Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Toto je příběh muže jménem Harold Crick… a jeho hodinek. Harold Crick je muž nekonečných čísel, neustálých kalkulací a pozoruhodně mála slov. A jeho hodinky neřeknou o mnoho víc.“ Po deseti letech usilovné práce je spisovatelka Karen Eiffel téměř na konci své poslední a možná nejlepší knihy. Jejím jediným úkolem zůstává vymyslet, jak zabít svoji hlavní postavu, Harolda Cricka. Karen však nemá ani tušení, že Harold Crick z nevysvětlitelných důvodů žije ve skutečném světě… a najednou slyší její slova. Fikce a realita se střetnou, když zmatený Harold slyší, co si ona myslí, a zjistí, že musí najít způsob, jak změnit její (a svůj) konec. Horší už to nebude je neotřelou komedií o tom, jak vzít svůj dosavadní život do rukou a učinit z něj takový, jaký ho chcete mít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (847)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro filmy tohoto typu mám ohromnou slabost - myslím tím filmy s originálním, neobyčejným, většinou nadpřirozeným námětem, který je dán do ostrého kontrastu s realitou každodeního světa. Takhle skvěle funguje třeba můj milovaný opus Groundhog day, o něco hůře třeba Carreyho Lhář. Přesto si myslím, že scénárista z tohohle nápadu mohl vytřískat daleko, daleko víc. I tak ale - svěží, poměrně zábavná podívaná s kvalitními herci (celý čtyřlístek bez výhrad) a povedenou formální stránkou (nápad s extradiegetickými numerickými schématy, znázorňujícími Haroldovo chápání světa mě dostal). Spokojenost, leč ne bez výhrad. 70% ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný film. Ale když přistoupíte na Forsterovu hru, tak si ho prostě zamilujete. Nabušený herecký ansábl nemá slabý článek, originální námět je zpracován na výbornou a Maggie je zatraceně sexy... Chápu, že někomu to prostě nemusí sednout, a bude donekonečna rozebírat proč a jak, ale mě všechno pasovalo perfektně. I závěr, který Emma Thompson obhájí během jednoho rozvitějšího souvětí. Forster stoupá režijně a Ferrell herecky, jsem za to upřímně rád. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době jsem odcházel z kina vrcholně spokojen a dobře naladěn. Emma Thompson byla famózní, Will Ferrell po vzoru Jima Careyho mnohem příjemnější v civilní roli a Maggie Gyllenhaal sice není sultánova favoritka, ale s těmi sušenkami byla k nakousnutí. Veliký Dustin jistí křídla, takže herecky bez výhrad. Navíc spousta originálních parádiček s obrazem, skvěle sednoucí hudba a vůbec celé mě to nějak chytlo za srdce. Taky semi líbilo to drobý rytí do intošů - když stejnej příběh dopadne tragicky, je to umění, když dobře, je to kýč. Jak čtu některý komentáře, je to celkem přesný. :)) No a co vůbec vykládám, prostě já jsem si přál, aby to dopadlo dobře :)). ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nejoriginálnější film poslední doby. Forster si stále rád hraje s divákem, ale tady mu to vychází o dost lépe než v Stay - nejspíš hlavně díky skvělému scénáři. Skvostné obsazení nemá chybu - stlumeným Ferrellem počínaje, přes kouzelnou "anarchistickou" pekařku Maggie Gyllenhaal až k tradičně brilantním Emmě Thompson a Dustinu Hoffmanovi. Stranger Than Fiction chápu jako chytré, hravé a emocionálně silné vyznání lásky k vyprávění příběhů. Nevynechejte! P.S. A napodruhé to nebylo ani o chlup horší! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"Stranger Than Fiction" přináší svěží vítr do americké komedie. Skládačka příběhu Harolda Cricka, jenž je jako loutka na provázku ovládaná spisovatelkou v tvůrčí krizi Karen Eiffel (mimochodem jako vždy skvělá Emma Thompson)... Zápletka vlastně není v dnešní době zas tak originální, prolínání příběhů, reality s fikcí a několik závěrů je poslední dobou v Hollywoodu hrozně populární, ale tenhle film těží z lehkosti a originálního zpracování (hlavně úvodní pasáž, ve které nám spisovatelčin hlas představuje Harolda a jeho život za vydatné podpory skvělých animací dokreslujících všechno, co se na plátně děje). Žánrově film stojí na pomezí pohodové romantické komedie a malého dramatu s prvky "fi", krásně se na něj dívá a je vlastně hrozně nekonfliktní. Co mě vlastně zaujalo asi nejvíc je to, že film nemá žádného "škodiče", žádnou postavu, která by mi byla nějak nesympatická a vůbec celý je hodně nekonfliktní. Proč ale ndám plný počet je jednoduché - kámen úrazu je jako obvykle konec. Nemůžu napsat co se mi na něm nelíbí, protože by to byl spoiler jako blázen a ani nevím, jak bych to ukončila ke svojí spokojenosti já. To ovšem není práce moje, ale scénáristů a tak nějak mi přišlo že ten konec měl mít o něco větší šťávu, aby udělal tečku za jinak výborným filmem. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Mnoho jmen a názvů odkazuje na matematiky, vědce a umělce:
    - Harold Crick (Will Ferrell): Francis Crick, jeden z objevitelů struktury DNA.
    - Ana Pascal (Maggie Gyllenhaal): Blaise Pascal, francouzský matematik a filozof.
    - Karen Eiffel (Emma Thompson): Gustave Eiffel, francouzský inženýr, který se proslavil návrhem eponymní věže v Paříži a kostry newyorské Sochy Svobody.
    - Penny Escher (Queen Latifah): M.C. Escher, nizozemský grafik, jehož dílo bylo ovlivněné matematikou.
    - Dr. Mittag-Leffler (Linda Hunt): M. G. Mittag-Leffler, švédský matematik. Traduje se (mylně!), že Nobelova cena za matematiku se nezačala udělovat právě kvůli němu, neboť by byl prvním žhavým kandidátem na její získ... a přitom měl poměr s Nobelovou milenkou.
    - Profesor Hilbert (Dustin Hoffman): David Hilbert, významný německý matematik.
    - Dr. Mercator (Andrew Rothenberg): Gerardus Mercator, vlámský kartograf, který pro označení souboru map poprvé užil slovo „atlas“.
    - Dr. Cayly (Tom Hulce): Arthur Cayley, britský matematik.
    - Banneker Press (název nakladatelství): Benjamin Banneker, afroamerický astronom a matematik.
    - Kroneckerova autobusová linka: Leopold Kronecker, německý matematik, autor výroku: „Bůh vytvořil přirozená čísla, vše ostatní už je výtvorem člověka. (profhubert)
  • Profesor Jules Hilbert (Dustin Hoffman) si při hlídání bazénu krátí čas čtením knihy "I... jako intrika" od Sue Grafton. (HellFire)

Související novinky

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama