Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drsný kriminální thriller, natočený podle románu Krev na Měsíci Jamese Ellroye, ve kterém osamělý policista pátrá po psychopatickém vrahovi, se odehrává v Los Angeles. Hlavní hrdina napínavého příběhu, zkušený policejní detektiv Lloyd Hopkins, je zcela oddaný své práci, a to až do té míry, že jeho zaujetí přerůstá v obsesi a likviduje jeho rodinný život. Právě na vlastní žádost vyšetřuje případ brutálně zavražděné a zohavené dívky. Stopy na místě činu jej přesvědčí o tom, že stojí proti všeho schopnému psychopatovi. Za pomoci počítače si Hopkins ověří všechny podobné vraždy spáchané za posledních patnáct let. Zjistí, že jich je přes třicet a téměř polovina z nich vykazuje shodné znaky. Hopkins se pouští do usilovného pátrání po vrahovi, které směřuje k násilnému a vzrušujícímu závěru. (Cinemax)

(více)

Recenze (54)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu: James Woods zatím objel tři čtvrtiny žen, které mu zkřížily cestu. Druhá polovina filmu: James Woods své skóre nenavýšil, všechny ženy v okolí ho buď opustily, nebo jsou na něj extrémně naštvané (nebo obojí). A mezitím přichází to, co mám na filmech podle předlohy Jamese Ellroye tak ráda: Politicky nekorektní tvrdý nepříjemný polda, který očividně na své nadřízené i nějaké soudní příkazy k domovní prohlídce kašle. A k tomu závěr, který je tak zkurveně stylový, že tenhle snímek okamžitě hází o hvězdičku výš. "Mám pro tebe dobrou a špatnou zprávu. Dobrá zpráva je, že máš pravdu, jsem polda a musím tě zatknout. Špatná zpráva je, že jsem byl suspendován, a seru na to." A i když něco podobného nepíšu často, musím říct, že tady se to hodí víc než kdekoliv jinde: James Woods rulez. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film mám hodně osobní vzpomínky...Řechtali jsme se v kině, když James Woods šel k domu podezřelého a i když tam byl chodníček, tak on si to šinul přímo přes trávu (taková blbost, ale hodně potěšila)...Na dnešní dobu hodně nekompromisní krimi, která si na nic nehraje a má přímý tah na branku...Hlavně je, ale politicky naprosto nekorektní a to už se dneska nevidí...Za mě 85% ()

Reklama

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tohle je kvalitka. Poprvé jsem to viděl asi tak před patnácti lety a vím, že jsem z toho surového pojetí filmu bez příkras byl docela vedle. James Woods v hlavní roli má totiž daleko k uhlazenému strážci zákona a jeho postava manévruje na hraně mezi totálním pohodářem a duševně nemocným psychopatem, kteréžto role střídá úplně volně. Jeho specifický obličej představuje velký potenciál k úsměvným mimikrám, a to především během rozhovorů s ukázkově prásklou feministkou Kathleen McCarthyovou, která bere vavříny za jednu z nejotravnější ženských postav v historii filmu. Samotný příběh si jede svým vymezeným koridorem bez zatáček až k závěrečnému střetu, který sice koule má, ale přesto mu chybí něco jako dojezd. Tady se vyprázdní brokovnice a nazdar. I když to je přesně dle gusta detektiva Hopkinse... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Bezvadná klasická krimoška, kde není nouze o mrtvoly a hlavně je tam poldou můj oblíbený herec ze seriálu Žralok, kde byl hvězdou a tam se mé srdce zachvělo. Takže za Jamese a jeho super jízdu za sériovým vrahem jdu nahoru, ale zaslouženě. Co bych chtěla z 88 roku? Žádné triky, prostá a čistá filmařina, kde vám nuda nebude hrozit. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

James Ellroy si přímo libuje v morálně pochybných hrdinech svých románů. Jsou to často rasisté nebo poldové s kontakty na podsvětí. Jsou to ovšem hrdinové, kteří si skoro ve všech případech sáhnou na dno a jdou svou cestou jako buldoci. Jednoduše řečeno -- Ellroyvo vidění světa není černobílé. Výjimkou není ani Lloyd Hopkins (Woods už jako správný parchant vypadá) -- děvkař, ale také dobrý detektiv, který se dostává na stopu brutálního sériového vraha. Jak je u Ellroye zvykem, policejní pátraní je napínavé a poctivé (nečeká nás žádné: "celou dobu jsem byl za tebou a tvářil se jako tvůj kámoš"). Všechno funguje bezvadně až do skoro-béčkového finále, které ovšem napravuje stylově cynický konec. Ellroye jako spisovatele zbožňuju, Woods vždycky zahraje svůj (hodně vysoký) standard a atmosféra L.A. musí pokaždé dostat každého. Výborná kriminálka z nekorektních 80.let, které se už dneska netočí. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Film pôvodne niesol názov v znamení knižnej predlohy, no štúdio sa rozhodlo dielo premenovať kvôli obavám, že by si diváci mysleli, že sa jedná o slasher. Taktiež sa zmena názvu hodila do marketingovej kampane štúdia, ktoré sa dielo snažilo propagovať ako akčný triler podobný filmu Drsný Harry (1971). (Real Tom Hardy)
  • Štúdio Atlantic stojace za týmto filmom nemalo absolútne žiadny problém film financovať a podporiť a urobilo tak bez akýchkoľvek rečí či námietok, nakoľko boli akurát v tom čase vo fáze expanzie do trhu s filmami pre dospelých so skutočnými hviezdami. Predtým totiž produkovali filmy pre deti, tínedžerov a rodiny. (Real Tom Hardy)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Los Angeles, predovšetkým v časti West Hollywood. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama