Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (407)

heyda 

všechny recenze uživatele

Prostřední pasáž byla nádherná. Opravdu dech beroucí záběry na čínskou vesničku, která vytváří zajímavé zrcadlo pro zkažená a imperialisty obsazená města. Nechci tím tvrdit, že první a poslední třetina filmu byla o ničem, ale proboha! Už prosím vás netočte kung-fu souboje tak trapně. Vždyť tam Jet Li lítal jak hadrovej panák ve větru. Takové sci-fi souboje už dnes přece nemůžou nikoho nadchnout, nebo ano? Jinak příběh byl solidní, moralizování nesmí v kung fu filmech chybět, takže pochvala a prostřední pasáž byla opravdu pastvou pro oči i duši. Viděn director´s cut. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Základní dějovou premisou se Fearless nijak neliší od ostatních filmů o bojových uměních. Chvástavý a nevybouřený mladík (v modifikaci by mohl být zastoupen totálním looserem, nulou), který chce být úplně největším borcem planety, přivodí svou náruživostí sobě i svému okolí neštěstí. Proto absolvuje trnitou cestu sebepoznání, takové nalezení "vnitřní stezky" a pokory v odloučení od stínů minulosti v komunitě žijící v souladu s přírodními zákony, asketicky, aby se po uzrálém čase mohl vrátit (náležitě iniciován) jako moudrý a životem protřelý mistr a dál šířit své učení/nakopat řitě všem cizákům/utkat se s protivníkem ctícím zásady fair play. Aby však nedošlo k totálnímu stereotypu, je tento "monomýtus" obohacen o motiv boje za znásilněnou národní hrdost, protěžováním zneužitelného hesla „v jednotě je síla“ a kláním s gigantickou americkou tupostí (přeberte si to každý po svém). Neurazí, zabaví, pobaví, ale k čiré rozkoši má tato konstelace stále co dohánět (třeba by k ní napomohlo těch 40 dodatečných min u DC verze, těžko říct). Co se týče mého hodnocení, z větší části odráží potěšení, které výtvarně i choreograficky podařené souboje přivodily formalistické, potažmo esteticky založené části mé osobnosti. Na gilotinu jsou naopak mnohé dialogy. P.S. Jet Li je pořád na vrcholu, o tom žádná! 3,5* ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Fearless nie je film, v ktorom hrajú prvé husle súboje, a to napriek tomu, že sú skutočne excelentné. Osobne si nepamätám film, ktorý by tak dokonale rozobral etickú stránku bojových umení. Faktom je, že ten kto sa im nevenuje, nemôže to doceniť, pretože málokto z tých, čo wushu alebo iné bojové umenie necvičí, chápe fakt, že keď vás niekto naštve je omnoho ľahšie udrieť, než sa toho zdržať. Takisto prirovnávanie k starším Jetovým kúskom je podľa mňa trochu mimo lebo tieto Fearless prekonáva o niečo zložitejším príbehom a herecky celkom vydarenou premenou hlavnej postavy. Tiež by som dej nenazval šablónovitým, pretože klasické mlátičky mali skôr linku frajer – porážka- tvrdý tréning – víťazstvo, kdežto tu onu fázu tvrdého fyzického tréningu prakticky nahradí sebareflexia hlavného hrdinu na vidieku. Takisto sa mi veľmi páčilo, že sa autori vyhli hádzaniu Japoncov do jedného vreca a históriou vzájomných vzťahov podmienená nevraživosť nedonútila režiséra k zobrazeniu japonského protivníka ako zákernej krysy. Scéna rozhovoru súperov pri čaji je tak jedným z vrcholov celého filmu. Jediné negatíva tak vidím v niektorých strihových finesách, ktoré mierne kazia súboje (zrýchľovačky a strihy v rámci jedného záberu). Hodnotenie 10/10 je čisto subjektívne, vzhľadom k tomu že ako wushu cvičenca ma tento film oslovuje i v úplne iných rozmeroch, než bežného diváka. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Tečka ve velkém stylu, která dokazuje, že Jet si pořád drží formu a nebojí se vydat ani na tenký let seriózního herectví. Fearless rozhodně není bez chyb, ale lepší návrat v čase, do dob, kdy hongkongské filmy vládly světu, vám asi v současnosti nikdo nenabídne. Tohle není snímek z rodu Tygra a Draka nebo Hrdiny, Fearless nabízí místo superhrdinů v bambusových pralesech výraznou charakterovou studii velmistra kung-fu. Scénář a především divoce poskakující tempo přesto zřejmě nejvýrazněji snímku ubírají. Ronny Yu naštěstí režíruje jako o život a Yuen Woo-Ping znovu dokazuje, že má v rukávu notných pár es. Povinnost pro každého fanouška filmů s tématikou bojových umění. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film jde v tradičních stopách Hong Kongských filmů a můj nejoblíbenější WuShu bojovník posledních let Jet Li ukazuje proč je stále hvězdou. Jeho kreace a bojové umění je perfektní a jeho proměná, na které prakticky film stojí, je bezchybná. Z arogantního pomstichtivého fracka k hrdinovy národa, který je symbolem pro všechny okolo. Pokud opravdu existuje o 40 minut delší verze moc se na ni těším a doufám, že přibudou některé další roviny, který příběh hrdiny národa nabízí. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Z deja filmu vyplýva, že po vražde dcéry nemal Huo Yianjia žiadnych potomkov. V skutočnosti mal ešte jednu dcéru a troch synov. V súčasnosti (stav k roku 2006) má sedem vnúčat a jedenásť pravnúčat. (m.a.t.o.)
  • Betty Sun (Moon) vystrašili pijavice na ryžových poliach. Zabalila si preto nohy do celofánu, no na kamere to bolo vidieť. Musela ho odstrániť a svoj strach prekonať. (m.a.t.o.)
  • Mnohokrát se spekulovalo o tom, zda Huo s O´Brienem opravdu zápasil. K zápasu skutečně došlo a Huo O´Briena porazil. Pravost této informace byla však okupujícími mocnostmi popírána z obavy ztrátu vlivu na čínský lid. (Dinsberg)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama