Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Polovina 80. let, Camden College, Nová Anglie. Chladnokrevný cynik Sean Bateman (James Van Der Beek) navenek působí jako mladík ze slušné, zazobané rodiny, ve skutečnosti však prodává drogy celé univerzitě a spí přibližně s polovinou její dívčí populace. Avšak - stejně jako všichni kolem - touží jenom po spolužačce Lauren Hyndeové (Shannyn Sossamon), která se rozhodla zachovat věrnost svému povrchnímu příteli Victorovi (Kip Pardue), i když by nepohrdla ani bisexuálním Paulem. Paul ovšem nedá dopustit na Seana, zatímco Victor nejvíc touží po penězích a snad i po Laře (Jessica Biel), která by si ráda podmanila Lauren. Naštěstí je tady ještě drogový dealer Rupert, který má jen jedinou lásku: peníze. Semestr mejdanů, podrazů a zvráceností je v plném proudu a vypadá to, že vztahy Seana a jeho kamarádů se ještě pořádně zapletou.

Satirický pohled na milostný mnohoúhelník prosycený drogami, chtíčem a zkažeností natočil Roger Avary, známý jako režisér černé komedie Zabít Zoe a osvědčený spolupracovník Quentina Tarantina - spolu s nímž získal Oscara za scénář kultovního morytátu Pulp Fiction - historky z podsvětí. Film byl natočen podle stejnojmenného románového bestselleru Breta Eastona Ellise - spisovatele, který před třemi lety inspiroval divácky mimořádně úspěšný thriller Americké psycho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

claudel 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, zajímavým způsobem natočený, "Dawson" v roli drsňáka je k popukání, ale hlavně to válí Shannyn Sossamon, její postava čtoucí před každým rande knihu o pohlavních chorobách je zase k sežrání. Poté, co jsem film viděl v kině, koupil jsem si knihu od Ealise, ale nějak jsem se nedostal přes čtyřicet stran, asi proto, že mi připadl ten film úplná kopie, takže by šlo o totožný zážitek. Snad se k ní ještě někdy vrátím. Jen by mě zajímalo, jestli to tak opravdu na amerických univerzitách chodí, že výuky se vlastně nezúčastňují nejen studenti, ale i vyučující a zápočty jsou poté vykonávány na party v alternativní formě :-) ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Jakožto fanoušek spisovatele Breda Eastona Ellise, jakožto fanoušek jeho knihy Pravidla přitažlivosti (u nás vydala Votobia) a jakožto fanoušek režiséra a scénáristy Rogera Avaryho, stávám se automaticky oddaným fanouškem i tohoto filmu. Ovšem i když se na toto skvostné dílo dívám s nadhledem nezúčastněného a nepoznamenaného, pořád jde o nádherně natočený film plný úžasných kamerových nápadů a hereckých výkonů, kde hrají teenagerovské televizní hvězdy přesné opaky postav, které známe z TV. Správňák Dawson z Dawsonova světa se tedy pod pařáty šíleného Rogera Avaryho stává cynický dealer drog, Kevin Arnold z Báječných let ztraceným feťákem, slušnačka Jessica Biel ze 7th Heaven děvkou, která jde s každým (včetně celého fotbalového týmu) a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Roger Avary sice oproti knize zasadil příběh do současnosti (kniha se odehrává v 80. letech), ale soundtrack se skládá z převážně klasických písní let dávno minulých, a co je nejdůležitější - zachoval ducha knihy. Zachoval autorovu výpověď o ztracené existenci dnešní mládeže. Zachoval satiru, která číší z každé scény. A výlet Victora po Evropě je prostě monumentální! ;o) ()

Reklama

Silas 

všechny recenze uživatele

Ellis chtěl ze své knihy zřejmě udělat výpovědní generační román, avšak jazykovými prostředky a dějovou roztříštěností se mu to v mých očích nepovedlo - po 150 stranách jsem ji odložil. Film vítězí nad knihou (paradoxně celkem věrně se jí drží) právě ve své kompaktnosti, i když stále vypráví děj z různých pohledů. Neotřelým vizuálním přístupem zkrášluje pochmurný a drsný studentský život a příjemným castingem jej přibližuje tomu našemu. Ke konci je naprosto neuvěřitelně hypnotická pětiminutová pasáž o výletu Victora po Evropě, to se jen tak nevidí... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ten film nestojí za moc, ale neumím si vysvětlit, čím to je, že se k němu po určité odmlce vždy vracím a pouštím si ho znovu a znovu. Těším se na něj, protože je to příběh ze života vysokoškoláků, mezi něž se také řadím. Těším se na něj, protože je nabitý mnoha různými postavami a jejich odlišnými příhodami. Těším se na něj, protože je prostě a jednoduše zajímavý. To si aspoň myslím, když už zapomenu, co se tam všechno odehrálo, když jsem to viděl před půl rokem naposledy. Když na to pak koukám, tak nejsem ani zdaleka tak spokojen, jak jsem očekával, že budu než jsem si film pustil. Ty nehorázné prasárny mi pak lezou krkem, některé postavy bych zase nejradši odstřelil. Je jasné, že film má kouzlo, přestože není ani zdaleka nijak výjimečný. Ještě nutno podotknout, že některé scény, jsou natočeny opravdu mistrně a hlavně poutavě (např. zpomalené záběry nebo rychlé střihové pasáže). 70% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vydařený >nezávisláček< na téma >sex, drogy & stud'i’um< , ovšem v lehkém rauši na dojezdu, bez lásky a beze studu... ;-) . . . I bez nějaké velké hloubky sdělení zajímavě epizodicky (obzvláště v úvodu seznámením s postavami) vystavěný, zásobou místy až drsných scének dobře vybavený, dokonale >americký< (po našem řečeno) >mládežnický< film - ale pozor (!), žádná taková nějaká studentská komedie!!!... A vlastně i svým neotřelým způsobem i docela >romantický< ... ;-)) . . . Nečetl jsem knihu, takže nemusím a nemám proč srovnávat, ale u filmu jsem se skvěle bavil, právě tou autorskou neotřelostí, nekorektní nadsázkou a tvůrčí nápaditostí, hudební POPmix (ten šílený šlágr v menu dvd ve fázi repete obzvláště...) nevyjímaje... ;o)))... Tři a půl hvězdičky tedy za film, z nutnosti zachovat pravidla pak za vše výše zmíněné a v dobrém rozmaru a s lehkou vášní zaokrouhleno nahoru... ;-) - - - - - (poprvé viděno kdysi v roce 2004 v době vydání na dvd, komentář zde přidán po vychutnaném znovuzhlédnutí jako devětapadesátý - 15.3.2008) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Scéna s párty "Konec světa" byla natočena dne 11. září 2001. (ČSFD)

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama