Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (365)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Áno, fičí to po vyjazdených koľajách vojnovej schémy, ale ako inak zobraziť realisticky tému "chlapci na ceste do vojnového pekla"? Dá sa to bez postupnosti "výcvik, presun, čakanie, akcia, dezilúzia"? Tvorcovia sa dôsledne vyhli nielen politike (rozkošná scéna s mazákmi, ktorí sa pýtajú, ako je doma, a keď im niekto začne rozprávať o perestrojke, hneď ho pošlú do riti a chcú vedieť, čo teraz nosia dievčatá), ale aj mnohým žánrovým klišé. Celkovo poctivý, výborne natočený, presvedčivo zahraný, zemitý, uveriteľný, výpravný... a v konečnom dôsledku depresívny film. Presne ako vojnový film má byť. Jeden z najlepších ruských filmových zárezov nového tisícročia. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

9. rota mě fakt překvapila, je vidět, že po Maďarech a Polácích jsou Rusové dalším postkomunistickým národem, který se naučil dělat řemeslně kvalitní žánrové filmy. Vypadá to, že česká kinematografie zůstane ve škatulce "výhradní producent vztahovek ze současnosti" brzy sama. Každopádně dobré řemeslo ještě neznamená dobrý film. Nevím, jestli má příběh o ruských vojácích obecně šanci nějak zvlášť zaujmout českého diváka, myslím si, že není důvod, proč by neměl. Spousta pětihvězdičkových hodnocení tady to potvrzuje. Já osobně jsem se ale s paragány z Afghánistánu moc nesžil, takže jsem se většinu stopáže dost nudil. Američané mají tohle řemeslo pořád ještě vymakanější, například takový Jarhead (srovnatelné téma) je o ligu dvě výš. Ale držím Rusům palce, jsou na dobré cestě. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm je natočen působivě, což o to, ale ideologicky jde přesně v linii současné ruské vládní garnitury. V mnoha záběrech se třepetá rudá vlajka se srpem a kladivem, vojáci jsou vylíčeni jako hrdinové, pro které je kolektiv vším (“Chlapi, jak já vás mám rád!“), a hlavně si nikdo z nich nepoloží otázku: Co sakra v tom Afghánistánu vlastně děláme?! Tedy pardon, jednou jim ji během výcviku položí jejich velící a v odpověď zazní sborově: „Bratrská internacionální pomoc.“ Tak tohle jsme poslouchali dvacet let, že… ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak o válce, ale spíš o trudném životě vojáka je tento ruský film. Právě vojáci, jejich charaktery a zážitky z výcviku jsou na něm to nejlepší a svou uvěřitelností daleko překonávají ploché figurky z většiny západních válečných filmů, naproti tomu závěrečná bitva mě až tak moc nebrala. Je sice skvěle natočená ale taky hodně chaotická takže jsem pořádně nevěděl co se děje. A taky si autoři mohli odpustit těch pár brutálně patetických záběrů a jistou schematičnost celého filmu. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

9 rota je svojím prevedením priemerným "hollywoodským" snímkom, ktorý na vojenskom poli ničím novým a ani výnimočným neohúri. Spoločne podstúpime prvé stretnutie roty, tvrdý výcvik, prvý výstrel taktiež prvú skutočnú akciu, pád... avšak nič čo by som nevidel v lepšom podaní niekde inde. Celkový dojem na daný žaner je slabý 6/10 ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Za celú afganskú vojnu (10 rokov) prišli Rusi len o dve dopravné lietadlá Il-76. Prvé v prvý deň vojny. Pri katastrofe, ktorú spôsobila dezorientácia pilotov v neznámej hornatej oblasti, zahynulo asi 50 ľudí – sapérov, ktorí mali stavať letiská. Druhú zostrelili mudžahedíni počas pristávania v roku 1984. Zomrelo asi 30 ľudí. (Arsenal83)
  • Celkem bylo použito při natáčení 70 000 m filmové pásky. (Dragoni)
  • Film sa natáčal na Kryme (Ukrajina), v Moskve (Rusko) a vo Fínsku, Kazachstane a Uzbekistane od 25. mája do 12. októbra 2004. (Arsenal83)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama