Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swank hraje v tomto poutavém příběhu o dětech ulice vychovaných v pouličních přestřelkách a s drsným postojem k životu – učitelku, která jim chce dát, co potřebují nejvíce: jejich vlastní hlas. Odehrává se na chráněné půdě školy ohrožené násilím a rasovým napětím, učitelka Erin Gruwell musí bojovat s předsudky autorit, jestliže jí záleží na těchto studentech. Děti vypráví vlastní příběhy a poslouchají příběhy ostatních, skupina pravděpodobně "nevzdělatelných" teenagerů objeví sílu snášenlivosti, znovu získají své zničené životy a změní svůj svět. S elektrizujícími výkony hvězdného obsazení, včetně držitele Zlatého glóbu Patrick Dempsey (Grey´s Anatomy) a zpěváka Maria, film Mezi řádky je založený na uznávaném bestselleru, "The Freedom Writers Diary". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (266)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Pekne vykreslený reálny kapitalizmus nazývaný aj mylne demokraciou. Sociopatické riešenie problémov je im vlastné. Vlastne niekedy skôr neriešenie problémov a k tomu gangy, rasizmus, diskriminácia, nosenie zbraní do školy, bitky na školách, školáci bezdomovci, strach, beznádej, žiadny rešpekt voči autoritám, atď.... Postkomunistické štáty preberajú školný systém západu a v USA 17roční školáci nevedia, čo je to holocaust a nikdy neboli za hranicami mesta. To sa potom manipuluje v médiach a ešte viac ím vytiera skreslené myslenie o svete. Čo sa týka filmu ako deja. Neverím že z členov gangu, čo zažili zabíjanie blízkych a žijú v takých podmienkach sa stanú iní ľudia po pár kecoch okolo holocaustu na hodinách anglického jazyka. Možno jedna, alebo dve výnimky by sa našli. Tak idelické, že tomu ani sám scenárista nemohol veriť. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S hodnotením nemám žiaden problém, tri hviezdičky ako vyšité. Problém mám s tým, že už pred 40 rokmi som videl To Sir, with Love so Sidney Poitierom a veľmi príbuznou schémou príbehu a neskôr aj ďalšie filmy, ktorých názvy si už nepamätám tak, ako si o rok nebudem pamätať názov tohto filmu. Nepokladám ho v žiadnom ohľade za výnimočný, aj keď Hillary Swank bola skvelá a presvedčivá. Jeho najväčším problémom je, že zmene študentov je možné uveriť, keď ju vnímame v reálnom čase alebo o nej čítame v knihe. Akonáhle sa tieto premeny vtesnajú do dvoch hodín filmu pôsobia nedôveryhodne, aj keby sa režisér a scenárista v jednej osobe akokoľvek snažil. A ja mám podozrenie, že sa nepretrhol. ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

No, nakonec musím uznat, že se mi snímek líbil, příběh obsahuje samozřejmě klišé, ale naštěstí převažuje dramatická, vážná a naléhavější linka. Snímek mohl být útok na slzopudné kanálky a dojímání se, jenže jím není, samozřejmě podobné scény obsahuje, ale nejsou to podpásovky a je čistě na vás, jak je přimete. Propojení s holocaust je výstižné. A práce s postavami, které se časem posupně vyvíjí různým směrem patří ke kladu, stejně jako Hilary Swank, jež dobře ztvárnila houževnatou profesorku. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tenhle film dotýkající se kontroverzního a ožehavého tématu přinášející hlubší poselství měl něco do sebe.Ale přesto je to na čtyři hvězdičky s odřenýma ušima,protože pochybuji,že by se mi nějak více zapsal do paměti,zřejmě si z něj brzy budu pamatovat jen málo.Každopádně Hilary Swank byla přesvědčivá,stejně tak děti z ulice,jejichž příběhy mě sice zajímaly,ale i tak nechávaly víceméně chladnou,protože se celý děj věnoval spíše hodinám Angličtiny a ne jejich životům.Nicméně pěkná podívaná,i když trochu sentimentální. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Podle skutečnosti nebo ne, naivnější film sem dlouho neviděl. Z násilnických členů gangu se díky pan-čelce stane skupina hloubavých spisovatelů, která se zajímá o ten "holkost" a pozvou si bytnou anny frankový a řeknou jí, že to je jejich hrdinka. Snůška keců, kýčů a neuvěřitelných proměn. Ztráta času. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v kalifornskom meste Los Angeles a Long Beach. Scény zo školy sa natáčali na Hamilton High School. (MikaelSVK)
  • V záběru, kdy učitelka oznamuje třídě, že je nebude učit ve třetím ročníku, je na tabuli rozepsané slovo "narrative", a to pouze jako "na". Hned v dalším záběru je však slovo plně dopsáno i přesto, že se učitelka ani o krok nepohnula. (ČSFD)
  • Všetci pozostalí v múzeu holokaustu boli skutočnými preživšími. (Karush)

Související novinky

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama