Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (325)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak toto je parádní záležitost! Ještě teď jsem plný dojmů z tohoto vynikajícího snímku! Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že takovéto téma se dá zpracovat takovýmto úžasným způsobem. Jedná se o rekonstrukci sporu komentátora CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. McCarthy stál v 50. letech v čele " výboru pro neamerickou činnost " , který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se rovnala honu na čarodejnice a nespravedlivá obvinění zničila životy i kariéry mnoha lidem. I pro člověka jako já ( který před shlédnutím tohoto snímku věděl o problému pouze to nejnutnější bez nějakých další podrobností ) nebylo vůbec problémem se ve snímku ihned zorientovat a vše pochopit a to i přes to, že režisér George Clooney si nedělal nějakou zvláštní starost s podrobným vysvětlením tehdejší situace a diváka rovnou vrhnul do víru událostí. To vše i díky výborně propracovanému scénáři, parádní kameře a skvělým hereckým výkonům, kterým vévodí David Strathairn v roli komentátora zpravodajské stanice CBS Edwarda Murrowa ( jeho výkon byl opravdu strhující ) , vše pod režijní taktovkou George Clooneyho. Musím přiznat, že jsem se trošku obával nebude - li tento snímek pro mě těžko stravitelným, či mě nebude dokonce nudit, ale opak byl pravdou.Od prvního okamžiku jsem byl stržen dějem a užíval si každičký záběr. Celkový, ( už tak nádherný zážitek z tohoto snímku ), umocňuje ještě fakt, že snímek je černobílý. Nemám nic co bych tomuto snímku vytknul a dávám ( s nesmírnou radostí ) plné hodnocení! Buďme rádi, že v této době má někdo vůli a chuť natočit takovýto typ snímku a to ještě takovýmto způsobem! Smekám G. Clooney a těším se na tvůj další netradiční počin. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech vyjímečný film, který se dá považovat za politický nadčasový manifest liberálních a demokratických hodnot, svobody slova a spolčování. Komorní drama zcela záměrně zbavené všech potenciálně rušivých zábavných prvků vše podřizuje dojmu dobové autencity a obsahu sdělení. Na konfliktu mezi odvážným novinářem a populistickým politikem jedné éry se snaží režisér vytvořit nadčasové podobenství o věčném konfliktu mezi abstraktními demokratickými ideály a přízemním uplatňováním politického vlivu vystaveného pokušení zneužít koncentrovanou moc. Černobílý obraz, uměřené, civilní herectví bez hvězdných manýr se snahou o dokumentární zachycení atmosféry. Film je založený na dialozích, vyžaduje vnímavého diváka. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Dvaja žurnalisti CBC a ich tím, ktorí sa otvorene postavili proti McCarthyho "honu na čarodejnice". Téma, pre väčšinu neamerického publika málo známa a pravdepodobne aj nezaujímavá (samotná snímka tento predpoklad smerom k spomínanému okruhu divákov podporuje a počíta hlavne s tzv. "uvedomelým" recipientom) je však natočená bez jedinej exteriérovej scény s maximálnym dôrazom pre detail a vystihnutie atmosféry doby. Čiernobiele tónovanie obrazu, výber hudby (sporadický džez a blues), použité archívne videomateriály a presné herecké výkony - hlavne mimika tváre a gestá, to všetko vás spoľahlivo prenesie do doby, kedy jeden muž, využívajúc "hrozbu komunizmu", zachádzal za hranicu ľudských práv zabezpečených ústavou a televízne vysielanie bolo ešte v plienkách aj so so svojimi morálnymi snami o svojej edukatívnej funkcii. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo nudná rekonštrukcia udalostí z 50tych rokov, ktoré určite neboli nudné a zaslúžili by si rozsiahlejší rozbor, napríklad od Olivera Stonea. Ako môže byť priemerný film, kde je kopa poker face týpkov v oblekoch, s cigaretami v ústach a na prvý pohľad pripomínajú postavy s čiernobielych noiroviek 50tych rokov? Clooney ma ako režisér už druhý krát minul. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film je náročný, možno som urobil chybu keď som ho pozeral v neskorých hodinách. Každopádne ma vtiahol naplno do 50.tych rokov, možno aj svojím čiernobielym nádychom a nemal som ani raz pocit, že sa natáča v kulisách v roku 2005. Chýbalo mi dosť že sa celý film odohrával len v interiéri ale to sa dalo aj čakať. Výborné výkony hlavne od Davida Strathairna a Patricie Clarkson. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • David Strathairn je ve skutečnosti nekuřák. Měl tedy ve svých cigaretách dýmkový tabák místo klasického. (Othello)
  • Film se stříhal v Clooneyho luxusní vile na pobřeží jezera Como v Itálii. (Othello)
  • Tradiční rozloučení Edwarda R. Murrowa (ve filmu David Strathaim) "Good night and good luck" ("Dobrou noc a hodně štěstí") si tento reportér přenesl z Velké Británie, kdy dělal hlasatele rozhlasu během bombardování Londýna. (Othello)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama