Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Film od režiséra Hačika? S Gerem? No sakra to bude zase něco. TAkže zapínám DVD a první půlhodina nuda s kecáním, druhá půlhodina nic nového jen to co se vlastně děje a kdo je to Irving, další půlhodina a stále nic jen to že Gere začíná panikařit. No a máme tu závěr já se chystám k tomu že to bude smutné, a ono nic. Prostě takový vykleštění i když Gere je tu dobrý a Molina parádní tak jsem u tohohle filmu nic necítil, totálně nic. Jen snad to že jsem se aspon dozvěděl co a jak. Čekal jsem více o hodně. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Gere hraje spisovatele, jenž vydal smyšlené paměti miliardáře Howarda Hughese, opravdu dobře. Hlavně v pasážích, kdy bezděčně přejímá Hughesův slovník, dikci i myšlení. Nicméně Molina třeba ve scéně kamarádovy zrady Gerea nenápadně překonává. V každém případě Skandál přináší solidní film se solidním základem skutečného případu; alespoň se tu lyricky neběhá v parku a bezstarostná jízda literárních šejdířů má půvab uličnické hry nezodpovědných dětí věřících, že podvod tak drzý nemůže prasknout. Škoda, že se něžné pečlivé retro, jež režisér Lasse Hallström umí, časem promění v moralitu o politickém spiknutí. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Strhující Richard Gere a zajímavý Alfred Molina, jsou dva muži, kteří byli tak senzace chtiví, až se jim to nevyplatilo. Podivínský miliardář Howard Hughes (ano ten, co ho tak geniálně ztvárnil DiCaprio ve filmu Letec) už celé roky nevychází na veřejnost, a tak Gera v roli spisovatele Clifforda Irvinga napadne o něm přinést fiktivní informace a přesvědčit veřejnost, že s Hughesem je v kontaktu a následně o tom všem vydat knihu. Všechno klape do té doby, než se to provalí a já Gerovi držel pěsti, aby mu to vyšlo a aby se nic neprovalilo, ale přesto to nepomohlo. Výsledkem je vynikající film s vynikajícím Gerem, který k plnému hodnocení neměl daleko. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, jak s nima všema dokázal pěkně zametat - vymýšlet si, lhát a mít to všechno na háku. Na to, co všechno provedl, měl navíc docela nízkej trest a ještě na tom vytřískal prachy, když o tom napsal vlastní knihu. Celkem zajímavej film, docela jsem si to užil. Nevím, co k tomu dodat. Za jedno vidění to stálo. A nebylo to Jiříkovo vidění. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Svět chce být klamán ... neboť jeho touha po senzaci nebyla nikdy zcela ukojena. Lasse Hallström měl k dispozici velice výživný námět, ale nějakým záhadným způsobem z něj dokázal připravit jen velice naředěný, jalový vývar, který mě nedokázal zasytit. Třetí * patří jenom a pouze Howardu Hughesovi - ve filmu jsem ho sice ani koutkem oka nezahlédla, ale jeho vliv na průběh děje je nezastupitelný a jednoznačně přínosný. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme je pripravovaná autobiografia označená krycím menom "Projekt Octavio". Alfred Molina, ktorý si v tejto snímke zahral Dicka Suskinda, stvárnil doktora Otta Octaviusa vo filme Spider-Man 2 (2004). (MikaelSVK)
  • Příběh je založen na skutečných událostech ze života amerického spisovatele Clifforda Irvinga, který je známý hlavně díky “ověřené biografii“ Howarda Hughese. Ukázalo se však, že šlo o jeden velký promyšlený podvod. (becki_tu)
  • Ve filmu si “střihl“ cameo Larry David. (becki_tu)

Reklama

Reklama