Reklama

Reklama

Zóna smrti

  • Hongkong Sha po lang (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mafiánský boss Po (Sammo Hung) zabije detektivu Chanovi (Simon Yam) bratra. Ten brzy pochopí, že Po nikdy nebude za svůj zločin pykat a odejde do výslužby. Jeho nástupce Ma (Yen) je zásadový policajt zběhlý v bojových umění, který má však pověst násilníka. Znovu se ujímá případu a společně s bývalým detektivem Chanem se pustí do rozmetání Poova gangu. Dokáží ho dva policajti zatknout v jednom z nejkrvavějších soubojů všech dob? (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

blackJag 

všechny recenze uživatele

V prvních 15 minutách se toho stana tolik, že by to jinému filmu stačilo na celou délku, pak už je to trochu Hong Kong klišé s povedenou (ale v podstatě sporou) choreografii rychlého kung-fu, kde dřevotříska praští jako v nejlepších dobách žánru. Závěr je veden v rozměru skoro až shakespearovské tragédie a předchozí průměrný obsah trochu povytahuje jako za příslovečné šle. II Scénář: Wilson Yip, Kam-Yuen Szeto, Wai Lun Ng. 65% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Niekolkomesacne repete osemdesiatkovych HK peciek som sa rozhodol zakoncit tymto filmom. Aj ked vznikol v roku 2005, tak stylom je to po vsetkych tych CGI srackach od druhej polovici 90tych rokov, navrat prave ku klasickym osemdesiatkam s poctivymi kaskaderskymi kuskami a dokonale prehladnymi bitkami s minimom strihov. Napriek paradnym bitkam (ktorych sa poriadne dockame az v zavere) je ale hlavnym kladom filmu dokonale funkcny pribeh a skvele charaktery. Pribeh je sice jednoduchy ale neskutocne strhujuci. Najviac sa mi paci, ze postavy su sice nacrtnute skratkovito, ale napriek tomu kazda jedna z nich funguje a jej osud ma zaujimal az do konca. Vdaka dokonalemu vyuzitiu scenaristickych skratiek mam pocit, ze aj napriek kratkej stopazi alebo tomu, ze sa hlavny pribeh sa odohra behom par hodin, mam pocit, ze som videl komplexny epos u ktoreho nepotrebujem absolutne nic pridat. Vadi mi snad len ta scena, ked viacerym postavam zacne zrazu zvonit mobil, aby si vybavili svoje sukromne veci. Z postav v centre stoji trio. Simon Yam ako policajt, ktory je zo zufalosti ochotny prekrocit zakon. Umierneny Donnie Yen, ktory je tu hlavne na bitky, ale aj po hereckej stranke podava jeden zo svojich lepsich vykonov. A hlavnym bonbonikom pre mna je navrat Samma Hunga do prvej jak hereckej tak bitkarskej ligy o co sa v tej dobe Jackie snazil uz len marne. Ako zaporak je Sammo neskutocne cool. Drsne pôsobiaca briadka, neskutocne stylovy fialovy oblek. Radost na neho pozerat. A po boku ma spickoveho zabijaka Wu Jinga u ktoreho sa cely film tesime ako si to rozda s Donniem. A cakanie stoji za to. Paradny duel s dykou a policajnym obuskom je fakt spickova. Drsna, kontaktna, bez zrychlovaciek alebo nejakych otravnych trikov. Zaroven je to duel plny emocii. Fakt tomu zmrdovi v bielom prajete smrt. A hned za tym je duel na ktory cakal roky nielen samotny Donnie ale kazdy fanusik HK peciek. Sammo vs Donnie. Velmi inteligetne prispôsobena choreografia Sammovej vahe vdaka comu pôsobi ako tank, ktory sa zo vsetkych sil snazi drobny Donnie znicit. Pomocne lana su vyuzite az na zaverecnu bodku tak decentne, ze ich vôbec nevnimam. Vdaka silnemu pribehu mi absolutne nevadi, ze je tu bitiek vlastne dost malo. A tie dve na konci ma vzdy dokonale uspokoja. Zmienku si zasluzi aj hudba, ktora dodava jednotlivym scena silne emocie a hlavne vizual. U mnohych zaberov som mal pocit jak keby som sledoval obraz, ktory som mal chut zastavit a vychutnavat si ho, co sa mi bezne nestava. Rovnako ma bavi farebne ladenie filmu. Rôzne pastelove farby. Proste nadhera po kazdej stranke a pre mna dokonaly film, ktoremu sa ziadne pseudopokracovanie ani zdaleka nevyrovna. Na DVD od Dragon Dynasty sa dockame aj kratuckej bonusovej bitky v ktorej sa predvedie Donnie a okrem rôznych zaujimavych rozhovorov hlavne perfektny rozbor ako sa natacali dva zaverecne duely. 10/10. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Rok 1997 znamenal pro Hong Kongský film menší tragédii. Ostrov se po několika desetiletích liberální britské správy vrátil pod nadvládu všemocné Číny a filmový průmysl zaznamenal bolestivý odliv hereckých, režisérských i choreografických talentů. Ještě nedávno tak bohatý pramen martial arts mlátiček v Asii témeř úplně vyschnul a nic nenaznačovalo tomu, že by to snad mělo něco změnit. Tedy... tedy až do roku 2003 kdy neznámý thajec jménem Tony Jaa natočil akční bombu jménem "Ong-bak", vymlátil u toho půlku Bangkoku a vynesl styl Muay-thai až na vrchol bojových umění, kterému až do té doby kralovalo tradiční čínské Kung-fu. A tím Číňany pěkně nasral. Číňany, tedy respektive Číňana jménem Donnie Yen. Ten si sice ještě rok před "Ong-bakem" lahůdkově nařezal ve wuxia velkofilmu "Hrdina" se samotným Jetem-li, na poli čistokrevné akce to ale pořádně nerozbalil už od roku 1994, kdy společně s Yuenem Woo-pingem natočil klasiku "Wing Chun" a zbytek Hong Kongu na tom nebyl o nic líp. A tak vzniknul "Sha po lang". Donnie okolo sebe shromáždil hvězdný tým v čele s legendárním Sammo Hungem, objevil čerstvé tváře jak na poli režisérském (Wilson Yip), tak hereckém (Wu Jing) a nastartoval novou vlnu Hong Kongských akčních filmů, která díky bohu začíná nabírat na otáčkách a která se po loňské komiksovce "Lung fu mun" a letošních "Invisible Target" a "Flash Point" snad jenom tak nezastaví. Jako inspirační zdroj "SPL" posloužil populární gangsterský žánr v novodobé podobě založený asi nejzásadnějším hongkongským filmem nového století - "Volavkou". Příběh sice působí jako podivný slepenec všeho možného (celou dobu se tu pošťuchuje policejní tým s mafiánským bossem, načež do toho ke konci naskočí metrosexuál Donnie v sametové košili a koženém saku a vymlátí všechno a všechny v dosahu), ale výborné herecké obsazení film neuvěřitelně táhne a to především prostřednicvím báječného Sammo Hunga, který nejmíň o třídu převyšuje i Erica Tsanga ze zmiňované "Volavky". Na vyšší hodnocení "Sha po lang" chybí buď lepší scénář a nebo víc soubojů, na restart umírajícího akčního žánru to ale stačí a souboj Donnie vs. Wu Jing je prostě boží. Slabší 4*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídny béčkový scenár z akčno/woo-ovského filmového myslenia 90tych rokov, v absolútne štýlovej, profesionálne spracovanej filmovej lahôdke. Zo začiatku klasickú, no chytľavú detektívku majstrovsky dopĺňa druhá polovica filmu, nabúchaná skvostnými akčnými fightmi a záverečných dvadsať minút som vydýchal všetok vzduch v miestnosti. Záporákov (Jacky Wu a Sammo Hung Kam-Bo) zaraďujem do môjho osobného rebríčka najväčších hajzlíkov. 85%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrvavějších soubojů všech dob (viz. text distributora)? Bohužel ne, ale kupodivu to ani moc nevadí, protože silný příběh, temná atmosféra, parádní kamera, charizmatičtí herci a originální brutální konec se postarají, abyste se u tohohle drsného HK kriminálního dramatu o posedlosti a respektu nenudili. Z počátku jsem to sledoval s trochu smíšenými pocity, protože jsem čekal zmíněnou akční řežbu a akce je tu málo, byť na tradičně vysoké úrovni, ale v druhé půlce odehrávající se za jedné poslední služební noci, kdy se to krvavě rozsekne mezi fanatickým poldou a bezskrupulózním šéfem podsvětí (a zbývající členové týmu dostanou jednoduché polidšťující backgroundy), si mě film bezpečně získal. Určitou zkratkovitost děje (jak byl odhalen policista infiltrovaný do gangu?) rád odpustím. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Film neměl původně obsahovat tolik bojových scén, to se však změnilo, když byl do filmu obsazen Donnie Yen. Na jeho žádost byly tyto scénu do příběhu dodány. Jedná se hlavně o boj Donnie vs. Jacky Wu a závěrečný boj. (TomikZlesa)
  • Film měl původně blíže odhalovat vztah Jackyho Wu a Sammo Hung Kam - Bo, ale Wilson Yip neměl dostatečný rozpočet. (TomikZlesa)
  • Donnie Yen v roce 2005 vyhrál Hong Kong Film Award v kategorii nejlepší akční choreografie. (Epistemolog)

Reklama

Reklama