Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (365)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ruské filmy jsou pro mne obvykle osvěžující zážitek oproti US produkci. Tenhle film to potvrdil. Na produkci se nešetřilo a bojové scény stojí za to. Herci jsou dobří a (hlavně) neokoukaní. Docela se povedl i scénář, který poměry v sovětské armádě zrovna neidealizuje, byť si myslím, že šikana, alkoholismus a násilí na civilistech jsou faktory, které jsou ve filmu relativně (šikana, vodka) či naprosto (zabíjení civilů) potlačeny. Každopádně jako vyrovnání veteránů s jedním velkým traumatem - ne nepodobným Vietnamu - ten film funguje víc než dobře a nebýt nělika zbytečně heroizujících scén, hodil bych sem 5*. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Mé podezíravé já nedůvěřivě sledovalo poetický déšť, děvočku na vokzale, točící se bez příčiny a halasné pokřiky mladých branců, kteří od zápalu div nevyhazovali ušanky ... mé shovívavé já srovnávalo ruský vojenský výcvik s americkým a zjistilo, že v duchu obrázků "najdi deset rozdílů" poněkud vyčnívá jen větší zacházení do extrému a ořvanější ksichty Yankeeů ... mé usmívající se já přicházelo na chuť slovanskému mixu radosti i smutku a některým slovanským typům (Bondarčuk, Čadov, Serebrjakov)... mé užaslé já tajilo dech nad silou napětí, lstivostí Afgánců, hrůzou bojů i krásou obrazů ... a mému nadšenému já nezbývá než dodat, že šlo o jeden z nejlepších válečných filmů, co kdy vidělo. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný vojnový film, priam prototypová ukážka nezmyselnosti všetkých vojen. Prešli sme si tu celou cestou, ktorá čaká na každého moderného vojaka: nábor, tvrdý brainwashing, čakanie, srandičky na mieste a potom boj o prežitie. Zároveň je celý snímok zahalený do mierneho dramatického náboja, ktorý sa samozrejme pri konci v rámci finálnej krvavej mordovačky ešte znásobí. Možno by ho bolo viac, keby bol film trocha kratší a vypustilo sa pár zbytočnejších slabších scénok. Tiež by som ocenil keby sa autori viac vyhrali s psychológiou vojakov. Inak však veľká spokojnosť. 80/100 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Fjodor Bondarčuk, syn proslulého režiséra sovětských válečných filmů Sergeje Bondarčuka, natočil kvalitní snímek o sovětské válečné internacionální pomoci v Afghánu (jak zemi říkají hrdinové filmu). Trošku pomalejší je rozjezd s klasickou výcvikovou buzerací (přenášení šutrů na cvičišti ulehčí život na bojišti), děj později přechází do kruté reality ztrát všedních dnů války, film graduje závěrečným finále - obranou kopce 9.rotou - které je nesmírně působivé a silné. Herecké výkony jsou nadmíru dobré, snímek má i pár slušně udělaných vysoce rozpočtových akčních scén (přistání sestřeleného letadla), pár scén pohladí (obdivování Sněhurky, předávání medailonku pro štěstí), pár scén dojme (především skvělé finále, ale taky velitel výcviku klečící mezi vlčími máky, nebo zabití prvního Afghánce) a hlavně - je to výrazný a odlišný film, než je americká produkce. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=6ZFHknaZHc0 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce SKORO jako americké produkce (občas je přeci jen těch pár milionů méně na vizuálu cítit), obsahově naprosto na úrovni americké mainstreamové produkce, místy bohužel. Pár míst mi ve filmu přišlo zbytečně přepjatých, jakoby vůbec nezapadaly do nastaveného rámce realistického dramatu z Afghánistánu. Zejména závěrečný pokus o monolog ve stylu Čety je hodně vachrlatý. Podobně i výcvikové epizody, které se Bondarčuk pokouší zaobalit zajímavým vizuálním pojetím, se sem tam povážlivě kolíbají na hranici kýče. Pak jsou tu ale naprostá zjevení jako např. "uctívání Sněhurky", scéna prosycená nápadem, živelností a emocemi. Výborní jsou herci, díky jejich výkonům si na tu bandu sovětských spratků ze všech koutů matičky Rusi člověk rychle zvykne a tím se dostane pod povrch dění. 9. rota je místy zbytečně jankovitá a křečovitě se snaží vytvářet drama... naštěstí v převážné části je dramatická z podstaty. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Za celú afganskú vojnu (10 rokov) prišli Rusi len o dve dopravné lietadlá Il-76. Prvé v prvý deň vojny. Pri katastrofe, ktorú spôsobila dezorientácia pilotov v neznámej hornatej oblasti, zahynulo asi 50 ľudí – sapérov, ktorí mali stavať letiská. Druhú zostrelili mudžahedíni počas pristávania v roku 1984. Zomrelo asi 30 ľudí. (Arsenal83)
  • Film se stal doma kasovním trhákem. Za prvních 5 promítacích dnů vydělal v přepočtu $7,7 miliónu USD a stal se prvním filmem, který v období postkomunistické éry vydělal v ruských kinech více jak $20 milionů. (POMO)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama