Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (227)

ajuska 

všechny recenze uživatele

Autorka dětských knih Beatrix Potter je u nás prakticky neznámá, takže životopisný film logicky nemůže tolik zapůsobit jako na někoho, kdo tuhle osobnost zná. Nakonec tedy zůstává příjemný, trochu dojemný a svým způsobem okouzlující příběh neprovdané ženy, která musí na počátku 20.století bojovat s upjatou matkou, prosazovat svůj životní názor a zažít si i nějakou tu ránu osudu. Možná to není nic extra nového, ale velmi dobře se na to kouká (čemuž notně nahrává i vkusně uměřená stopáž). Výsledný dojem je někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Slečna Potterová to neměla jednoduché, musela si projít mnoha křivdami a o to víc její mlaby člověka dojímají. Nakonec si prosadila to co chtěla, ale opět přišly jiné rány. Velká osobnost, žena co se spoléhá sama na sebe - role jako stvořená pro Renée. Kdo by řekl, že galantní muž s knírkem McGregor hrál vychrtlého Rentona v Trainspottingu. ()

Reklama

Socrates 

všechny recenze uživatele

První půlhodina filmu byla vyloženým utrpením. Pohádka o zvířátkách v lidských šatičkách s pro mne nejnesympatičtější hlavní postavou, kam moje paměť sahá. Při každým záběru na úděsně se šklebící Renée se mi otevírala kudla v kapse a měl jsem co dělat, abych nepřepnul TV. Jestli se takhle přiblble pitvořila slečna spisovatelka i ve skutečnosti, tak potěš pámbu. Po šílenym nástupu ale naštěstí miss Potterová začala mimiku svý buclatý tvářičky trochu krotit a pokročilo se dokonce i v příběhu - dozvěděli jsme se ze života Beatrix i jiný věci, než jak buzerovala tiskaře a vydavatele při vzniku svých knih a nakonec musím říct, že tý hoďky a půl, kterou jsem filmu věnoval, nelituju. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nějak takhle bych si představoval filmové životopisy, jenže ani tenhle není bez chyb. Až pohádkově snová a nadnesená nálada je uhrančivá a pohlcující, to ano, herci stojí na špičce ledovce a vrhají povznášející výkony. A to zahrnuji jak dospělé (obzvlášť skvělý McGregor), tak pro mě osobně překvapivě i děti, které jakoby z té doby snad vypadly. Přes veškerou uhrančivost a až láskyplnou elegantnost mě však mrzí pád mezi chladná koryta dramatu v druhé polovině. Snad jakoby se režisér vyměnil nebo mu producent šlapal na krk. Kouzlo se postupně vytrácí a spolu s jednoduchým a předvídatelným příběhem film jen v poklidu doklouže do konce jako poukázání na tu hodnou paní od vedle, která měla ráda zvířátka a neposkvrněnou krajinu. Smutné, mělo to na víc než lehký nadprůměr. 7/10 ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hodně sladký film o spisovatelce Beatrix Potter (Renée Zellweger, jako mladá Lucy Boynton), která byla ještě po třicítce pannou a tak se jejími jedinnými přáteli stali zviřátka, která malovala. Jediné drama zažíla, když náhle zemřel Norman Warne (Ewan McGregor), její nakladatel, se kterým byla tajně zasnoubena. Ale byla to skutečná láska, nebo spíše kombinace vděčnosti a touhy se zbavit pannenství? K tomu, že skupovala pozemky u jezer lze snad jen podotknout, že původní krajina se zachovává dobře, když nemáte žádné problémy s financemi. Byla z velmi dobře zajišrěné rodiny, pracovat nemusela, a tak se mohla bez omezení oddávat svým koníčkům malování a psaní příběhů pro děti. Což se nakonec ukázalo jako velmi výnosné. Nakonec se i ve čtyřiceti zbavila pannenství, když se provdala za vesnického právníka a přítele z dětství Williama Heelise (Lloyd Owen). Zajímavé bylo jen snobské pokrytectví Beatrixiny matky Helen (Barbara Flynn), kterým se povyšovala nad všechny, které uznala za nerovné. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • René Zellwegera Ewan McGregor spolu hráli již ve filmu Kašlu na lásku (2003), kde též ztvárnili zamilovanou dvojici. (skinny)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno