitu z celého snímku, takže po Jdi a dívej se a Brestské pevnosti je 9. rota třetí ruský/sovětský válečný film, kterému s čistým svědomím dávám 5*. "V celých dějinách lidstva se ještě nikdy nikomu nepodařilo Afghánistán dobýt. Nikdy...nikomu." ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Válka v Afgoši nikdy nebyla žádné peříčko, jediný, kdo kdy dokázal Persii porazit byl Saša Veliký a po něm už nikdo. Syrový příběh se začátkem, který jsme už viděli například v Četě. Tvrdý výcvik mladých absolventů, jejich postupné spřátelení a hybaj do války. Film je opravdu velice syrový, akce je nadupaná, nejvíce mě bavila přátelská chemie mezi jednotlivými postavami. Osobně považuji tento film za jeden z nejlepších válečných snímků, opravdu výborný a strhující film, který vás donutí si vážit svých přátel. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Do produkce filmu se angažovali také prezident Ukrajiny a prezident Uzbekistánu. (POMO)
  • Pred natočením filmu sa herci stretli so skutočnými veteránmi z Afgánskej vojny, vojakmi z legendárnej 9. roty. Zároveň boli oboznámení s prototypmi svojich postáv. (Marek1991)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama