Reklama

Reklama

Horský kmen lovců mamutů Jagalové se obává hladovění, protože zvířata, která jsou jejich zdrojem obživy, přicházejí stále později a je jich méně. Když najdou v horách mrtvou ženu a u ní modrooké děvčátko, prorokuje stará šamanka, že dívka, která dostane jméno Evolet, je znamením velkých změn. Současně však slibuje, že ze středu Jagalů vzejde válečník, který se ožení s Evolet a povede Jagaly k novému životu. Do dívky se zamiluje DeLeh. Když je přepadnou bojovníci na koních, mnohé zabijí a další včetně Evolet odvlečou, rozhodou se KaRen, DeLeh a TikTik vydat po stopách nájezdníků a zajatce osvobodit. Po vyčerpávající cestě dorazí k Hoře bohů, kde tisíce otroků stavějí pod dohledem kněží a válečníků pyramidu pro všemohoucího vládce. DeLeh a náčelník Nakuů proniknou na stavbu, aby se pokusili získat podporu otroků v boji proti jejich utiskovatelům, ti však váhají. Dosud se totiž neobjevilo znamení, které by zvěstovalo příchod bojovníka osvoboditele, kterého se i všemohoucí bojí. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (998)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čistých 5/10, presne uprostred medzi tým, čo to mohlo byť (v mnohých scénach tie možnosti vidno a vyrážajú dych) a čo to nakoniec je. Najväčšou slabinou filmu nie je ani tak scenár (napriek jeho bezkrvnosti, nelogickosti a frekvencii, s akou do nás tvorcovia ládujú osudové proroctvá, do mňa čosi z toho pocitu "veľkej legendy" predsa len preniklo), ale to, na čo trailery lákali predovšetkým: prehistorická fauna. Mamuty cválajú, pomáhajú stavať pyramídy, šikovne si vyťahujú nohy zo sietí (chytanie mamuta do siete je zrejme filmová kravina roka), čudesný pštrosoraptor dokáže vyliezť na strom a pri šabľozubcovi som sa akurát tak potešil, že Diego z Doby ľadovej konečne dostal úlohu v "dospelom" filme (nikto ma nepresvedčí, že to nie je on!). CGI je katastrofálne, technickým prevedením i tým, čo ukazuje. Vizuál našťastie zachraňujú nádherné exteriéry, vynikajúce masky a "kostýmy" (odlíšenie jednotlivých kmeňov je super), veľkolepé dekorácie a zopár naozaj veľkofilmových bojových scén. Príbeh je rovnaká schéma ako napr. Apocalypto, ale chýba mu jeho napätie a archetypálna osudovosť, a je rovnako odtrhnutý od historickej reality ako Kráľ Škorpión, ale nemá jeho béčkovú zábavnosť. Na druhej strane má sympatického hrdinu, peknú bacuľatú okaňu a strih sa s ničím nekašle, takže to všetko parádne odsýpa a nuda sa rozhodne nedostaví. Bavil som sa. Občas v súlade so zámermi tvorcov, občas v rozpore s nimi, ale nevidím dôvod tento film nenávidieť a na DVD si ho celkom rád pozriem ešte raz. P.S.: Omara Shariffa s tými jeho polopatistickými komentármi (často vysvetľujúcimi niečo, čo je zjavné už z vizuálneho podania) som už na konci mal chuť podhodiť do cesty cválajúcim mamutom. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Emmerich stárne a s ním i jeho kvality. Stejně přímočarý snímek jako jeho předešlé, který nechává nejen logiku a školní vědomosti daleko za sebou, ale také jakékoliv snahy o invenci. To nezmění ani krásné oči Camilly Belle(mimochodem ty čočky jí opravdu sluší:))), kterou bych se také snažil zachránit, ale asi bych nebyl tak statečný jako hlavní hrdina s hlavou plnou dredů. Ani sebehezčí klenoty v očích unesené hrdinky nedokážou zakrýt všechnu vatu okolo. Do nebe vynášející názory režiséra o jeho nejlepší akční podívané jsou jen poslední pokus o malé zasmání diváka. Přímočaré, hloupé, digitální a ne tak efektní jako předešlé Emmerichovy práce. Přesto je v několika okamžicích film zábavný a ne zbytečný jako se zdá na svém úplném konci. Pokud za nic dalšího, tak alespoň za odvahu autora jít do této "pochybné" látky plné mamutů a dostat z ní alespoň špetku koukatelné podívané. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Poriadny zlepenec od mamutov a ich stavby pyramíd až po obrovské plachetnice a kovové mreže. To, že je tu použitých tak veľa rôznorodých prísad by až tak nevadilo, keby celý film mal napätie a nosný zaujímavý príbeh. Za zmienku stojí len prvá polhodina, kde je dianie aspoň ako tak zaujímavé. Lov mamutov, napadnutie skupinky ľudí hromovými vtákmi alebo krátky okamih šabľozubého tigra. Nepozeralo sa na to zle, ale potom sa to nejak zvrtlo. Už sa nič zaujímavého nedialo a hlavné postavy začali trúsiť príliš vážne slová. Dostavila sa nuda a znechutenie ale aj sarkastické úškrny nad trápnosťou a debilitou niektorých scén. Vážne sa tento zaujímavý námet nedal spracovať lepšie? Ešte aj 10 ročné decká nad tým budú krútiť hlavami. 40% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Prípad, keď vás modrá predpoveď filmu tak desí, že sa nielen neodvážite vydať na cestu do kina, ale dokonca si stiahnuté AVIčko pustíte už len vtedy, keď už fakt nič iné v compu nemáte. (A to pôvodne som sa na to veľmi tešil do kina, reprodukcia dávnych čias ma vždy fascinovala). A teraz už viem, že som spravil chybu, keď som sa nechal odradiť. Úvodný lov, vyslobodenie šablozubého tigra, chaos okolo pradávnych piramýd mohol stáť za plátnový zážitok. Nabudúce sa vyberiem bez dáždnika, i keď predpoveď filmu bude hlásiť modrý dážď... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vid ze mne nesezeres?! az na vrchol Emmerichovsky stupidity ten savlozubej tygr byl pekne udelanej ale jinak je to tak neskutecna primitivita ze to strci do kapsy den nezavislosti a 2012 dohromady a co fakt nechapu proc frajerka ktera zije 10000 pred nl musi vypadat jak modelka z 21 stoleti neskutecne desny Emmerich uz nicim jinym nez miliardovym hrobarem nebude a dokud na to ty duty hlavy budou chodit do kina budou se podobny skvosty tocit dal bohuzel... ()

Galerie (79)

Zajímavosti (27)

  • Filmaře poctil svou účastí i legendární egyptský herec Omar Sharif, který se ujal role vypravěče. (Rodriguez)
  • Největším problémem pro tvůrce vizuálních efektů bylo vytvoření počítačového obrazu mokrého šavlozubého tygra. Problém byl vyřešen až vyznámným snížením počtu chlupů tohoto digitálního zvířete. (ČSFD)
  • S ohledem na časové zařazení snímku se objevuje několik nesrovnalostí. V uvedené době se ještě nepoužívala námořní doprava, šavlozubí tygři již nežili, vozíky na balvany, vyspělé zbraně nebo pyramidy v době kamenné ještě nikdo neznal a na dobu kamennou se objevuje až příliš mnoho železných předmětů. (Novalinda)

Související novinky

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

08.02.2009

Studio MGM si řeklo, že je načase opět přitáhnout do kin věřící masy. Na rozdíl od Mela Gibsona se však nesoustředí na poslední pozemské dny Ježíše, ale na jeho zrození. Držte si klobouky, protože… (více)

Kazisvět Emmerich opět v akci

Kazisvět Emmerich opět v akci

22.02.2008

Pokud jde o jeho novinku 10 000 př. n. l. (stručně shrnuto: pravěcí lovci prohánějí mamuty kolem pyramid), nejsou komerční ani umělecká očekávání nijak vysoká, ale to ještě neznamená, že by byl… (více)

Emmerich bude mikroskopický

Emmerich bude mikroskopický

26.08.2007

Trailer na 10 000 B. C., v němž pralidé a mamuti válčí s prvními staviteli pyramid, a to v bombastickém stylu Krále Škorpiona a Apocalypta ;-), naznačuje, že Roland Emmerich je v staré dobré… (více)

Reklama

Reklama