Reklama

Reklama

Černá komedie natočená na základě cen Darwin Awards. Toto ocenění vzniklo na základě Darwinovy evoluční teorie přirozeného výběru. Vítězové jsou vybíráni z řad lidí usmrcených při idiotských nehodách, které si zavinili díky vlastní hlouposti. Zásluha těchto jedinců pro živočišný druh Homo Sapiens tak spočívá v tom, že své geny nadobro vyřadili ze hry. Policejní detektiv Michael (Joseph Fiennes) a Siri (Winona Ryder), která dělá pro pojišťovnu, se vydávají pátrat po lidech, jejichž největším nepřítelem jsou oni sami. Ale postavit se blbosti možná není nejchytřejší nápad. Adepty na ocenění si zahráli také David Arquette, Juliette Lewis, Tom Hollander a Alessandro Nivola. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

ti88na 

všechny recenze uživatele

Od tohto filmu som vôbec nič nečakala, keď som ho začala pozerať, ale možno práve preto ma celkom milo prekvapil. Čierne komédia mám veľmi rada, a táto sa skutočne podarila, hoci by sa mi tam žiadalo trochu viac vtipu, lebo slzy mi od smiechu zase netiekli. Niektoré scény boli však úžasné, trebárs na úvod, keď chcel dokázať, že sklo je nepriestrelné, alebo ták, keď sa Joseph Fiennes sprchoval. Mimochodom tohto herca som si vôbec nevedela v komédii predstaviť, a trochu som sa toho bála, ale na prekvapenie to celkom zvládol. Aj pohľad na Winonu Ryder celkom potešil, nakoľko táto celkom milá herečka už takmer zapadla do zabudnutia. Takže, aby som to zhrnula, odporúčam ako dobrú oddychovku. ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

ježiš to je ptákovina a přitom je to taková škoda. Příběhy o Darwinových cenách by mohly být fakt vtipné a zajímavé..možná i poučné. Ale konkrétně tohle zpracování mi přišlo fakt odflinknuté a dost nudné. I když mam W. Ryder vyloženě ráda, ani tohle nezachránila...Třeba se ale někdy dočkáme pokračování. protože se lidi budou zabíjet pravděpodobně i nadále..snad bude lepší! ()

Reklama

numi 

všechny recenze uživatele

Komedie, která postrádá humor. Nejvtipnější na celé téhle patlanině je totiž námět - samotná ústřední myšlenka Darwinových cen. Pokud pak něco aspoň trochu funguje ve filmu samotném, tak možná vzájemný vztah bývalého detektiva Michaela a postavy dokumentaristy, který se za žádných okolností nesmí vměšovat. Na této úrovni Darwinovy ceny mohou zůstat stát s hlavou zdviženou. Základní "dějová" linie už je jednou velkou tragédií postádající vše, co by se od od dobré komedie dalo čekat. A že by alespoň film mohl nadchnout svou absurditou? Nikoli. Samotná vybraná úmrtí jsou sice idiotská, ale idiotská tak moc, že působí spíše trapným dojmem. Film nemá šmrnc, styl a ani spád. Jde o několik rádoby vtipných skečů propojených dohromady tak nešikovným způsobem, že divákovu pozornost spíše odrazují, než přitahují. Ne,říkám, ruce pryč. A ani kvůli Winony se to nevyplatí skouknout... [duben 2007] ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Občas to podrží nad vodou camea, jinak Joseph Fiennes tradičně otravný, detektivní i romantická linie spíše rušivá a s přibývajícím časem klepe na dveře scenáristická bezradnost. Režisér Finn Taylor nejen že téma nevyčerpal, on ho doslova promrhal (dle potřeb jadrnosti lze písmeno „h“ zaměnit).. U vystavených genofondových stopek a urban legends by byl možná atraktivnější jen veskrze povídkový formát - takhle mi ten příběh přišel násilně naroubovaný a já si navíc nepřečetl v závěrečných titulcích, že: „…při natáčení tohoto snímku nebyl zraněn žádný pískomil.“ ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Darwinovy ceny spočívající v obohacení genofondu lidstva vlastní naprosto dementní smrtí jsou velmi zajímavým fenoménem, skutečně bizarním v pravém smyslu toho slova. Podobně bizarní jako předmět filmu vyzníval i film sám. Ústřední postava, Joseph Fiennes bývalý policista, posléze vyšetřovatel pojišťovny, omdlévající při pohledu na krev a chrlící během filmu neúnavně a mnohdy až úmorně nejrůznější statistiky tvořil dvojici s neslanou nemastnou vyšetřovatelkou pojišťovny Winonou Rider, která působila dojmem, že si svoji roli příliš neužívá. Tuto dvojici doplňoval všudypřítomný kameraman, z jehož očí jsme film převážně sledovali. Film se nám snaží prostřednictvím vyšetřování pojistných událostí přiblížit osudy a osobnosti adeptů i laureátů Darwinových cen. Z úst Fiennese v jednom dialogu zazní, že když nic jiného měli ti lidé alespoň fantazii. Tedy v porovnání s ostatními obyčejnými (normálními) lidmi. O motivaci nositelů Darwinových cen by bylo možné vytvořit zcela určitě mnoho set stránkovou existenciální, filosoficko-psychologickou esej a obávám se, že motivace fantazií by byla na jenom z posledních míst, alespoň pro mne. Ta fantazie totiž mnohdy hraničí s prostou i naprostou blbostí. Film je svým žánrem paskvil, koškopes. Jednak se v jedné linii snaží věnovat Darwinům, to je asi ta nejzábavnější, aby v další linii rozehrál šestákovou detektivku i introspekci hlavního hrdiny a jeho pokusy o obyčejný život, sex či vztah. Záveřečný happyend kdy hrdna dopadne vraha, vyspí se s kolegyní, získá práci v pojišťovně už moc Darwinovský není. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Keď je Michael (Joseph Fiennes) v knižnici, objaví sa za ním muž čítajúci knihu s názvom "Darwinové ceny", čo je zbierka príbehov podobných tým vo filme. (beso74)
  • Vo filme sa objavili zábery z koncertu skupiny Metallica, v závere filmu si členovia kapely navyše zahrali menšiu scénku. (surfound)
  • Prodávající ve skladu vojenského arsenálu si zahrála známá dvojice "Bořičů mýtů" Adam Savage a Jamie Hyneman, kteří ve svém pořadu často s podobně "extrémními" předměty pracují. (sg.sysel)

Související novinky

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

15.05.2006

Slyšeli jste už někdy o Darwinovi? Charlesi Darwinovi, chlapíkovi, který formuloval evoluční teorii o vývoji druhů a různé další z toho odvozené práce, na něž připadl na Galapágách při pozorování… (více)

Reklama

Reklama