Reklama

Reklama

Útěk z vězení - Série 1

(série)
USA, (2005–2006), 15 h 24 min (Minutáž: 42 min)

Tvůrci:

Paul Scheuring

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Dominic Purcell, Wentworth Miller, Robin Tunney, Amaury Nolasco, Marshall Allman, Peter Stormare, Wade Williams, Sarah Wayne Callies, Rockmond Dunbar (více)
(další profese)

Epizody(22)

Stavební inženýr se rozhodne vysvobodit bratra z vězení. Přepadne banku a nechá se zatknout, aby mohl do věznice propašovat plán budovy. (Netflix)

Recenze (32)

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Útěk z vězení má parádní start. Prvních takových 10 epizod byla špička. Pak sice kvalita maličko klesá, ale finále, který je rozděleno na takových 5 dílů je naprostá klasa. Realné chování, skvělý scénář a zvraty v každým díle společně se zběsilým tempem mě nutí se na dvojku hodně těšit. Snad se pojede v kolejích, jaké se projely na konci série. ()

cimrman2. 

všechny recenze uživatele

První série je prostě emoční Europa Park! Michael Scofield se rozhodně svou genialitou a actingem podepsal pozitivně na mém životě. Proto má tento seriál místo v mém žebříčku na nejvyšším stupínku, ještě s pár dalšími tituly. I když jsem již měl znalost dějové linky, vývrtky ve scénáři jsem hltal jako kdybych na to koukal poprvé. Znovuzhlédnutí proběhlo se zhruba tříletým odstupem. Zhlédnutí první série Prison Break v roce 2024 se pro mě stává výjimečným ze dvou důvodů. Zaprvé, je neuvěřitelné, jak seriál dá se říci koresponduje s aktuálním děním v USA - Viceprezidentka - žena, která se uchází o místo prezidentky  (Kamala Harris) . Atentát na prezidenta v seriálu, v realitě jsem si spojil s atentátem na Trumpa. The Company nabírá úplně jiného významu a celou sérii jsem vlastně přemýšlel, co se doopravdy v reálném světě za závěsy za které normální člověk nevidí děje. Zadruhé, protože se nacházím blíž, Chicagu, státu Ilinois a Joliet Correctional center (Fox River),  než kdy dřív, to jen pouhopouhých 913 mílí - nacházím se ve městé Mangum. Cítím se tak najednou daleko blíž atmosféře seriálu, než když jsem sledoval v Evropě. S tou atmosférou soucítím i co se týče jídla, protože jsem teď skoro jako pan Belleck, vychutnávající si každý den poctivého hambáče. Kdo s tím moc nesoucítí je můj zažívací trakt. Co víc, jako výměnný student žiju u hostitelské rodiny. Můj host Papá makal 25 let jako dozorce ve vězení. Sledoval jsem to s ním a probíral rozdíly mezi realitou a seriálem a dobrali jsme se k tomu, že je to víceméně autentické až na nějaké nutné pompézní akcičky. Překvapilo mě že kopání tunelu pomocí lžičky, hřebíku nebo vidličky je poměrně normální věc a že se to těm disciplinovaným fakt povedlo. Za deset let si to možná dám znova a bude to mít zase jiné výjimečné momenty. Co hodně potěšilo na americkém gauči několik tisíc kilometrů od českých luhů a hájů je překrásný odkaz na Česko :) v podobě Scofieldovi fiktivní manželky z Prahy (prostitutky) zahráno australskou herečkou. První série, je to krásná práce a hlavně emoční Blue Fire. Díky Scofielde. Ještě jsem zapomněl na efekt motýlích křídel. Stejně jako by se Breaking bad nestalo kdyby Walter přijmul peníze, tak prison break by se nestalo kdyby Michael zvedl telefon když mu Lincoln před garáží volal. ()

Reklama

Standaa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tahle show má tak neskutečné tempo, až je to neuvěřitelné. Žádné hluché momenty, žádná vata, řekne se jen to co je třeba, žádné okecávání. Tady se fakt nikdo nudit nemůže ani vteřinu, pořád se něco děje. Byl jsem někdy až v šoku, jak rychle děj plyne, ale zároveň jsem nikdy neměl pocit, že by to bylo nějak uspěchané nebo že se mělo říct/ukázat víc. Má to sice hromadu hromadu nelogickejch momentů (nad některýma musíte fakt přivřít oči) a některý zápletky jsou tak trochu vytažený z prdele, ale tady mi to vůbec nevadí. Tolik momentů kdy jsem byl tak neuvěřitelně napjatej a v posledním díle zvlášť. Skvělé postavy, kde si ke každé vytvoříte vztah, a všechny skvěle zahrané. Jo a hlavní protagonista a ta cute doktorka maj tak obrovskou chemii co jsem už dlouho mezi hercema neviděl, fandím jim jako kráva. Tahle show je takovej opak Better Call Saula. Tam je vše dotažené do detailu, ale vleče se to až běda. Člověk tam vyloženě čeká, až se děj pohne. Tady to je přesnej opak. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady si dal někdo hodně práce s přemýšlením. Vše nešlo hladce. Situace, kdy se věci sraly, ať už s úmyslem druhých, či souhrou náhod, i když některé byly hodně klišé, uměly zabrnkat na nervy. Různorodé charaktery, které mají své cíle a jdou si za  nimi, ať už to způsobí jakekoliv komplikace, se povedly. První série rozhodně patří k těm, co vás připoutá ke křeslu a napětím nepustí 🙂 ()

Scanerior 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První a asi nejlepší série představuje skvělý příběh. Hlavní dějová linka je perfektní a především epizoda 6 je velké překvapení. Mezitím vedlejší dějová linka neustále zdržuje děj a není nijak moc zábavná, co možná zklame ještě víc, že ve finále první sezóny ani tato linka nemá nějaký extra význam a do příběhu v první sezóně zasáhne významně asi dvakrát. Hlavní dějová linka má, ale o dost více prostoru a je plná napětí a akce. Na konci sezóny bych po shlédnutí 22 epizod čekal méně otevřený konec, ale nijak moc to nevadí a celkově je sezóna zajímavá. ()

Galerie (187)

Zajímavosti (16)

  • Od záveru tejto epizódy až do konca 1. série sa všetky udalosti odohrávajú počas jedného dňa. (ash99)
  • Pôvodný názov epizódy And Then They Were 7 je narážkou na knihu "And Then There Were None" ("Desať malých černoškov") od Agathy Christie. (ash99)
  • Pilotný diel seriálu sa začal vysielať 29. augusta 2005 na stanici Fox. Odhadovaný počet divákov dosiahol 10,5 milióna. Fox taký úspech pre pondelok v letných mesiacoch nezaznamenala od Melrose Place (od r. 1992) a Ally McBealovej (od r. 1997). (pravo)

Reklama

Reklama