Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (365)

mm13 

všechny recenze uživatele

Úplne obyčajný vojnový film. Bez akýchkoľvek inovácií, rovnako tak však aj bez zaváhaní. Ani stopy po patriotizme, bez patetizmu protivojnových póz, žiaden exkurz (zakaždým nutne aspoň z časti tendenčný) do histórie konfliktu a tej krvi je tam toľko, koľko jej má byť. Rozumej žiadne, dnes už otrepané, orgie. Tam ich poslali, tam mali plniť úlohy a rozkazy, tam väčšina z nich aj zomrela. Možno boli všetci tí vojačkovia až príliš obyčajní, príliš dobrí a k sebe kamarátski, ale tých 130 minút zbehlo ako nič, také to bolo po filmárskej stránke presvedčivé a nič iné som ani nepotreboval. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Áno, fičí to po vyjazdených koľajách vojnovej schémy, ale ako inak zobraziť realisticky tému "chlapci na ceste do vojnového pekla"? Dá sa to bez postupnosti "výcvik, presun, čakanie, akcia, dezilúzia"? Tvorcovia sa dôsledne vyhli nielen politike (rozkošná scéna s mazákmi, ktorí sa pýtajú, ako je doma, a keď im niekto začne rozprávať o perestrojke, hneď ho pošlú do riti a chcú vedieť, čo teraz nosia dievčatá), ale aj mnohým žánrovým klišé. Celkovo poctivý, výborne natočený, presvedčivo zahraný, zemitý, uveriteľný, výpravný... a v konečnom dôsledku depresívny film. Presne ako vojnový film má byť. Jeden z najlepších ruských filmových zárezov nového tisícročia. ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Hodně surový snímek shrnující válečnou mašinerii - z prostředí Afgánistánu, která spolkne mladíky, přežvýká ve vojenském táboře a vyplivne do surové války v Afgánistánu. O zbytečnosti válek netřeba vyprávět. Film se ponoří do přátelství, naivity a celkově mužského světa se všemi plusy a mínusy a vynoří z krve války. Snímek s tak nabitou atmosférou, že míří do TOP. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi slušné. Technická stránka precizní, poměrně naturalistické a narozdíl od většiny americké produkce ne prvoplánově hrdinské. Celkově to působí velmi autenticky. Menší chybky by se sice našly, občas působí střih v bojových scénách poněkud nepřehledně, ale po delší době zase výborný film svého druhu, dobře natočený, se schopností vtáhnout diváka, bez falešných emocí. Na rozdíl od podobné Olověné vesty tam není tak násilný přechod mezi výcvikem a bojištěm, naopak nabízí jednu z nejpůsobivějších scén ve filmu (sestřelení letadla). A konec je opravdu masakr - jedna z nejlepších válečných scén, co jsem viděl. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak o válce, ale spíš o trudném životě vojáka je tento ruský film. Právě vojáci, jejich charaktery a zážitky z výcviku jsou na něm to nejlepší a svou uvěřitelností daleko překonávají ploché figurky z většiny západních válečných filmů, naproti tomu závěrečná bitva mě až tak moc nebrala. Je sice skvěle natočená ale taky hodně chaotická takže jsem pořádně nevěděl co se děje. A taky si autoři mohli odpustit těch pár brutálně patetických záběrů a jistou schematičnost celého filmu. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Hrdinovia hádžu čierne granáty, teda cvičné granáty. Bojové sú zelené. (Arsenal83)
  • Natáčení se zúčastnila i ukrajinská armáda v počtu 1500 vojáků ze nejrůznějších útvarů ukrajinské armády i s technikou. (Dragoni)
  • Film vychází ze skutečných událostí, v něčem se ale od reality liší. Na "pahorku 3234" bylo zabito pouze 6 ze 39 vojáků 9. roty, zatímco na opačné straně bylo přes 200 mrtvých. (POMO)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama