Reklama

Reklama

Je rok 1987 a nesmělá mladá žena se v přímořském městě setkává s dívkou, která se umí bavit. Vzniká mezi nimi pouto, které jako by neomezovaly zákony času a prostoru. (Netflix)

Recenze (148)

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelý námet s otrasnými postavami, ktoré mi nesadli. Pravdepodobne kvôli hereckému obsadeniu. Jak Gugu tak hlavne toho babochlapa Mackenzieho vôbec nemusím. Ich príbeh mimo virtuálneho sveta, kde ich hrali iné herečky na mňa fungoval oveľa lepšie. Rád by som si pozrel tento námet v celovečernom pojatí a so sympatickejším hereckým obsadením. 5/10. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Retro atmosféra 80ek a překvapivě asi jedna z nejoptimističtějších epizod vůbec. Víc než první půli, když jste v San Juniperu, tak to vůbec nevypadá jako Black Mirror, ale krásně si posloucháte dobový song a sledujete jak lidi mastí na automatu pacmana. Je to moc růžový, aby to byla pravda, asi takový poselství se nám mimo jiné Black Mirror snaží poslat. Takže když se pak zase dostaneme do futuristické vize tvůrců, přijdeme na to jak boží ten nápad je. Pěkná gradace a nádech tajemna. Ale oproti tradiční epizodě je to méně futuristické a spíše to hraje na emoční strunu.. Že je zrovna tohle něčím oceněno? No, tak nějak všichni chtějí žít v San Juniperu! Navíc LGBT+ složka, takže v cenách se jde nahoru. Za ty peckový songy mě až mrzí, že nemůžu být více spokojený, ale příběhově mi to přijde malinko ošizený, že to sazí jen na jeden twist. ()

Reklama

palmovylist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi zajímavé zamyšlení na téma posmrtného života, stáří a dožívání. Provedení samotné mě osobně neurazilo ale ani vyloženě nenadchlo. Závěr přináší několik dalších zajímavých myšlenek, ale závěrečné rozuzlení je již méně překvapivé. Na Black Mirror se mi ale líbí, že i když mě díl samotný třeba totálně nenadchne, tak myšlenka, se kterou přichází, se mi skoro vždycky v hlavě udrží pěkně dlouho, za to smekám!....60% ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Normálně jednotlivé seriálové epizody nehodnotím, ale tahle je tak dobrá, že si to zaslouží. Neviděl jsem ještě díly pět a šest, ale shodou okolností je to právě San Junipero, které znamená největší proměnu Black Mirror oproti předchozím dvěma sezónám (a předchozím dílům sezóny třetí). Zatímco až doteď bylo v každém dílu poměrně brzy jasné, podle jakých pravidel ten který fikční svět hraje a pak v průběhu epizody docházelo často jen ke stupňování jeho společensky negativních aspektů (místy až k hysterické nesnesitelnosti), tady je to všechno mnohem pozvolnější a nejasnější. Napřed to vypadá, že je to fakt 80s retro, do kterého se po vzoru Stranger Things zatoulá "mimozemšťan" - Yorkie. Až po delší době (někdo to na základě vodítek možná odhadne dřív) začne být jasné, že "umělý" je celý ten retro fikční svět. K emocionálně vypjatým scénám, kde se křičí a padají slzy, se dospěje i tady, ale je to všechno díky citlivému odhalování klíčových informací mnohem účinnější a opravdu emotivní. Jinými slovy, konečně jsou tady hlavní dobře prokreslené POSTAVY a ne jen loutky, které by sloužily tématu. Pomáhá samozřejmě i to, že nejde jen o další technofobní satiru, která by jedno "poselství" s malými obměnami omílala až do konce, ale o významově značně ambivalentní kus, který je ve finále spíš hořkosladký. Všechny tyhle změny jsou přitom přesně tím, co by se dalo chápat jako vliv Netflixu, který rozjetý seriál přebral (vzkřísil) právě až s touto třetí sérií. Je to výpravné minoritní retro, které navíc progresivní technologii neportrétuje nutně jako zlo - to jsou přesně ty posuny, které tady s přechodem na novou "televizi" dávají smysl. Občas jsem si během toho říkal, že je to v těchto ohledech maličko vykalkulované a uvědomoval jsem si ten koncept, ale i tak. Pokud normálně Black Mirror sleduju spíš s masochistickou distancí a občas útrpně čekám, až to skončí, tohle jsem si fakt "odžil" a trochu si zastýskal, že častěji nevznikají takovéhle sci-fi romance ve stylu Věčného svitu neposrkvněné mysli. Nádhera. ()

poppy75 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

z tretej serie som bola mierne sklamana-potom prislo toto...spociatku nechapacka-ale absolutny zaver bol uuuuzasny...vacsinu zivota si myslim,ze sme tu preto,aby sme zbierali spomienky, vyberali si zo sveta to dobre,a z tych malych dielov vystavali svoj vlastny svet po smrti...a tu nam niekto tento raj ponukol...ale-tiez vas vydesil ten trojuholnik s ocami uplne v zavere,ktory sa hrozivo objavil?sice nam stroje nechaju vedomie stale ,,zit"-je to vsak diablova pasca,tento raj?... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (15)

  • Epizoda byla natočena během 15 dní v Londýně v Anglii, kde probíhalo hlavně natáčení interiérů, a v Kapském Městě v Jihoafrické republice, kde se natáčely především exteriérové scény. (IvcaSammet)
  • Jeden z nápadů byl, že Kelly (Gugu Mbatha-Raw) navštíví školku v San Juniperu plnou mrtvých dětí, avšak nápad neprošel, jelikož byl na příběh až příliš smutný. (griph)
  • Každá skladba prehraná v epizóde nejako súvisí s dejom. (Arsenal83)

Reklama

Reklama