Reklama

Reklama

Gekidžóban Hagane no renkindžucuši: Šambala o juku mono

  • Japonsko 劇場版 鋼の錬金術師 シャンバラを征く者 (více)

Obsahy(1)

"Shambala, tajemný svět propojený s tím naším. Svět ve kterém platí rozdílné zákony než v našem, přesto svět, kde se lidé rodí a umírají." Edward Elric žije v Mnichově a píše se rok 1923. Nemá žádnou možnost použít své schopnosti, neboť ty v tomto světě nefungují, přesto však stále doufá, že se znovu setká se svým bratrem Alfonsem. Brzy potkává tajemnou romskou dívku Nou a velice rychle se zaplétá s organizací Thule, jejíž úmysly na pozadí vzrůstající nacistické moci v Německu rozhodně nevypadají mírumilovně. Thule touží otevřít bránu mezi oběma světy - tímto i Amestris, kterou nazývají Shambala. Film popisuje události dva roky po posledním díle seriálu a tentokrát se dočkáme lepší animace i všech starých známých. Příběh na pozadí ekonomického kolapsu po první světové válce, plný témat jako odpovědnost, přátelství, nenávist a pýcha. (kaspar)

(více)

Recenze (59)

Wysch 

všechny recenze uživatele

Ultimátní pokračování nejlepšího anime všech dob?! Ale jistě. Pokud jste se prokousali seriálem - a že to není zase takový problém, neb seriál je vskutku skvost, film jste museli vidět. A pokud ne, tak to honem napravte. Tady nejde co vytýkat. Spousta drobností řečených v seriálu najednou dá smysl, ačkoliv jsem tedy takovéhle pokračování, téměř ukončení, nečekal. A mrzí mě, že se zase nedozvím, jak oba bratři dopadnou, jak bude jejich příběh pokračovat...protože je utnut. Tak. 5/5, i když se kloním na stranu názoru, že dokonalejší animace nesedí tak dobře, jako ta seriálová. 97% ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Povedený film následující ihned po událostech seriálového Fullmetal Alchemist a rozvíjející paralelní vesmír roku 1923 v "našem" světě, kde nejde používat alchymii. I tak je však co sledovat, potkáme mnoho známých postav a zahlédneme události, které se otírají kolem nacistů a Hiterova vzestupu. Kdo by to byl čekal :). ()

Reklama

merlinovic 

všechny recenze uživatele

Film navazuje na konec seriálů, který se mi nelíbil a dál ho rozvíjí. Záplateka nestojí za nic, alchymistických transmutací po skromnu. Čekal jsem nějaké smysluplné zakončení seriálů a o to větší je moje zklamání. Subjektivně bych musel dát odpad, ale budu to hodnotit objektivně a dám o něco málo vyšší hodnocení. ()

janovrom 

všechny recenze uživatele

Přestože si nepotrpím na happy endy, tak mám pocit, že neprávem připravili bratry Elricovy, Winry a jejich přátelé a zasloužený dobrý konec a život spolu. Závěr mi trhal srdce - kam se hrabou novodobé romantické (Twilight) filmy nebo drama. Je důvod proč se dívám na anime: naprostá většina z nich prostě vtáhne do děje a silně na diváka působí. ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl, tak proč se nepodívat na film. Je to velké překvapení. Příběh navazuje perfektně na seriál a zahrává si se společností Thule. Drží se zajeté stopy a nevybočuje. Grafické ztvárnění je znovu na dobré úrovni. Tenhle anime film je výborné dílo, bohužel Evropan bez znalosti seriálu to odsoudí. Síla v těchto filmech je v příběhu, proto je nutné první zhlédnout seriál, jinak to nepochopíte a to je věčná škoda. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Německá skupina okultistů Thule zmiňovaná ve filmu má základ ve skutečném uskupení. Tato skupina stála za zrozením základních principů Nacistů a jejím členem byl i Adolf Hilter. (HellFire)
  • Vůdce King Bradley má v této realitě zastoupení v režisérovi jménem Mabuse. Jak se ale později ukáže, toto není jeho pravé jméno. Edward nakonec zjistí, že pravé jméno Mabuse je Fritz Lang. Nejde o shodu jmen. Tento režisér rakouského původu skutečně žil v letech 1890-1976. Ve filmu je popisován jako Žid, ve skutečnosti byla Židovkou jeho matka, která později konvertovala ke katolíkům. Jméno Mabuse je převzato z Langova filmu Doktor Mabuse, dobrodruh (1922). (HellFire)

Reklama

Reklama