Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Další z řady hovadských normalizačních seriálů z pera nejpřeceňovanějšího scénáristy světa J. Dietla, který píše takřka hodinové žvásty, v nichž se bojuje proti pribiňákům nebo řeší, kdo si od koho omylem půjčil pyžamo. Ale on se ten Dietl opravdu snaží, takže nám představuje hluboká lidská dramata s převráceným kombajnem, soudružské hádky dirigované samotným arcisoudruhem Moučkou a banální romance vycucané z prstu. Vypněte mozek a užijte si partu kombajnérů, je to levnější než lobotomie. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem měl teď hovno na práci, rozhodnul jsem se zhlédnout všech 7 dílů tohoto seriálu s nálepkou 275. nejhroší seriál podle čsfd. Mně to teda zase tak strašný nepřišlo. Ostatně kompletní seriál (dohromady nějakejch 6 hodin) jsem zvládnul za 2 dny. Je sice fakt, že zápletky jsou dost primitivní a nikdy bych nevěřil, že se dá natočit celej díl o tom, že pracovníci na poli dostávaj svačiny na hovno, ale pořád je to asi 100× lepší než současný seriály typu Velmi křehké vztahy, Ordinace v růžový zahradě a podobný sračky. Většina herců to zahrála celkem se ctí, i když jejich postavy jsou ve většině případů takový nekomplikovaný figurky. Obsazení různejch menších rolí je takovej bonus. Třeba Filipovský jako náruživej mariášník je super. Ale největší zabiják je Moučka. Ten tady měl takovou předehru k Okresu na severu. Mam pocit, že Moučka by dokázal za 5 minut přesvědčit francouzský odboráře, aby zrušili generální stávku a šli někam házet lopatou :-) 55% ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vozili jste se jako děti rádi kombajnem? Já ano, tady se musím přiznat k nadržování. Bohatě by stačilo o tři díly méně, ubylo by nejvíc do oka bijících vykonstruovaných problémů, které tahle parta řešila. Hartl mi připadá jako na drogách, celou dobu člověk marně čeká, kdy se probere. Vím, že jeho postava nebyla psaná jako někdo, kdo to nakonec všechno zvládne, ale takové vykreslení neschopnosti u hlavní postavy bylo do očí bijící. Natěšení kombajnéři očekávající, jak se o nich bude psát v Rudém právu, na mě taky byla trochu silná káva, ale při pohledu na ty krásné stroje a nekonečné lány obilí člověk leccos odpustí. A Jaroslav Moučka? Pánové, ten nás dostat do parády, tak by nás vlídným slovem přesvědčil ke vstupu do strany všechny. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec špatný. Vyjma hluchejch míst jako Hrušínský pisatel dopisů. Trapná role Hanzlíka. Všichni ku_evníci byli v mém životě daleko inteligentnější než on. Prostě blb s barevnou košilí. Ale naše generace takto žila, čekali jsme na kombajnéry a žně na Vysočině byly krásné. I já jako Hartl byl vedoucí. Ne kombajnérů, ale ožralejch cikánů. To nejde řešit! Nikdo vás neposlechne a každej si dělá co chce. Tento seriál je prakticky důkazem, že ten socialismus nemohl vydržet. A zejména ne v zemědělství. Je to podobné jako Inženýrská odysea. Diváku, pohleď jak nám to nejde a vše se sere! ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První díl mi přišel velmi slabý, nudný a nezajímavý, po jeho shlédnutí jsem měl nutkání sledování ukončit a seriálu udělit 1 *. Ovšem dal jsem tomu ještě šanci a dobře jsem udělal. Druhý díl, kdy už se kombajnisté nacházeli na Slovensku byl podstatně lepší, už měl i nějaký děj. A od třetího dílu mě to začalo bavit ještě víc, to už jsem poznával osvědčenou Dietlovskou klasiku, zvlášť v tom, jak z nezajímavého námětu udělat dobře sledovatelný příběh. Pobavila mě zápletka okolo pribiňáku a dvou rohlíků na svačinu, zvlášť hádka Menšíka s náměstkem. Hanzlík tu měl roli kurevníka, tak jako námořník měl potřebu v každém "přístavu" svádět nějakou ženskou, ovšem většinou se mu to nevyplatilo. Hraje zde velké množství tehdejších hereckých špiček, i když někteří třeba jen ve dvou, třech dílech. Místní kavárníci, buržousti a kulaci se vyžívají v zodpadňování, nicméně já i přes prvotní skepsi tomuto seriálu uděluji mírný nadprůměr 3 * a 60%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • V 50. letech, po kolektivizaci vesnic a založení jednotných zemědělských družstev, byly zakládány strojní traktorové stanice (STS). Strojní traktorové stanice vlastnily veškeré zemědělské stroje a poskytovaly služby zemědělským družstvům. Služby zahrnovaly veškeré zemědělské práce, počínaje přípravou polí před setím až do sklizně. Rozmachem družstev si již družstva sama kupovala zemědělské stroje a práce na polích si vykonávala sama. Strojní traktorové stanice už jenom prováděly opravy těchto strojů. (sator)
  • Vlastimil Hašek, který ztvárnil postavu kombajnéra Pravoslava Žižku, po celou dobu natáčení trpěl silnou alergií na pyly. Vzhledem k tomu, že se většina děje odehrála na poli, užil si své. (hans74)

Reklama

Reklama