Reklama

Reklama

Krajina přílivu

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinkou fantaskního příběhu je holčička Jeliza-Rose (Jodelle Ferland). Když jí zemře maminka, otec dcerku odveze z města na vesnický statek. A právě tam se začíná odehrávat směsice velikých podivností, upředená z bizarních představ a fantazií holčičky, jež své okolí přetváří ve svět kouzel. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (295)

kitano 

všechny recenze uživatele

Alenka pre dospelych. S nadsadzkou by sa dalo povedat, ze to je ten isty, neskutocny pribeh so stastnym koncom, avsak v morbidnej verzii Terryho Giliama. Pohlad ocami dietata, kde rozpravkovy svet je skutocny a naopak ten skutocny rozpravkou. Je vidno, ze Terry sa po utrpeni ktore zazival pri produkcii Bratov Grimovcov riadne odviazal a ukazal sa tak ako ho s jeho skvelou viziou a fantaziou pozname. Cely ten pribeh, aj ked sa sice odohraval v skutocnom svete, v zavere vyznel len ako rozpravka, ako nieco, co sa nestalo. To sa mi velmi paci, pretoze cely ten sialeny pribeh by sa hadam ani nemohol stat. Taketo nieco mi tu uz dlho chybalo. (8/10) ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Magické? Určitě! Šokující? Možná pro někoho. Nechutné? Podle toho, kdo má jaká měřítka. Ale hlavně - originální tak, jak jen Terry dokáže být! Atmosféra filmu je úžasná, představitelka Jelizy-Rose také, humor je černočerný a figurky kolem hlavní hrdinky celkem zajímavé. Tak co filmu chybí k dokonalosti? Nevím - snad více nápadů, snad větší spád, snad něco úplně jiného - možná na to přijdu při druhém shlédnutí, které dozajista někdy v budoucnu uskutečním. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Carrollovská říše divů může mít mnoho podob. Ve filmu Terryho Gilliama je to buranský zapadákov se dvěma domy uprostřed nekonečných lánů trávy. Sem přijela malá holčička s otcem feťákem a zatímco on si dopřává „dovolenou“ ze stříkačky, ona tráví čas konverzací s hlavami panenek a poznáváním groteskních sousedů. Realita, sen, fantazie a šílenství nejsou jasně odděleny, nýbrž splývají do pokřiveného obrazu znepokojivého světa, v němž je představivost stejně tak obranou proti hrůze, jako hrůzostrašnou iluzí. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Nádherný, podmanivý, mrtvolně zahnívající film, který bych ovšem nerad doporučoval svým kamarádům, ba ani nepřátelům, se v závěru zcela nečekaně zvedne z křesla, zanechávajíc po sobě fleky od rozkládajících se tělních tekutin a vydá se k vlakové trati. Dětská úniková hra na Alenku a vyfetovanou králičí noru, s jedním akčním výbuchem, katastrofou jak řemen a závěrem, který snad může být něčím jako jiskřičkou katarze. Jiskřička, která v budoucnosti zažehne nový požár? Pokud by Terry Gilliam někdy (nedejbože) natočil pokračování, rozhodně bych s ním v tom křesle rád zase zahníval! P.S. Fiškusům, kteří na FDb zařadili tento film do žánru komedie/scifi a v textu distributora uvádí „optimistický i neskutečný, humorný...“ závidím jejich šťastné dětství, plynulé zásobování kvalitní trávou v dospělosti a jejich zvrhlou zálibu v mystifikaci. No nic, přece nebudu z pouhého nedorozumění dělat drama. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

MFF KV .. Scénář: Terry Gilliam, Tony Grisoni .. Ten heroinový rozjezd se ještě dal, byla to stará dobrá Gilliamovská zábava. Ale po pár úmrtích se to málo poutavého vytratilo a zbyl jen duševně narušený dojezd říznutý pseudo kopií Alenky v říši divů. Nebýt excelentní dětské představitelky hlavní role - Jodelle Ferland, měl bych co dělat, aby to nebyl třetí film Varů, ze kterého bych předčasně odešel. 30%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Mitch Cullin si zahrál také malou roli v autobusu. (Chatterer)
  • Film s malým rozpočtem si Gilliam náležitě užil. Film ovšem propadl a celosvětově utržil v kinech pouze půl milionů amerických dolarů. (Pumiiix)
  • Schránka u domu nese jméno "M. Cullin", což je odkaz na autora knihy Mitche Cullina, podle níž je film natočen. (Chatterer)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno