Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (782)

Shit 

všechny recenze uživatele

taková variace na Narnii. Opět spousta dětí, který já zrovna ve fantasy nemusim, krom toho opět vcelku nesympatický, ale rozhodně nemůžu říct, že hrajou špatně, jen se pak vždycky děj zvrtne na strašně dětinskou a naivní stranu, což už mi dost vadí a tady se to právě stalo. Na druhou stranu mě ale mile překvapili Craig a hlavě Nicole Kidman, u nich u obou sem měl pocit, že se do takovýhle fantasy prostě nemůžou nikdy hodit, ale on je nakonec opak pravdou. Sice Craig nemusel nic předvádět a abych pravdu řek, tak příběh zas tak moc jako fatnasy nepůsobí,ale přesto se mi ve svý roli líbil a Nicol Kidman se do ní přímo hodila. Triky jsou taky na hodně slušný úrovni. Škoda jen takovýho nevýraznýho příběhu, kterej je ještě stupidně v půlce utnutej a slabšího scénáře, kterej se sice drží tý hlavní stopy celkem slušně, ale detaily skoro vůbec neřeší a tak se dostavujou celkem často chyby v příběhu. slabší 4* ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja sa prikloním k svetovým hodnoteniam. Asi budem súdnosťou mierne mimo ostatného tuzemského priemeru, ale mne sa to pomerne páčilo. Možno mi od 'Prsteňov' chýba dostatočné nasýtenie v ránci fantasy žánru alebo to bude tým, že snežná (ale aj ostatná) krásna výprava dokonale sadla do terajších chladných dní. Každopádne som rád, že som sa nedal odradiť prvými komentmi a vychutnal som si to v kine. Ale knihu som nečítal, takže to je ďalšia možná varianta. Každopádne, keby som na filme nebol s priateľkou, ktorá pozná knihy o Lyre spamäti, asi by som sa dejovo nechytal a mnoho faktov by mi uniklo. Pomalší, vecnejší a faktovo náročný rozjazd mi z pamäti vyšklbla dejovejšia, príbehovejšia,fantasy prvkami, súbojmi a efektami oveľa lepšie nabitá druhá polovica. Ja len dúfam, že pre mňa mierne nepochopiteľné fiasko neohrozí natočenie ďalších dielov, ktoré snáď budú viac charizmatickejšie a charakterovo rozvitejšie. 75%. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Průměrné efekty (taková bitva dvou přerostlých medvíďat je vážně legrační), příšerná hlavní hrdinka (která všechno zná a se vším si poradí), neukotvený a nahodilý design světa bez jakékoliv hloubky (Narnie a Eragon mají dalšího spolunocležníka), plytký děj, až mysteriózně špatný scénář a hafo naivně roztomilých figurek, které profičí pamětí silou mírného vánku a zanechají za sebou velké NIC - děkuji, rád se zasměju. Jediným skutečným kladem je perfektní eklekticko-novátorká Desplatova hudba, která ční nad celým snímkem jako jeho gigantický daemon (deamon, jak je libo). Kol a kolem mi z toho vychází, že přednostní vyhození investic do luftu by bylo od producentů stokrát mouřejší řešení, než natáčení podobné vetchosti. A vůbec, hrál někdy Sam Elliott někoho jiného než kovboje???:) 2,5* (50%) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi snad uz sta variace na to samy. Je sice fajn, ze tentokrat jsme se z cistyho fantasy prenesli do trosku modernejsiho sveta, ale co z toho, kdyz je to furt o tom samym, kdy nakej malej fakan musi zachranit svet. Jak dlouho se jeste budou tocit fantasy, kde je v hlavni roli nejakej malej smrad. Netvrdim, ze se obcas nezadari, ale tohle rozhodne neni ten pripad. Holka v hlavni roli me naprosto neskutecne srala, byla silene nesympaticka a jak furt mlela ty radoby hrdinsky proslovy a furt vse vedela, kazdyho chtela zachranit a do vseho se srala, zkratka sem mel chut ji rozkopat drzku. Co se tyce ostatnich hercu, ty bohuzel nebo bohudik nemaj moc prostoru, takze nic moc nepredvedou, ale ani se neztrapni. Navic ani triky nejsou uplne bezchybny a do toho je ve filmu dost casto naka logicka chyba. Ale abych jen nekritizoval, tech 110 minut uteklo prekvapive rychle, sem tam se najde nejaka pusobiva scena, jako treba souboj medvedu a sem tam tu je nakej dobrej napad. Navic po celou dobu hraje solidni hudba. Nenudil jsem se, ale za stokrat ohranej pribeh, kterej je sem tam nechtene smesnej a naprosto prisernou holku v hlavni roli nemuzu dat vic jak 3*. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Po dalším zhlédnutí musím přehodnotit svůj původní verdikt a nadšeně zaplesat. Vizuálně takřka bezchybné (za slovem "takřka" se ukrývá až příliš digitální opice Nicole Kidmanové), dějově úžasné a originální. Celkový dojem kazí pouze malý prostor pro rozvedení jednotlivých charakterů a totálně neuzavřený konec. Tvůrci "Zlatého kompasu" zřejmě předpokládali, že dostanou zelenou k natočení dalšího dílu, ale díky nízkým tržbám a nepříznivé kritice k tomu BOHUŽEL nedošlo. Nezbývá tedy, než zatnout pěsti (nejlépe tak, až se nehty zaryjí do masa) a doufat, že se "The Subtle Knife" a "The Amber Spyglass" přeci jen zrealizují... P.S.: Já chci taky svého démona!!!:-) 4,5* a pro děti na pochopení dosti složité. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Nicole Kidman pôvodne úlohu pani Coulterovej odmietla, pretože nechcela hrať zápornú postavu. Presvedčil ju až samotný autor predlohy Philip Pullman. „Napísal mi tak nádherný list, že som tú úlohu jednoducho musela prijať," povedala herečka. (Macejko)
  • Severoamerické tržby dosáhly 70,1 milionu amerických dolarů, celosvětové 372,2 milionu. Při rozpočtu cca 180 milionů to nakonec znamenalo, že plánovaná pokračování se bohužel nekonala. (NIRO)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama