Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (406)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Postava Huo Yuan Jia s jeho nesporně bohatým životním příběhem a učením skýtá nejen pro filmaře ohromný potenciál. Je tedy docela zarážející, že si ho Číňani "vyplýtvali" v tak klišovité a prozápadní formě stojící především na akci. Některé ze soubojů mají bezesporu nápad a náboj (o tom žádná), ovšem celkově se žádný zázrak nekoná (obvzláště kvůli dost rušícímu střídání zrychlovaček a zpomalovaček). Ovšem bez soubojů by zbylo jedno obrovské celkem nudné klišé - takže ještě že tu jsou. Jediné co na snímku zaujme je netradiční závěrečný souboj dvou navzájem se respektujících a čestných protivníků - je to pravděpodobně jediný moment, který by tak člověk očekával ve snímku o "zakladateli moderního učení Wu Shu". Jet Li se ve své roli snaží a zatímco fyzicky ještě obstává na výbornou, tak dramatické herectví rozhodně není jeho silná stránka. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Základní dějovou premisou se Fearless nijak neliší od ostatních filmů o bojových uměních. Chvástavý a nevybouřený mladík (v modifikaci by mohl být zastoupen totálním looserem, nulou), který chce být úplně největším borcem planety, přivodí svou náruživostí sobě i svému okolí neštěstí. Proto absolvuje trnitou cestu sebepoznání, takové nalezení "vnitřní stezky" a pokory v odloučení od stínů minulosti v komunitě žijící v souladu s přírodními zákony, asketicky, aby se po uzrálém čase mohl vrátit (náležitě iniciován) jako moudrý a životem protřelý mistr a dál šířit své učení/nakopat řitě všem cizákům/utkat se s protivníkem ctícím zásady fair play. Aby však nedošlo k totálnímu stereotypu, je tento "monomýtus" obohacen o motiv boje za znásilněnou národní hrdost, protěžováním zneužitelného hesla „v jednotě je síla“ a kláním s gigantickou americkou tupostí (přeberte si to každý po svém). Neurazí, zabaví, pobaví, ale k čiré rozkoši má tato konstelace stále co dohánět (třeba by k ní napomohlo těch 40 dodatečných min u DC verze, těžko říct). Co se týče mého hodnocení, z větší části odráží potěšení, které výtvarně i choreograficky podařené souboje přivodily formalistické, potažmo esteticky založené části mé osobnosti. Na gilotinu jsou naopak mnohé dialogy. P.S. Jet Li je pořád na vrcholu, o tom žádná! 3,5* ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Spousta nápadité a dobře natočené akce, moc pěkná kamera, svou roli zjevně užívající si Jet Li, bohužel scénář tomu trochu podráží nohy (i když je podle skutečnosti, celý příběh vyznívá velmi klišovitě). Je taky dost poznat, že se opravdu hodně stříhalo (kam se poděla Michelle Yeoh?), těžko ale říct, jestli by delší stopáž pomohla. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kde začať? Asi tam, že som rád, že aj mladšiu generáciu oslovujú martial arts filmy. Preto som celkom rád, že z filmov ako ONG-BAK a Fearles sa stávajú filmy s červeným štvorčekom... Ale ja si nemôžem pomôcť a v tomto filme nevidím nič zázračné. Všetko tu už bolo a kto má aspoň trochu prehľad v tomto žánri, musí zírať koľko obohraného klišé sa do jedného filmu vmestí. Áno, na technickej stránke a prevedení bitiek cítiť, že je rok začínajúci dvojkou, ale zvyšok je hlboko v 70-tych rokoch (36 KOMNÁT ŠAOLINU). Do svojho profilu som kedysi napísal, že som vyrastal na filmoch typu "Moje kung-fu je lepšie ako tvoje" a toto je presne ten druh filmu, len prišiel až po skutočných klasikách. Skeptický som nielen kvôli značnej nude z filmu, ale aj preto, že aj v novej ére sa objavili podobné a podstate lepšie pocty žánru: DRUNKEN MASTER 2, ONCE UPON A TIME IN CHINA 5 či FIST OF LEGEND. Jednoducho povedané, zaznávaná Legenda o červenom drakovi (New Legend of Shaolin) nebola ako celok o nič horšia... ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Legenda zvana Huo Yuan Jia, ktorá pozdvihla čínsku hrdosť v tých najťahších rokoch. Číňánia sú na tohto muža hrdý a dodnes ho uvádzajú ako príklad a hrdinu. Tento muž zviditelnil bojové umenie WuShu a "zjednotil" čínsky národ. Po jeho smrti sa diali veci... Proste ide o príbeh čínskeho národného hrdinu, ktorého si vážia Číňania až dodnes. Jet Li sa zhostil tejto úlohy seriózne a vážne - jedna z jeho najlepších úloh. Myslím si, že nemá zmysel dodávať, že tento snímok je plný bojového umenia a prevedenia na filmové plátna - pretože som ešte nevidel film s týmto hercom aby tam niekomu poriadne "nenasekal"! Fearless je v skutku dobrý film, ktorý neurazí ani tú naročnejšiu stranu publika... 8/10 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Anthony De Longis a Jet Li zlomili počas natáčania šermiarskeho súboja šesť mečov. (m.a.t.o.)
  • Nathan Jones (Hercules O'Brien) počas natáčania škaredo spadol a takmer si vybil niekoľko zubov. Lekárske ošetrenie však odmietol a pokračoval v nakrúcaní. (m.a.t.o.)
  • Michelle Yeoh má vo filme malú úlohu, no jej scény boli zo skrátenej, 100 minútovej verzie, vystrihnuté. (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama