Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist

(seriál)
  • Česko Fullmetal Alchemist - hledání kamene mudrců (více)
Trailer
Japonsko, (2003–2004), 21 h 15 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Hóko Kuwašima, Džun'iči Suwabe, Nana Mizuki, Fumiko Orikasa, Hidejuki Tanaka, Kazuko Sugijama, Kotono Micuiši, Takehito Kojasu (více)
(další profese)

Epizody(51)

Bratři Edward a Alphonse použijí alchymii, aby oživili svou matku, ale spustí tím chemickou reakci, která roztrhá jejich těla. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (121)

gumbo 

všechny recenze uživatele

Svět, kde není magie, ale alchymie, kde nejsou mutanti, ale humunculosové. Svět, kde se neválčí pro národ, ale pro kámen mudrců. Svět, kde dva bratři hledají cestu, jak získat to co ztratili svojí chybou. To je svět FMA. Seriál běží naplno po všech 51 dílů (snad s výjimkou dílu o ohnivém alchymistovi :) a u mě je to skvělých 85%. P.S. Neutahujte si ze skrčka, jež má ocelové končetiny, bolí to :D P.P.S. Doufám, že se někdy natočí konec podle konce jež bude mít původní manga (v současnosti (2008) stále běžící), jelikož ten prezentovaný v seriálu se mi moc nelíbil (po tom napínaní v průběhu tolika dílů to bylo moc rychle odbytý). ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný seriál s celou řadou sympatických vs. zajímavých postav a hodně zamotaným příběhem. Jak ale mandelbrot již poznamenal, zhruba kolem 30tého dílu ztrácí tempo. Samotný konec možná nebyl až tak špatný, bohužel jsem čekal něco úplně jiného (něco víc monumentálního, emotivního, lepšího). Škoda že v alchymistovi nebylo víc takových momentů jako byla např. praktická část zkoušky Edwarda na alchemistu (záchrana spolužáka). Pro mě osobně "jen" nadprůměrný seriál ()

Reklama

Kicune 

všechny recenze uživatele

Příběh Fullmetal Alchemist je rozpracovaný v dlouhých 51 dílech a je zasazen do smyšlené reality, kde mnozí lidé ovládají magií zvanou alchymie a největší autoritou v zemi jsou tzv. Státní Alchymisti. Tvoří jakousi vojenskou vládu, a na rozdíl od povědomých jevů z naší historie jsou na pohled chytří a spravedliví, mají autoritu a ochraňují pořádek a mír. Na druhou stranu se během děje dozvídáme, že někteří také rádi bojují. Děj se točí kolem sourozenců Edwarda a Alphonse Elricových, kteří jako malí kluci po neúspěšné lidské transmutaci (chtěli vzkřísit zesnulou matku) tragicky ztratí víc, než by si přáli. Kvůli zákonu rovnováhy mladší Alphonse přijde o tělo a starší Edward díky tomu, že chce uvěznit bratrovu duši v kovovém brnění, přijde o ruku a nohu. Po tomto tragickém zážitku se vydají do světa s cílem navrátit sobě to, co ztratili, a to za pomoci bájného kamenu mudrců. Jak děj plyne, poznáváme nejenom další zajímavé postavy, ale i pozadí celého světa alchymistů, jeho tajemství a politické hrátky. Celá filozofie Fullmetal Alchemist je natolik dokonalá a propracovaná, že bych neodmítla ani další pokračování. Mnohé postavy by samostatně vydaly na jeden díl série a člověk by se o nich kolikrát rád dozvěděl více. Neříkám, že nejsou propracované, naopak mají hloubku a svá dilema, ale některé stále zůstávají hádankou (viz Gluttony, Fuhrer atd.). Dokonce ani záporné postavy nejsou pouze ploché karikatury, ale kolikrát mají velice tragické pozadí či minulost. Tvůrci, krásně rozloživší karty, nám jejich tajemství odkrývají pomalu a velmi efektně. Některé motivy mi stále nejsou jasné a ani nebyly nějak dobře vysvětlené, ale možná to tak má prostě být. Zvláštní mi přišlo velké množství humoru. Ten je ale v perfektní rovnováze s vážnými scénami a děj jednoduše odlehčuje a osvěžuje. Ne že by tím něco kazil, naopak je tady znát kontrast mezi komediální složkou a tou dramatickou. I když, podle mě s humorem možná tvůrci někdy až přeháněli, každopádně celkový dojem to nekazí. Co se tyče hudebního doprovodu, tak si snad každý zamiluje pomalou píseň Bratři, která dokonale vystihuje Edwardův a Alphonsův motiv. Další hudba je na vysoké úrovní, avšak některé úvodní a závěrečné znělky mi prostě neseděly. Toto anime je vlastně o cestě za pravdou a pochopením, že bez obětí nelze nic získat, také o bezedné bratrské lásce a přátelství. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Fullmetal alchemist je anime, v ktorom je veľa postáv a stále sa niečo deje. Vzhľadom na to, že už je druhá séria teda restart série a táto staršia verzia sa nepridŕžala ku koncu mangy môžem povedať len jedno a to vôbec mi to nevadilo a som rád, že som túto videl ako prvú. Nechcel by som hneď hodnotiť aj film ale ten k fullmetalovy patrí. Tak dám sa do toho. Vývoj a otázky, ktoré si postavy kladú počas svojho existovania sú no priam skvelé. Neraz sú postavy postavené pred morálnu otázku ku komu sa vlastne pridať. Možností je veľa a nikto by sa ani nečudoval keby jedny prebehli ku druhým a podobne. Toto anime je orgazmus zabalený do obalu a podávaný v extra množstvách. Slabšie diely sú ale ako celok to je geniálne dielo. ()

Losik 

všechny recenze uživatele

Velice povedený seriál o dvou bratrech, kteří se učí umění alchymie. Jejich nemocná matka umírá a snaží se jí pomocí svého umění oživit. Jenže to je zásadní tabu v alchimii a jejich pokus nevyjde, Al ztratí celé tělo a Ed ho naštěstí zachrání připoutáním do brnění, přitom ztratí nohu a ruku. Nezdařený pokus dá život....ale to bych už moc prozrazoval:). Celý příběh je moc pěkně zpracovaný a netrpí neduhy dlouhých seriálů. Po pár dílech se seriál stává temnějším, je plný skvělých soubojů. Příběhem vás bude provázet mnoho postav, které jsou opravdu dobře zpracované, každý má svou motivaci a minulost. Takové množství "celých" postav v seriálech nebývá a je to jedna z předností tohoto anime. Nepředvídatelný otevřený konec vás nasměruje k závěrečnému filmu. Monstra, alchimie, souboje, masové vyhlazování, hledání kamene mudrců a homonkulové, naprosto úžasná záležitost se skvělou animací. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • O první ze čtyř úvodních písní „Melissa“ se postarala kapela Porno Graffitti. Ta druhá „Ready Steady Go“ je od kapely L'Arc~en~Ciel, třetí „Undo“ je od kapely Cool Joke a o tu čtvrtou „Rewrite“ se postarala kapela Asian Kung-fu Generation. (CarnTheNunya)
  • Téměř každý člen armády (Mustang, Hawkeye, Fury, Havoc, Hughes, dokonce i Hawkeyin pes, Černý Hayate) je pojmenován po vojenském letounu, většinou z období druhé světové války. Výjimkou je King Bradley, jenž byl pojmenován po obrněném transportéru M2 Bradley. (Hromino)
  • Bratři Elricové jsou ve skutečnosti namluveni ženskými dabérkami - Edwarda namluvila Romi Park, Alphonse zase Rie Kugimiya. (Hromino)

Reklama

Reklama