Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitních filmů z hokejového prostředí je jako šafránu. Historii NHL se dnes tvůrci věnují pramálo, přestože to byla doba plná hrdinů a hokejistů s velkým H. Jedním z nich byl i fenomén své doby, Maurice "The Rocket" Richard. Kdo ho nezná, nesleduje NHL nebo mu je celá hra s gumovým pukem ukradená, prosím nekoukat. Tohle je čistě film pro potěchu fanouška, který chce nahlédnout do dob štíhlých brankářů s minimem chráničů, hokejistů bez helem, kterým tekla krev a lize, která se těžko vyrovnávala s diskriminací a protekcionismem. Maurice Richard mnohé změnil... Film má i přes určitě skromný rozpočet pěkný vizuál, naplňuje všechny stylové povinnosti a přináší i nezapomenutelné historické momenty (Richard a Henry) stejně jako postavy (Conn Smythe...). Opravdu hodně překvapil Roy Dupuis, který je znám všeobecně asi jen jako vlasatý Michael z Brutální Nikity. Jako Maurice je uvěřitelný, minimalistický a vyrovnaný. Nejdůležitější okamžiky života obrovské hokejové hvězdy, která stála na začátku stvoření nejslavnější hokejové ligy. Skrze špínu, krev a tvrdost k nesmrtelnosti a ještě dál. PS: poslání smysluplnosti boje proti velkým a bohatým "větrným mlýnům" se nedá přehlédnout. PPS: pátá hvězdička za naprostou dominanci na poli sportovních a autobiografických snímků. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek o jednom z titánů světového hokeje, který je tu vykreslen jako pracovitý, v reálu celkem skromný muž, přenášející svoji přímost a poctivost také na ledovou plochu. Člověk, který si dlouhá léta nechal líbit příkoří ze strany funkcionářů NHL, ale zároveň se nebál vrátit ránu od zákeřného soupeře. Excelentní hokejista, dávající do hry to, co povznáší každé lidské konání k úspěchu - vášeň. A je v celku nedůležité, jak moc si filmaři toho pravého Maurice nejspíše zidealizovali, protože toto není průměrně, podle šablony odvyprávěný životopisný film, ale příběh o odhodlání, odvaze a vůli vyhrávat.Co na tomto dramatu oceňuji nejvíce, je absence přílišného sentimentu a také napínavé záběry zápasů, při kterých pookřálo mé hokejové srdce. A to obvykle Kanadě ani nefandím... ()

Reklama

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Mám rád téměř všechny druhy sportu. Hokej patří mezi ty nejoblíbenější a obzvláště NHL sleduji nejvíce. A komu fandím? Montrealu Canadiens. Z toho docela vyplývá, že asi nebudu úplně objektivní, co se týče tohoto filmu, nicméně nenechte se zmást. Příběh Rakety Maurice je opravdu ideální pro jeho filmové ztvárnění a to se, musím říct, opravdu povedlo. Jeden z nejlepších hokejistů historie, po kterém byla pojmenovaná trofej, udělovaná hráči s nejvíce vstřelenými góly v základní části NHL, měl opravdu těžkou cestu na vrchol a ukázal, jak se má bojovat a jít za svým cílem. Nenápadný malý velký film o velkém hokejistovi a bojovníkovi s céčkem na hrudi... ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Až zarážející je fakt, že existuje na světě tolik hokejových legend a existuje jen tak málo filmů, které by se jim dokázaly obstojně poklonit a sdělit jejich životní příběhy. Jeden z těch nejzajímavějších je právě tento. Maurice Richard je právem legenda Canadiens a hokeje obecně. Velmi silný příběh hokejového krále. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Kdybych mohl dát deset hvězd, tak je dám! Tohle jsou přesně ty okamžiky, kdy si říkám že miluji filmy, jak jsem vděčný za to, že nám dokážou podat i události, které jsou dávnou historií. V tomhle případě, jsem opět v žánru, který je pro mne nejoblíbenější. Je až neuvěřitelné s čím se hráči NHL museli tehdy poprat, ať už s téměř nulovými ochrannými prostředky, až po více než nuzné příjmy, kdy hráč i po 7 létě kariéře na vrcholu, musel řešit rizika zranění a starost o existenci rodiny. Dnes by žil po polovině této doby v paláci a patřil ke smetánce. Tehdy to byl ale ještě hokej a to doslova tvrdá hra. Dnes někomu ukápne krev z nosu a musí pryč z ledu, tehdy se hrálo v krvavých dresech a tržnými ranami, otřesy mozku atd. a bylo to normální. Můj žánrově nejlepší filmový zážitek vůbec! 10+ ()

Galerie (18)

Zajímavosti (17)

  • Uznávaný týždenník "The Hockey News" v roku 1997 vyhlásil Mauricea Richarda za piateho najlepšieho hráča v dejinách NHL. Pred neho sa dostala iba štvorica Wayne Gretzky, Bobby Orr, Gordie Howe a Mario Lemieux. (KoRner)
  • Na pohreb Mauricea Richarda prišlo vyše milión ľudí. (vander19)
  • Maurice Richard byl na dlouhou dobu jediným hráčem, který dokázal v NHL vstřelit 50 gólů v prvních 50 zápasech sezony. Až v osmdesátých letech jej dokázali napodobit Mike Bossy, Wayne Gretzky a Mario Lemieux a v devadesátých letech Brett Hull. (PNSP)

Reklama

Reklama