Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Seriál, který krásně zachycuje žně, namáhavou práci kombajnérů, krásnou českou přírodu a že nad tím všude vlaje rudá hvězda a hesla: "Ani zrno nazmar" vůbec nevadí, prostě taková ta doba byla a byla lepší než dnešní, nebo ne? Doporučuji...podívejte se všichni kdo nemáte předsudky vůči zemědělství a komunismu. ()

Chandell 

všechny recenze uživatele

Hvězdička navíc za zděšený výraz Františka Filipovského při “mariášové Bílé hoře“, to jsem se smál ještě dalších pět minut. Další hvězdička navíc za to, že jsem se konečně dozvěděl, co to byl Pacholík … Člověk to nesmí brát vážně, pak se u toho i pobaví, protože přece “ředitel si nemůže dovolit nechat stát nejlepšího kombajnéra.“ ()

Reklama

Starbuck 

všechny recenze uživatele

Tak seriál o kombajnech jsem třeba ještě nikdy neviděla, takže bych to hned nezatratila. Jako jasně střídá se tam sice jenom pár lokací jako ubytovna, pole a míhající se kombajny, jídlo. Svačině je třeba věnován jeden celý díl, nechápu co měli proti pribináčkům vždyž je to ňamka ale zpátky k věci soudruzi. Jo ještě a pak jakože nějaký ten problém aby se něco dělo. No a pak popojedou a ten koloběh jede nanovo. Hartl tam možná hraje trochu trotla, ale milýho trotla. Jinak soudruzi pozor ať vám nedojdou řemeny, protože bez řemenů prostě nemůžeme. EDIT: Ne beru zpět není trotl je úžasnej :) EDIT: Nic proti opakující se hudbě ale soudruzi jsou i jiné tóny. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První díl mi přišel velmi slabý, nudný a nezajímavý, po jeho shlédnutí jsem měl nutkání sledování ukončit a seriálu udělit 1 *. Ovšem dal jsem tomu ještě šanci a dobře jsem udělal. Druhý díl, kdy už se kombajnisté nacházeli na Slovensku byl podstatně lepší, už měl i nějaký děj. A od třetího dílu mě to začalo bavit ještě víc, to už jsem poznával osvědčenou Dietlovskou klasiku, zvlášť v tom, jak z nezajímavého námětu udělat dobře sledovatelný příběh. Pobavila mě zápletka okolo pribiňáku a dvou rohlíků na svačinu, zvlášť hádka Menšíka s náměstkem. Hanzlík tu měl roli kurevníka, tak jako námořník měl potřebu v každém "přístavu" svádět nějakou ženskou, ovšem většinou se mu to nevyplatilo. Hraje zde velké množství tehdejších hereckých špiček, i když někteří třeba jen ve dvou, třech dílech. Místní kavárníci, buržousti a kulaci se vyžívají v zodpadňování, nicméně já i přes prvotní skepsi tomuto seriálu uděluji mírný nadprůměr 3 * a 60%. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Seriál o kombajneristech? Jeho největším svízelem je fakt, že tehdá to tvůrci patrně mysleli vážně. Leč o tom já nevím nic. Pro mě, pro študáka, který si v době vzniku Kavalérie hrál v uhláku na horníka, je tento seriál humornou vzpomínkou na časy, kdy jsme s kamarády při žních chodívali za barák na pole a nechali se vozit v kombajnech. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Pokaždé, když se mluví o doprovodném vozidlu, je toto označováno jako GAZ (tedy ruský terénní automobil). Ve skutečnosti je doprodovným vozem jeho vzhledově totožný rumunský ekvivalent ARO M461. (cundak)
  • Ve třetím díle s názvem Hektary se mění průměr řemenů pro kombajn, které Vít Kubánek (Jan Hartl) přebírá ve skladu. Ty, které později přivezl na pole ke kombajnům, byly o poznání větší. (M.B)
  • V 50. letech, po kolektivizaci vesnic a založení jednotných zemědělských družstev, byly zakládány strojní traktorové stanice (STS). Strojní traktorové stanice vlastnily veškeré zemědělské stroje a poskytovaly služby zemědělským družstvům. Služby zahrnovaly veškeré zemědělské práce, počínaje přípravou polí před setím až do sklizně. Rozmachem družstev si již družstva sama kupovala zemědělské stroje a práce na polích si vykonávala sama. Strojní traktorové stanice už jenom prováděly opravy těchto strojů. (sator)

Reklama

Reklama