Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, jak to s tím Billym vlastně dopadlo? Zhomosexuálněl nebo ne? Z jeho kamaráda se stala transvestita a ještě k tomu buzna, ale ten k tomu měl náběh už od mala a bylo to pouze otázkou času. Myšlenka filmu je celkem jasná. Film huláká do světa, že každý člověk by měl utíkat naproti svému snu a odevzdat mu celý svůj život. Bez ohledu na to, že sen může být lehce homosexuálního charakteru. Já jsem člověk, který balet nenávidí. Nevidím na něm ani špetku umění. Poskakovat jako kretén zvládne s patřičnám tréninkem každý mladý gay. Soundtrack je silnou stránkou filmu. Naopak Jamie Bell se mi velmi rychle okoukal, ba dokonce mi jeho účinkování začalo vadit. Příběh je takový jaký je. 2/3 ze zbytku Billyho rodiny jsou zapřísáhlí tvrdí horníci, kteří o baletu nechtějí ani slyšet. Člověka tedy může překvapit, že jeden homotaneček jeho otce naprosto obměkčí. Poté už následují klasický pohádkově laděný konec. Vyloženě jsem se u filmu nenudil, ale mezi 300 nejlepších zkrátka nepatří. Za sebe dávám heterosexuální 2*. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Funkční koncept je svátost, která se musí náležitě uctívat - to ví i nositel britského emocionálního ohně Stephen Daldry. V jeho celovečerní prvotině funguje vše dle (žánrových i diváckých) očekávání, překvapení spadají pod ojedinělá, ale tím přívětivější dobrozdání. Za zvláštní doušku stojí přesvědčivý herecký výkon Jamieho Bella a propracovaná a chytlavá hudební složka, kterou ovšem, s ohledem na charakter příběhu, nebylo možno podcenit. Jen ty slzičky se nakonec nedostavily... :) ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Z Billyho chtěl táta mít boxera, jenomže box mu moc nešel. Billy náhodou zavítal na hodinu baletu a nějakým způsobem ho to oslovilo natolik, že to chtěl zkusit, i když věděl, že společnost ho tímto krokem bude odsuzovat. On se ale nedal a šel do toho, i když se to zpočátku snažil skrývat, nakonec se to provalilo a měl co dočinění hlavně se svým otcem... jak to pokračuje se podívejte sami, nebudete litovat. Je to opravdu milý a pěkný film plný strastí a odhodlání. I když vám život hází klacky pod nohy, tak svou pílí a vytrvalostí můžete dosáhnout velkých věcí, jako Billy Elliot. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Stephen Warbeck: 1. Cosmic Dancer - T-Rex [4:28] ,2. Boys Play Football [4:24] ,3. Get It On - T-Rex [4:24] ,4. Mother's Letter [0:39] ,5. I Believe - Stephen Gately [3:27] ,6. Town Called Malice - The Jam [2:53] ,7. The Sun Will Come Out [0:50] ,8. I Love To Boogie - T-Rex [2:11] ,9. Burning Up - Eagle-Eye Cherry [4:14] ,10. Royal Ballet School [1:11] ,11. London Calling - The Clash [3:20] ,12. Children Of the Revolution - T-Rex [4:44] ,13. Audition Panel [0:33] ,14. Shout To The Top - The Style Council [4:14] ,15. Wall Come Tumbling Down - The Style Council [3:21] ,16. Ride A White Swan - T-Rex [2:14] ,17. Cosmic Dancer (reprise) - T-Rex [4:27], ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý snímek hrající na dvě strany, každá jiným způsobem vyústí do (ne)zdárného konce. První je zaměřená na chlapce jménem Billy Elliot, který i přes problémy se kterými se potýká usiluje o to stát se baleťákem. Ve druhé se rozjíždí skupina horníků, kteří kvůli mzdě šli stávkovat, ta do zdárného konce bohužel nedorazí. V ní je také Elliotův otec Tony, který pro balet svého syna absolutně nemá pochopení a byl vždy proti tomu aby se mu to podařilo. Když se stávka nepodaří a Tonymu se sny rozplinou, usiluje o to, aby se jeho synovi to také nestalo a začne ho podporovat. Je pravda, že ač jsem to nečekal, dětský herec Jamie Bell zahrál výborně. Stopáž mi nepřišla ani moc přepálená, závěrečné dolování emocí na mě nedoléhalo a to je jistě klad který stojí za připomenutí. 75% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)
  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)
  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)

Reklama

Reklama