Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (366)

mm13 

všechny recenze uživatele

Úplne obyčajný vojnový film. Bez akýchkoľvek inovácií, rovnako tak však aj bez zaváhaní. Ani stopy po patriotizme, bez patetizmu protivojnových póz, žiaden exkurz (zakaždým nutne aspoň z časti tendenčný) do histórie konfliktu a tej krvi je tam toľko, koľko jej má byť. Rozumej žiadne, dnes už otrepané, orgie. Tam ich poslali, tam mali plniť úlohy a rozkazy, tam väčšina z nich aj zomrela. Možno boli všetci tí vojačkovia až príliš obyčajní, príliš dobrí a k sebe kamarátski, ale tých 130 minút zbehlo ako nič, také to bolo po filmárskej stránke presvedčivé a nič iné som ani nepotreboval. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Neprehľadná kamera v bojových scénach. Miestami sa chlapci chovajú ako skauti, nie ako vojaci resp., choreografia bojových scén je úplne zlá. Film sa hrá na "amícky vojnový mainstream", ale nedarí sa mu to. Snímka dosť vykráda Kubrickovu olovenú vestu a hudobný dobrovod mi pripomína jednu známu vojnovnku z PC hier. Záverečná scéna je absolútne nereálna. Kubrickova vesta dostala odo mňa **** t.j. 9 rota dostáva ** s prižmúrením jedného oka a to sa radšej, ani nebavme o niektorých hereckých výkonoch. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný velkofilm, což na první pohled vypadá nedůvěryhodně, ale opak je pravdou a musím uznat, že jsem byl velice překvapen a jako správný voják také potěšen. Příběh začíná nenápadně, stejně jako v Marinákovi nebo Olověné vestě, takže na cvičišti. Zažívají nejlepší část výcviku a ani si to neuvědomují. Po hodině filmu, ale začíná ten správný terror na území Afghánistánu a právě parádní akční scény dělají tento film tak skvělý. 9-ya rota na mě silně zapůsobila a opravdu hodně překvapila, v poslední době jsem viděl dost novodobých ruských filmů, ale tento se mezi nima rozhodně vyjímá a mohl by se klidně srovnávat i s Hollywoodskými. -- Po delší odmlce a druhém shlédnutí snižuji jednu hvězdičku, hlavně kvůli dlouhotáhnoucím a ubíjejícím začátku, který se nakonec zvrhne v neskutečná jatka, první půlka je ale úmorná. --- Nejhnusnější zkurvená mina. Naše. Duchové takovou nemají. Sami sejeme, sami se vyhazujeme do vzduchu. Šlápneš, nohu ti to utrhne po kotník. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak o válce, ale spíš o trudném životě vojáka je tento ruský film. Právě vojáci, jejich charaktery a zážitky z výcviku jsou na něm to nejlepší a svou uvěřitelností daleko překonávají ploché figurky z většiny západních válečných filmů, naproti tomu závěrečná bitva mě až tak moc nebrala. Je sice skvěle natočená ale taky hodně chaotická takže jsem pořádně nevěděl co se děje. A taky si autoři mohli odpustit těch pár brutálně patetických záběrů a jistou schematičnost celého filmu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený vojnový film z ruskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o skupinke mladíkov, ktorí sa prihlásia do armády, kde ich čaká trojmesačný výcvik na čele s prísnym, ale čestným veliteľom, aby mohli úspešne pomôcť svojim vojakom na území Afganistanu. Ale netušia, čo ich skutočne čaká. So spracovaním som nadmieru spokojný, prakticky jediné, čo mu môžem vytknúť sú tie typické mladícke reči a skutky, ktoré sú hlavne spočiatku dosť otravné, ale časom našťastie začnú ubúdať. Inak je film rozdelený na dve polovice, prvá sa zameriava hlavne na výcvik, na ktorý sa skvelo pozerá a je plný výborných momentov a druhá a už venuje samotnému nasadeniu v Afganistane, ktoré síce nie je až tak akčné, ako by mohlo byť, ale vôbec to neprekáža, dej je aj tak stále zaujímavý a poteší výborná posledná fáza. Akcie tu nie je až tak moc, ale tá je dobre zvládnutá. Nájdu sa tu prakticky len dve väčšie akčné časti, útok na vojenský konvoj, v ktorom ma v dobrom prekvapila efektivita afgánskych vojakov, čo teda vo filmoch zvykom nebýva a samozrejme aj celá záverečná obrana opevnenia, kde ma potešili hlavne niektoré skutočne heroické scény. A všetka akcia je dobre natočená a správne drsná, len niekedy aj dosť nerealistická, teda aspoň po obsahovej stránke, vizuál je taký, ako sa aj patrí. Herecké obsadenie je pre mňa až na jednu výnimku úplne neznáme, ale som s ním celkom spokojný, zaujali ma hlavne velitelia a to všetci bez výnimky a medzi mladíkmi sa tiež nájdu aspoň tie dve, tri postavy, ktorým sa dá aj fandiť. Réžia je výborná a rovnako je na tom aj technická stránka, na film sa kvôli skvelému vizuálu dobre pozerá a poteší aj slušné nasadenie bojovej techniky. Jedine hudba mi moc nesadla, väčšinou sa do svojich scén moc nehodila. 9 rota určite patrí medzi tie lepšie vojnové filmy, aké sa dajú vidieť a z tých, ktoré sa odohrávajú po druhej svetovej vojne patrí medzi špičku. Objektívna kvalita filmu- 82%, film sa páči mne na 79%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Celkem bylo použito při natáčení 70 000 m filmové pásky. (Dragoni)
  • Film vychází ze skutečných událostí, v něčem se ale od reality liší. Na "pahorku 3234" bylo zabito pouze 6 ze 39 vojáků 9. roty, zatímco na opačné straně bylo přes 200 mrtvých. (POMO)
  • Ve válečných scénách bylo použito 2 000 komparzistů. (POMO)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama