Reklama

Reklama

Krajina přílivu

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinkou fantaskního příběhu je holčička Jeliza-Rose (Jodelle Ferland). Když jí zemře maminka, otec dcerku odveze z města na vesnický statek. A právě tam se začíná odehrávat směsice velikých podivností, upředená z bizarních představ a fantazií holčičky, jež své okolí přetváří ve svět kouzel. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (295)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Co to jako mělo být!? Nějaká zvrácená nechutnost s Jeffem Bridgesem v životní roli? Neoddiskutovatelný psychologický přesah zjevně přesahoval mé chápání, přesto jsem dospěla až k závěrečným titulkům, snad v očekávání smysluplného rozuzlení. Ocenění, jako vždy u T. Gilliama, zasluhuje kamera, výprava a masky, také dětská herečka byla skvělá, většina fantazijních vizí však urážela můj jemnocit a kromě vyvolání dávicího reflexu nechápu jejich hlubší význam. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pro začátek bych chtěl říct, že mám Gilliamovu tvorbu rád, hlavně pro obrovskou vizuální fantazii a neotřelý (a místy dost drsný) humor. Ne všechny jeho filmy mají bůhvíjaké tempo - třeba Král rybář - ale člověka i tak baví. Krajina přílivu je bohužel jiná. Začítek je hodně vtipný, pointa je bezvadná, ale prostředek filmu (cca 80 minut z celkových 122) je stráááášná nuda, byť opět vizuálně moc hezky udělaná. Celkově je to pro mne na Gilliama velké zklamání. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Oproti Grimmovcom malé zlepšenie, ale nie o veľa. Na začiatku Gillam varuje, že niektorým sa bude film strašne páčiť, iným vôbec a zvyšok nebude vedieť čo si má o ňom myslieť. Ja patrím to tretej skupiny. Na jednu stranu je skrz naskrz spracovaný Gilliamovským štýlom a je to na filme vidieť. Na druhú stranu ma námet vôbec nenadchol a preto som bol počas filmu väčšinu času skôr odťažitý k postavám, než ako by si zaslúžili. Jodelle Ferland sa zhostila svojej úlohy viac než na výbornú. Ona jediná so svojským pohľadom na svet dodáva filmu patričnú dávku emócií a snovej fantázie, rovnako ako aj Fletcher ktorého postava je fantasticky zahraná. Ich vzťah je krásny, neviný, poznačený hrôzov, ktorá sa im stala. Ale predsa na to aký je film dlhý, nedokáže spostredkovať, aspoň mne nedokázal, úplne stotožnenie, alebo scénu, ktorá by to prevýšovala na niečo viac ako len zaujímavý film. Nie je to zlé, len sa to vlečie a okrem zvláštnej formy príbehu a spracovania, vlastne nemá čo ponúkuť. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Gilliamův Tideland oplývá bizarním humorem, vyšinutou groteskností a famózním výkonem malé Jodelle Ferland. Nedokážu si odpustit polopatický SPOILER: Malá holčička pravidelně připravuje svému tatínkovi dávku heráku, aby tatínek mohl "jet na prázdniny". Když jí umře maminka, sprostá a vylízaná flundra s vysmaženým mozkem, holčička se raduje, že teď může sníst všechnu její čokoládu. Pak jedou s tatínkem autobusem hodně daleko do pryč, protože tatínek chytí feťáckou stíhu. Tatínek nahlas prdí a smrdí jako prase a svádí to spolucestujícím na svou dcerušku... Přijedou do vybydleného squatu uprostřed prérie, kde na půdě řádí bojovné a nebezpečné veverky, tatínek si šlehne a umře taky. A holčička si hraje s jeho mrtvolou. Pak se mrtvola nafoukne, smrdí a vypouští konečníkem hnilobné plyny a holčička jí laje do tlusťochů a smraďochů... Ani sousedi holčičky nejsou normální, je to párek podivínských a retardovaných sourozenců... Šílená paní, která si ráda zpívá spirituály o Džýzysovi, pomůže holčičce tatínka mumifikovat (má v tom praxi). A její retardovaný bratr si s holčičkou hraje na manžele, pusinkují se a chtějí spolu mít bejby... Tyhle scény jsou už fakt za jistou hranicí, polévaly mě pocity nepříjemné trapnosti a studem jsem odvracel zrak... Bláznivý, morbidní a deviantní film. A... ehm... líbí se mi, to je snad jasné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

No čo povedať? Čakal som ujetinu, ale až takúto?...hm.... Tento film by sa dal hádam najlepšie charakterizovať asi nejak takto: absurdita nakopená na ešte väčšej absurdite. A v tej spleti absurdít iba zriedka na vás mrkne niečo aspoň trocha normálnejšie. Fantasy? Horor? Zabudnite. Už úvodné scénky dávajú jasný odkaz, že toto jednoducho nebude klasický film. Ide vlastne len o akýsi halucinogénny obraz a fantázie jedného veľmi ale veľmi smutného dievčatka, pričom dialógy si idú svojou vlastnou cestou pomimo, vytvárajúc tak ešte väčší chaos a zdanlivo blábolivý bordel. Napriek tomu však film nezatracujem, pretože v pozadí a medzi riadkami je cítiť mimoriadne hutnú, ťaživú a smutnú drámu s ešte smutnejšou pointou. 50/100 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Terry Gilliam řekl: "Je zajímavé, že Mitch Cullin, který napsal knižní předlohu, je gay. Umí skvěle psát ženy a řekl, že Jeliza-Rose je on sám. Je to o něm. Mimochodem, je jedna věc, když holčičí postavy píší ženy, ale muži to neumějí - kromě gayů. Taky mám takovou teorii o publiku: Nejvíc se Krajina přílivu líbí ženám, pak gayům, pak mužům, kteří se nebojí své ženské stránky, a pak jsou macho chlapi, kteří ji nenávidí. Nutí je přemýšlet o svých pocitech." (NIRO)
  • Brendan Fletcher byl obsazen do role Dickense, aniž by ho režisér Terry Gilliam někdy osobně potkal. Viděl ho pouze na videokazetě a tam mu tak učaroval, že mu nabídl roli. (Chatterer)
  • Mitch Cullin si zahrál také malou roli v autobusu. (Chatterer)

Reklama

Reklama