Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z doby rokoka a osvícenství. Vypraví o zchudlém šlechtickém mládenci, který přichází do panství příbuzné hraběnky poznat život výše postavených vrstev. Filosofie místní šlechty jsou veselice, radovánky a milování. V zahradě začíná bohatá slavnost, která se odívá do obrazů lásky. (tahit)

Recenze (15)

xaver 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl asi před 40 lety. Skvělé herecké výkony, Michel Piccoli a nádherná Catherine Deneuve. Zajímavý a neotřelý je děj filmu, když hlavní hrdina do svých 17 let neviděl ženu, natož aby si na ni sáhnul. Sekvence, kdy pak ženy poznává a i si na ně sahá, jsou parádní. Nádherná komedie, laskavý humor a žádné násilnosti. Prostě v té době vůbec francouzská, ale i italská kinematografie hrála v Evropě prim a jsem vděčný za tu dobu. Je jenom škoda, že na stáncích vidíme kvanta nesmyslných krvavých hororů a podobných ptákovin, které kazí nejenom vkus, ale i charakter, ale o DVD se slušným filmem prakticky nezakopnete. Nevím, proč po obdobných snímcích nesáhne ani některá z našich televizí. Bude to asi tím, že tvůrci programů o nich nejspíš ani neví anebo mají strach, že takový snímek bude dneska propadák? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednotvárne, všetko sa tu krútilo len okolo sexu, sexuchtivých žien a neskúseného mladíka, ktorý mi svojou naivitou veľmi rýchlo začal liezť na nervy. Vzhľadom k tomu, že sa film točil prevažne okolo neho, to bolo veľké negatívum. Ani dialógy ma nebavili - také sexy plkotanie o ničom. Ale herecké obsadenie bolo skvostné. 40/100 ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Desítky let jsem tento zapomenutý skvost neviděl. Nyní se mi naskytla tolik očekávaná možnost po těch letech tento úsměvný romantický snímek s nepatrným lechtivým nádechem milostných hrátek opět vidět. Vznikl v roce 1968, do kin v socialistickém Československu dorazil s velkým zdržením (z důvodu odborné cenzury nějakým zasloužilým soudruhem) a já, žádoucí a chtivý obsahu deníčku panice vyrazil do kina. Jo, ... měl jsem tehdy přibližně osmnáct let a každá nová informace na toto téma byla pro mě nanejvýš vítána. Dnes, coby světem otřelý na tento snímek nahlížím už jen nostalgicky a s úsměvem. Pravda, film neztratil půvab francouzské kinematografie ani po těch neuvěřitelných 44 letech a současný mladý divák prožije pravděpodobně stejný filmový zážitek jako já tehdy poprvé v kině. Tento roztomilý snímek, který je vlastně o ničem, ... jen o flirtu, koketnosti a rozmaru francouzské šlechty a jejich služebných moc doporučuji coby něžnou oddychovku v běžném pracovním týdnu současného štvance. ()

Bobinov 

všechny recenze uživatele

Tento film, jsem viděla když mi bylo asi 19 let a byl to tehdy pro mě velmi romantický film. V těch časech u nás, to byl erotický film, na který proudily davy. Jemný, romantický filmeček s krásnou Catherine Deneuve. Chtěla bych se na tento snímek ještě někdy podívat, přestože by v dnešní době asi neuspěl. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky prostinké, skoro až přiblblé - celý film je v podstatě jen o tom, zda a s kým se hlavní postava nakonec vyspí, čímž se zbaví panictví, které zde kupodivu nemá cejch trapnosti (jak jsme zvyklí z amerických teenagerských komedií) - je to právě Benjaminova nezkušenost, jež se překvapivě ukazuje jako jedno z jeho hlavních lákadel na permanentně sexuchtivé ženy, jichž je v jeho okolí neustále pozoruhodný nadbytek. Jednoduchý filmový děj v tomto zachází až do jisté idealizované a nadsazené polohy, v níž Benjaminovi padá vše do klína se snadností, která nemůže nepřipomenout okřídlené rčení o pečených holubech létajících až do huby. Nemusí se ani o nic snažit, ani vyvíjet nějaké úsilí - v tomto ohledu mi byl až nesympatický, což mi film do značné míry znechutilo, protože dotyčný mladík v podstatě nesleze z plátna a celé je to hlavně o něm, ačkoli jeho postava není nijak dramaticky zajímavá. Film je žánrově čistá komedie, typicky po francouzsku rozpustilá, v níž je většina komiky postavena na konfrontaci absolutně nezkušeného Bejamina s realitou prostředí, kde jde všem v podstatě neustále o sex (nebo prostřednictvím sexu sledují jiné zájmy). Po této stránce mě to moc nebavilo a nepřišlo mi to ani moc vtipné, byť pár zdařilých humorných situací by se tam asi našlo. V čem mě ovšem film téměř okouzlil, to byla jeho výtečná kamera, hudba, kostýmy a výskyt celé řady krásných hereček, z nichž jsem Catherine Deneuve zdaleka - a trochu překvapivě - neshledal tou nejpůvabnější. Samotné závěrečné rozuzlení mě nakonec ale potěšilo a vytáhlo můj výsledný dojem z celého filmu nahoru - fandům podobných oldschoolových odpočinkových podívaných bude asi takový film připadat roztomilý a měl by se jim líbit; mně osobně však přece jen přišel spíše jen průměrný. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama