Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist

(seriál)
  • Česko Fullmetal Alchemist - hledání kamene mudrců (více)
Trailer
Japonsko, (2003–2004), 21 h 15 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Hóko Kuwašima, Džun'iči Suwabe, Nana Mizuki, Fumiko Orikasa, Hidejuki Tanaka, Kazuko Sugijama, Kotono Micuiši, Takehito Kojasu (více)
(další profese)

Epizody(51)

Bratři Edward a Alphonse použijí alchymii, aby oživili svou matku, ale spustí tím chemickou reakci, která roztrhá jejich těla. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

immortalis 

všechny recenze uživatele

Příběh Edwarda a Alphonse, kteří se pokusí oživit svou matku. Porušili pravidlo a Edward přišel o část těla a Alphons dokonce o celé tělo. Edward se stane státním alchymistou a Alphons půjde cestu s ním. Přejí si jen získat těla zpět. Anime se rozchází s mangou, protože v té době nebyla dopsaná, takže konec je jiný než bude v novém anime FMA:Brotherhood. Vyplatí se kouknout na obojí, protože i zde je nápad velmi dobrý. Hodnocení: 9/10 ()

JoseBenes 

všechny recenze uživatele

FMA: Brotherhood is for boys, FMA (2003) is for men. Verzi z r. 2003 preferuji oproti Brotherhood, byť asi budu v menšině. FMA (2003) je, jak to vystihnout, "rozbitá", uprostřed se toho zas tolik neděje, plyne daleko pomaleji, ale její filozoficko-melancholický nádech mě nakonec dostal emocionálně víc než Brotherhood. V konečném filmu (Conqueror of Shamballa) měli zůstat oba ve svém světě a mohl z toho být krásný happy end. ()

Reklama

Blondsky 

všechny recenze uživatele

S Fullmetal alchemist mám poměrně zajímavý vztah. Pilot jsem ani nedokoukal. Respektive mi zbývaly 4 minuty. Musel jsem někam jít a během 5 měsíců jsem se k němu nevrátil. Po určitém čase jsem dokoukal z nudy pilot a řekl si, že si asi pustím Brotherhood. Ten formát 4:3 a starší animace mi úplně neseděla. Ačkoliv jsem s tím tehdy problém neměl. Po týdnu jsem si přečetl komentář uživatelky Zízy a byl jsě naplno rozhodnutý, že se do toho vrhnu. No a tak to začalo. Moje týdenní pouť, při níž jsem prožil zástavy srdce, deprese a především neskutečnou radost z postav a příběhu. Takhle se to dělá Seven deadly sins! Ale tu srajdu radši s tímto ani nebudu přirovnávat. Příběhově je to dokonalý skoro v každým momentu. Asi jen 2 epizody tam byly navíc, ale tak zábavně podané a jsou úkazkou, jak se dělá pořádný filler! Briliantní práce s příběhovými obloukami postav. A to nejen kladných. A tvůrci jsou si vědomi toho, jak jsou neskutečně otravné děti, ALE dávkují jejich scény tak, že jen umocňují pocit z melancholie či radosti. Epizoda s pohřbem nebo i kočkou nechť je příkladem. Ani ženské postavy nejsou jen symbolem sexuality a nutnou součásti, ale jejich dějové linie nejsou pouhou výplní a jejich působení v seriálu není otravné. Na poměr 4:3 se lehce zvyká, animace je skvělá, hlavně v soubojích a záporné postavy by sice mohly být lépe prokresleny, ale mají motivaci a dá se je pochopit. Sice jim fandit nebudete, respektive Lust možná ano, popřípadě Wrathovi, ale to spíše až ke konci, kdy dojde k jejich oblouku. Edward je úžasná hlavní postava a díky němu se vždycky při narážce na moji výšku vždy povznesu. Al je možná někdy otravnější, ale při tom extrémně přiroste k srdci. Nemá sice taková charisma díky rebelismu jako Ed, ale i tak je nedílnou součástí. Finální ne pětka, ale rovnou jedenáctka epizod je fantastických a uzavření je přímo briliantní. Film sice to uzavře víc doslovně a je vlastně v pohodě, ale kdybych si měl vybrat, tak mi tento ending vyhovoval asi o něco víc. Nevím moc, co k tomu dál říct, snad jen, že pokud jste to neviděli, tak se na to rozhodně podívejte. A já se už nemůžu dočkat Brotherhood, který je prý ještě o několik mílí dál… ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál si své místo na vrcholech různých anime žebříčků určitě zaslouží. Je to jedna velká dobrodružná jízda, která si drží úroveň po téměř všech 51 dílů. V tom u mě třebas překonává Blood+ a i další známé kusy. Ve výčtu žánrů se trochu ztratila komedie, přitom některé vtipy jsou opravdu dobré. Přesto je humor až druhotný, prim hraje jednoznačně příběh. Ten těží ze soupeření několika různě motivovaných stran, které jsou navíc reprezentovány velmi dobře vymyšlenými postavami. Vznikají různá křehká spojenectví a o něco méně křehká nepřátelství. Jen výjimečně, pokud vůbec, jsem měl pocit, že postavy nejednají logicky, uvěřitelně. Děj je více nastíněn v synopsi a komentářích dalších uživatelů. Prostředí přípomíná zemi na počátku 20. století (vlaky, auta, nikoli letadla, ale +alchymie), další země Ishbal je pak typickou pouštní krajinou. Seriálu dokonce nechybí ani nějaká ta myšlenka, ovšem nečekejte žádné filozofické orgie. Na seriál navazuje film, který posouvá děj ještě kousek dál a uzavírá ho. Žel film pro mě byl trošku zklamáním. Seriál však nedokážu hodnotit jinak než maximálně. ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

Tento anime seriál má silný a propracovaný příběh. Každá postava má svou minulost a charakter. Maximum kladů, a minimum záporů co se týče příběhu a ztvárnění grafiky (má své kouzlo) . Pokud to budete poctivě sledovat, nebudete litovat. Budou muset v budocnu vynaložit opravdu velkou snahu, aby překonaly FMA. Pro mě srdeční záležitost... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • Nápis, který má v tomto seriálu Eduard vyrytý na vnitřní straně svých kapesních hodinek, zní "Don't forget 3. Oct. 10", ale u remaku seriálu Fullmetal alchemist: Brotherhood (od r. 2009) i u mangy, která byla použita jako předloha pro natočení obou seriálů, se objevuje nápis "Don't forget 3. Oct. 11". (Hannibal92)
  • Bratři Elricové jsou ve skutečnosti namluveni ženskými dabérkami - Edwarda namluvila Romi Park, Alphonse zase Rie Kugimiya. (Hromino)
  • Přibližně v polovině se seriál odklání od své manga předlohy a vydává se vlastní cestou, oproti tomu verze seriálu Fullmetal alchemist: Brotherhood (od r. 2009) se své předlohy drží celou dobu. (Hannibal92)

Reklama

Reklama