Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

heyda 

všechny recenze uživatele

ÚŽASNÉ!!! Konečně někdo. Konečně se ukázal člověk jako Al Gore, který upozornil jasnými fakty na obrovský problém, dokázal vybudit davy lidí k činnosti a já jsem mu věřil každý slovo. Perfektní řečník, škoda, že neporazil tehdá neschopáka George Busche. Ale těžko říci, jak a co by se pak dělo. Tohle je prostě krásný a velice důležitý film, který jsem zhlédnul poprvé ve škole a myslím, že tento film přesně do školy patří. Ani krátké náhledy do Gorova života mi vůbec nevadili. Po zhlédnutí jsem se fakt styděl za celé lidstvo, čeho všeho jsme pro prachy schopni. Přitom právě naše planeta by měla být to první co chránit a o co se starat. Tomuhle naučně zábavnému filmu, který vyniká nádhernou vizuální stránkou patří 5 hvězdiček. O tom jsem ani na vteřinu nepochyboval. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Možná má (bohužel) obrovskou pravdu, ale podává to pro mě naprosto, naprosto nepřijatelným způsobem. Že mu sejmulo syna auto to je opravdu smutný, ale v tom případě se měl snažit udělat taky něco pro bezpečnost silničního provozu a ne to strkat do filmu o ekologii. Jestli byl jeho spolužák budoucí narkoman chytřejší než jeho demagogicky smýšlející vysokoškolsky vzdělaný učitel, měl si založit talkshow s názvem "Oteplete se, prosím" a tam vykládat vtipné historky z natáčení a dávat signály lidem ať tleskají a smějí se a ne to dávat jako příklad toho, že každý rebel má vždycky nutně pravdu. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Al Gore je očividně zapálený pro věc, ale bohužel se mu nedaří přesvědčit mě, že má pravdu. Už jen proto, že se pouští do tak průhledných nesmyslů jako tvrzení, že když ve skleničce roztaje led, přeteče... Když ukazuje tabulku ročních rozdílů, má u něj rok 250 dní, aby byla čára strmější a mám takový pocit, že argument pro jeho pravdomluvnost má být i "Al Gore je hodný člověk = mluví pravdu". Jako přednáška zapáleného zeleňáka slušné a funkční (až na ty výřezky z Alova osobního života), ale jako dokument to nemá žádnou výpovědní hodnotu. Je to prostě pro lidi, kteří raději přitakávají, než myslí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nechci problematiku globálního oteplování nijak zlehčovat, ale tohle byla pouze slušně představená prezentace, jíž dodaly na účinnosti smutné oči bývalého budoucího prezidenta USA Ala Gora. Některé jeho myšlenky stálo za to slyšet, některé zavánějí výstavní demagogií, ale závěrečný americký patriotismus ve mně vyvolal nervově řízený, koordinovaný reflex, při kterém je obsah žaludku evakuován ústním otvorem ven a nedovolil mi jít s hodnocením výše. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

My si napriek všetkým posmeškom a vtipom ani neuvedomujeme, v akom prúsery tí Amíci sú, keď je na ich vytrhnutie z letargie potrebná práve takáto krajne popisná forma, hraničiaca s vymývaním mozgov... čo z pohľadu našinca síce znižuje hodnotu tohto nesporne potrebného dokumentu, na druhej strane ale vďaka inteligencii skúseného politka neprekračuje mieru únosnosti. Keď ostatne Al Gore spomína na nehodu svojho syna, je v tom možno štipka kalkulu s citmi diváka, avšak pointa tejto zdanlivej odbočky vedie k podnetu prehodnocovať svoje postoje. Rovnako tak spomienka na sestru umierajúcu na rakovinu pľúc - tu Al Gore na príklade reakcie svojho otca jasne dokumentuje, kde leží hlavný ľudský problém; v presvedčení, že sa nás celý rad problémov absolútne netýka... kým sa nás osobne nedotknú. Nech už akokoľvek doslovne, expresívne až prehnane, neustále upozorňuje na to, že jav globálneho otepľovania si žiada maximálnu pozornosť, že ho nemožno prehliadať. Či už sa katastrofické scenáre naplnia do bodky alebo ani z polovice je pre túto chvíľu predsa jedno. Faktom zostáva, že sa s našou planétou niečo deje a že má na týchto procesoch človek nemalý podiel, o tom tiež samozrejme nemožno pochybovať. Je teda na človeku, aby urobil dôkladnú analýzu, predbežné opatrenia a bol pripravený podstúpiť ďalšie kroky na prípadnú nápravu. Veď či nie je lepšie si v plnej poľnej úľavne vydýchnuť a vyvaliť sa na gauč, než sa na tom gauči nechať zaskočiť niektorým zo silnejúcich vrtochov počasia, ktorý už možno ani nepôjde rozchodiť? ()

Galerie (19)

Zajímavosti (13)

  • Animovaný úryvek vysvětlující problém globálního oteplování je ze seriálu Futurama, přesněji z dílu „Crimes of the Hot“. V této epizodě se objeví i Al Gore. (HellFire)
  • První dokumentární film, který získal dva Oscary. (HellFire)
  • DVD obal filmu je vyroben ze 100% recyklovatelného kartonu. (HellFire)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama