Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 4

Recenze (74)

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navedla mě k tomu scéna na internetu se Strýčkem Jedličkou a jeho vyprděným a vychrochtaným Mercedesem. Taky jsem se chtěl podívat jak se tady žilo a na možná zajímavou práci celníků. Spletl jsem se v obou věcech. Všechno tady stálo za hovno (ale to už jsem věděl) a celníci nebyli zrovna milí lidé, ale pořádní buzeranti. A tento seriál je taky opruz. Jak mohli dát Hanzlíka hrát mladého kluka, to nechápu ještě teď, to je tak do očí bijící až to bolí a proč polovinu většiny dílů tvoří rozhovory důchodců (gerontů) úplně o hovně, tak to nechápu pořád. Jinak je to nuda k uzoufání, jediný Hrušínský to má celé na párku a hraji si jak chce. Díl ve slovenštině tomu pak nasadil korunu. 2-* ()

milada008 

všechny recenze uživatele

Seriál natočený podle skutečných příběhů, které se odehráli na státní hranici při službě příslušníků celní správy. Každý jednotlivý díl byl věnován samostatnému případu, včetně jeho konečného vyřešení. Seriál byl sice natočen v období socialismu, ale poměrně věrně popisuje službu celníků na stání hranici ( vím ze své praxe ). ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ve znamení Merkura je minimálně z jednoho pohledu výjimečný seriál. Ani po revoluci ani před ní pravděpodobně nevznikl seriál o celnících a jejich práci. Hodně lékařských seriálu, kriminálek, školních apod., ale tenhle typ trochu chyběl. Jenže filmová stopáž, mnohdy dlouhé záběry, kdy se pořádně nic neděje (celníci třeba jen prohledávají auto apod.), to vše není zrovna záživné. Samotné epizody by možná byli zajímavé, ale celníci mnohdy hrají v epizodách až tu poslední roli. Samotná úvodní hudba působí, jako bychom spíš měli sledovat záznam Horáckých slavností než seriál o celnické práci. A dobovost je zde pochopitelně taky cítit, tomu se vyhnout nejde. Seriál je zkrátka poplatný době, nic naplat. Ale větší dramatičnost by jistě prospěla. Takhle je seriál k uzoufání nudný, i přes kvalitní obsazení. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ať na to koukám sebevíc, je to pěkná, ke konzistenci poměrně vzdálená, slátanina. Chvilku to vypadalo, že to bude celkem plytký příběh Jardy Hajzlíka kterak se dal k celníkům, našel si buchtu a ochránil ji i naši republiku před zlými pašeráky. Občas proložený scénama, kterak celníci šmejdí v něčích věcech. A Janě Švandové to v uniformě sekne. Jenže už u druhýho dílu asi nevěděli co s tím, tak z toho zkusili udělat detektivku. Občas proloženou scénama, kterak celníci šmejdí v něčích věcech. To se taky nepovedlo. Proto ve třetím díle zkusili kombinaci obého, ale krom toho, že to v uniformě pro změnu slušelo Kateřině Macháčkové, to nezachránil ani závěrečný romantický odjezd milenců od hraničního přechodu. Teda pokud vás nevzrušujou záběry na celníky šmejdící v něčích věcech. Ve čtvrtém pokračování si soudruzi vzpomněli, že máme taky ňáký slováky, tak tam prdli něco z Bratislavy. Ale krom slovenčiny zas nic novýho. Jo vlastně, pozor změna, celníci šmejdí ve vlaku a na lodi. Krom klasické celnice, samozřejmě. Po tomhle intermezzu se v pátém díle tedy vracíme zpět k Hajzlíkovi a jeho (ještě ne) buchtě. Skoro. V půlce dílu se totiž ukázalo, že tam není žádnej pořádnej příběh (krom celníků šmejdících v něčích věcech), tak tam prdli vsuvku s příhodou starých dědků. Nepomohlo. Takže poučení? Dobří herci ve špatným seriálu už to nevytrhnou, každej tlustej strejda v zápaďácký káře je pašerák a imperialisti s oblibou kupujou LIAZky. Jo a všechny pěkný ženský by měly nosit uniformu (na to bych udělal zákon). ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pro me zcela neznamy serial, ktery bych se nakonec nebal doporucit. Je kvalitne natocen i obsazen, a celym se prolina celnicka prichut... Dily bych strucne popsal takto: 1/ Sexy Jana S. v uniforme odolava Hanzlikovym lichotkam... 2/ Krasna Alena V. jako pracovnice z ministerstva bali pohodoveho Vinklare... 3/ Hezka Katerina M. zazije sok kdyz najde mrtvolu, ale nakonec vsemu prijde na kloub... 4/ Slovensky dil ve kterem chladna Viera S. zapoli nejen s dcerkou Sonou V., ale tez rozbiji paserackou sit na zeleznici... 5/ Hanzlik je proskolen na celnika, a vraci se za svou ff, divokou Evou H.. Pomahaji mu dva dedove... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Seriál je štvrtím najsledovanejším TV seriálom v Československéj televízie v rokoch 1971 -1989 s percentualnou sledovanosťou 91% a v premierovom vysielacom roku 1979 dokonca predbehol aj dnes už legendárny seriál Tridsať prípadov majora Zemana (1974). (Raccoon.city)
  • Točilo se v Bratislavě a na hraničním přechodu Bratislava-Petržalka. (sator)

Reklama

Reklama