Reklama

Reklama

Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření. Skvěle obsazené vedlejší role v čele s Michaelem Cainem a Davidem Bowiem. Geniální příběh a úžasný zážitek. Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte. (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (2 143)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan natočil znovu po formální stránce dokonalý film, ale tentokráte nedokázal vystavět především strhující příběh, pravda, souboj dvou rivalů na poli magie je sice nosný, ale přes všechny ty brilantní posuny dějových os a skvělé herecké výkony mne trochu nudil, vyzněl totiž tak trochu akademicky. Nolan tradičně nestavěl svůj příběh lineárně, ale použil dvě dějové osy, přičemž jedna následuje v určitém zpoždění druhou a doplňuje a interpretuje dříve zjevené věci a okolnosti. Pakliže ale scénárista a režisér v jedné osobě (motiv dvojnictví si vysvětlíme na konci komentáře) použil příměr magie k filmového umění a obé se mu prolíná v metonymickém propojení, pak zachyboval v poslední části výstavby svého kouzelnického filmového triku, totiž při tzv. ,,vrcholu" - natočil tak doslovnou a zároveň nevěrohodnou pointu, že ta zkazila dojem z předváděného čísla. Dokonalý trik je zajímavým dramatem, ale pro znalého diváka odkryl tenhle trik něco, co už dávno ví - že stejně jako existují dvojníci v tomhle filmu, tak podobní se pohybují i na druhé straně kamery, v reálném světě, jen veřejnost často vnímá toho viditelnějšího coby jediného - přesně jako při kouzelnickém představení. Ale svět kinematografie je takovým kouzelnickým číslem. Bratři Nolanové by o tom mohli vyprávět (především pak Jonathan Nolan)... Každopádně tenhle motiv byl dotažen k dokonalosti jinde, kupříkladu v Kaufmanově Adaptaci, kde je hlavně postmoderně nejednoznačný, tenhle Dokonalý trik úplně dokonalým nebyl... Podobné filmy: Iluzionista ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Naštěstí si bratři Nolanovi dostatečně pohráli se scénářem, takže výsledek není jen ilustrace k vynikající předloze, ale samostatný útvar. Ne všechny změny oproti knize jsou k dobrému (kupříkladu orámování příběhu současností a jeho až horrorové vyznění by i ve filmu sedlo), ale jako celek je to konzistentní a i bez znalosti předlohy zcela fungující. Nolan s divákem hraje inteligentní hru, klade mnoho otázek, ale nabízí i odpovědi. Režijně film zvládá s bravurou sobě vlastní a použil zde shodný způsob vyprávění, který si již vyzkoušel u svého debutu Following. Jediným závažnějším prohřeškem je dosti otravný částečný happyend; závěr to chtělo ponechat z knihy. ()

Reklama

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Nolan ve svých starých dobrých botách komorního příběhu, ověšen hodinářskými hereckými výkony a neortodoxní perspektivou vyprávění. Hluboko zapuštěná esence toho, co dělá film dobrým filmem, jen zbytečně kontrastuje se závěrečnou polopatičností. Ve výsledku nicméně o dost lepší než Batman začíná a chvílemi skutečně divácky dokonalé. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsi nepochopil, proč to děláme. Publikum zná pravdu. Svět je jednoduchý. Plný utrpení. Tvrdý... tvrdý skrz naskrz. Ale když je dokážeš ošálit, i kdyby jen na sekundu, pak v nich vyvoláš údiv. A pak...pak uvidíš něco velmi výjimečného...... Naozaj dobrá dobová atmosféra, kvalitné herecké výkony a jedinečne napísaný a miestami naozaj prekvapivý scenár. Emotívne je to však veľmi chladné a aj veľké dejové zvraty a rozuzlenia tým pádom nemajú až tak veľký dopad na diváka. Inak však kvalitne vymyslené. Dokonalý trik ale nie je dokonalý film. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dvě třetiny celkové pointy velice lehce odhalíte už v průběhu první poloviny snímku, ale přesto si THE PRESTIGE ponechá dokonalou atmosféru, výtečné herecké výkony, zpracování a několik nezapomenutelných momentů. David Bowie je navíc jako vynálezce Tesla přímo dokonalý. Kdyby pointa byla víc skrytá, rozhodně by si snímek zasloužil plné hodnocení. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (57)

  • Chung Ling Soo je reálná osoba, která zemřela, když se trik s chytáním kulky nevydařil. (imro)
  • Prakticky celý soundtrack sa skladá z predĺžených tónov prechádzajúcich po stupnici hore a dole, čo vytvára podmanivý, no zväčša náladový hukot. (Biopler)
  • Ve scéně, kdy se Borden (Christian Bale) v divadle chystá chytit letící kulku do ruky, je možné na plakátě za ním vidět pod jeho pseudonymem "Profesor" jméno Harry Dresden. Je to odkaz na stejnojmennou postavu z knižní série "The Dresden Files" spisovatele Jima Butchera, kde je Harry Dresden rovněž iluzionista a kouzelník. (cihlenka)

Související novinky

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama