Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (287)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ohromně charismatické herecké obsazení - v počtu působivých tvářích na metr čtvereční se tu trhají rekordy (občasné přehrávání člověk rád odpustí). Zbytek jinak solidní kriminálky poněkud ubíjí televiznost, která se projevuje zejména v nicotné výpravě a statické ošuntělosti audiovizuálu. Celková umírněnost je poplatná výše popsanému; člověk má pocit, že Čikatilův hrůzný příběh vlastně jen tak plyne v pozadí a není třeba se kolem něj vzrušovat - což je sice signifikantní při vykreslování komoušského byrokratického aparátu, ale taky neadekvátně unylým zážitkem pro diváka. Škoda... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Chris Gerolmo did it again! Po Hořící Mississippi mě nakopnul prdel i Čikatilem. Jedná se rozhodně o TV film s atributama TV filmu, takže je třeba ze začátku překousnout takový ošuntělý look, kdy je teda i s podivem, že se jedná o americkou produkci. Na druhou stranu když vezmu v potaz, že jsme na Ukrajině/v SSSR roku 1983-1991, tak on vlastně ten look i krásně k době a lokalitě pásne. K obsahu, kterej by se mohl zdát docela jasnej. Na rozdíl od pouze průměrného Evilenka, který se zaměřuje výhradně na Čikatila, Citizen X je pojat mnohem chytřeji a chytlavěji. V hlavní roli totiž sledujeme soudního znalce Fetisova, který jako pionýr investigativních technik v SSSR a jeho vykurveným komančským šistému tvrdej chleba má. Je otázkou, jak hluboce si Američani přihřívají FBI polívečku na hutném poukazování na totální neschopnost sovětských vyšetřovacích technik, ale když se podíváte fakta k případu Čikatilo, není vůbec problém jim to plně sežrat. Víc neprozradím, mrkněte na Občana X, budete příjemně překvapeni v duchu serial killer. Následně je na netu dost matrošu ke studiu. Doporučuju! ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Působivý, napínavý a velmi drsný film, když se zamyslíme nad tím, že jde více či méně o rekonstrukci pravdivého případu! Méně známých tváří v tomto snímku dodává na autenticitě a výpovědní hodnotě, chválím také výběr prostředí, v němž se snímek odehrává. Skvělé herecké výkony podávají jak Stephen Rea s Donaldem Sutherlandem, tak Max von Sydow a Jeffrey DeMunn. Místy má snímek tendenci být dojemný a až na šíleně americký závěr (tleskání davu) nemám výtek. Silný film a hrůzný svoji podstatou. 5*. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Felmi topré! Prekvapil ma vtedajší prístup ruskej polície, resp. prístup tých z "hora". Čo sa týka obetí, film nezachádza do veľkých detailov čo možno niektorých zamrzí, ako aj mňa. Možno je to práve preto, že Chikatilove obete vo filme boli malé deti a zrejme to v tej dobe vo filme bolo veľkým tabu a pobúrilo by to mnohých. No vlastne myslím, že i v dnešnej dobe. A samozrejme o to horšie, že film je podľa skutočnej udalosti. Tak či tak ja to beriem ako malé mínus a rada by som tam prijala krvavejšie zábery. Čo sa týka vzhľadu Andreia Chikatila myslím, že jeho vzhľad zvládli dobre, a zvolili i správneho herca. Čo sa zas ale týka výrazov jeho tváre tak na fotkách kde je ozajstný Chikatilo sa väčšinou usmieva pri filme som mala pocit, že je chladný ako ľad (i keď na konci vlastne prejavil dáke tie emócie). Ale tak to nie je dáko extra dôležité. Riešenie prípadu vo filme bolo celkom dobre podané, avšak scény s tými vyššími ma skôr nudili, i keď dôležité boli. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, ktoré som u televízneho filmu ani neočakával. Na prípad rostovského masového vraha Čikatila sa dobre pamätám a zaujímalo ma, ako sa s touto divácky atraktívnou témou popasujú tvorcovia filmu. Mali k dispozícii výrazné herecké typy, dobre sa im podarilo zobraziť nielen ruské reálie tej doby, ale aj psychológiu správania sa stranícko-byrokratického vedenia i bežných občanov. Z tohto hľadiska ma zaujala nielen spomínaná herecká trojka, ale aj Joss Ackland v úlohe straníckeho bossa poťahujúceho za nitky. Slabinou filmu bola paradoxne postava Andreja Čikatila, ktorý iba výnimočne pôsobil v zhode s krutými činmi, ktoré páchal. A tak rozhorčenie divákov bolo nasmerované viac proti aparátčikom, než proti samotnému masovému vrahovi. Ak to bolo zámerom, tak nebol najšťastnejší. Myslím si, že tento film znesie porovnanie s omnoho slávnejším Zodiacom. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Dcera Andreje Čikatila Lyudmila se svého otce zřekla poté, co obtěžoval jejího syna a dále už o ní nejsou žádné informace. Syn Jurij naopak šel ve šlépějích svého otce. Nechal si původní příjmení Čikatilo a říká o něm, že byl obětí komunistického režimu. Sám se pak v životě dopustil rvačky, krádeže nebo pokusu o vraždu. (Kvidoland)
  • Tři ruští vojáci stojící v popředí ve scéně, kdy byla během deštivé noci nalezena poslední Čikatilova (Jeffrey DeMunn) oběť, nesou maďarské pušky AMD-65. S tím souvisí nepřesnost ve filmu, v roce 1990 byla sovětská vojska standartně vyzbrojena puškami AK-74. (biker)
  • Čikatilo, který se během vyšetřování choval slušně, se rozhodl, že před soudem ze sebe udělá blázna. Během procesu zmateně vykřikoval, obnažoval se, zpíval Internacionálu, vykřikoval, že není homosexuál nebo tvrdil, že je těhotný a kojí. K tomu, aby se vyhnul trestu smrti, mu to ale nepomohlo. (Petulka88)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama