Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (212)

Dont 

všechny recenze uživatele

Stopáž nemusela být nutně tak dlouhá a přivítal bych více emocí. Přiznám se, že mě to nijak zvlášť nezasáhlo, spíše to proběhlo okolo mě. Film má zajímavé herecké obsazení, v epizodních rolích se předvedou Viggo Mortensen, Steve Buscemi a Terrence Howard, v ženských rolích Kirsten Dunst a Kristen Stewart, jejíž ztvárnění Marylou považuji za nejlepší výkon ve filmu (i když musím férově uznat, že dostala podstatně více prostoru než její již zmíněná blonďatá sokyně). Z toho vyplývá, že výkony tří hlavních mužských představitelů mě nijak neuchvátily, ne že by byli špatní, ale přišli mi nevýrazní, včetně Garretta Hedlunda. Tak nějak cítím, že bych si měl přečíst knižní předlohu, abych to lépe pochopil, třeba si k ní časem najdu cestu. ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Film mi místy přišel jako film Into the wild. Mám v lásce takové melancholické filmy, kde jedinou starostí je sex, drogy a alkohol. A když se k tomu přidají dva moji oblíbení herci jako je Kristen Stewart a Tom Sturridge, je z toho slast pro mé oči. Herecké výkony jsou parádní, ale zápletka nijaká a to, že se vrací z New Yorku do Denveru a zpátky, tomu moc nepřidá. Občasné scény byly zbytečné a fádní. Ale celkový film, pointa a závěr, byl fajn. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ten film, ktorý vás od začiatku nezaujíma, trvá pol dňa a na konci je to presne také isté ako na začiatku. Čo to za úbohé životy žijú tí úbohí bídnici? Kedysi ich volali zmätení kokoti, dnes slniečkari a hipsteri. Prefetované mozgy túlajúce sa krajinou, kradnú, jebú, existencia bez zmyslu. A niekto o tom dokáže natočiť film, kde naj scény sú so skoro plochou Kristen. 1 z 5 ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ road-movie na kterej sem se těšil a naprosto mě zklamal. Nevím, jak to mohlo vypadat v knížce, ale převedení na plátno -> strašně zdlouhavý a poměrně nudný. Dvě hodiny toho samýho, žádná komická scéna, chápu, neni to komedie, ale něco úsměvnýho by tam mohlo bejt. Hlavní důvod ke koukání byla Kristen, která nezanechala dojem. Zlatá éra Twillightu. Možná to bylo tou rolí, jako ona hrát umí. Celkově na tom krachu bude mít podíl i režisér, protože to není dobrý a už bych se k tomu nechtěl vracet... ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Kniha je jeden velký bordel a film tuhle formuli úspěšně dodržuje. Cestujeme tam a zpátky bez ladu a skladu a tu a tam se někde zastavíme, abychom přemýšleli nad smyslem bytí. Samu mě překvapilo, jak blízko má atmosféra k té knižní. Scény, které kniha popisovala jako depresivní, strhující, melancholické, příjemné, film vykresluje úplně stejně. Dean je v knize za zjevení a rebela, který se neumí usadit. Hedlund ho vystihnul do puntíku. Riley je jako Sal uhrančivý. Oproti Deanovi nenápadný pisálek, který je ale srdcem příběhu. Hlavní trio kazí jen Kristen Stewart svým křečovitým výrazem. Snesitelné scény jsou jen ty, kde nemluví. Zvlášť musím pochválit posledních deset minut, které mě dostaly víc než samotný závěr v knize. Tomu filmu prakticky chybí jen větší odvaha víc prostříhat děj a dát mu nějakou vlastní vizi. Takhle je to sice velmi důvěrná adaptace knihy, ale sám o sobě film až tak neobstojí. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Sal Paradise (Sam Riley) má doma na zdi za svým psacím strojem pověšenou malou podobenku Arthura Rimbauda, francouzského prokletého básníka, který měl velice intimní vztah se svým nejlepším přítelem. (Moena)
  • Naprostá většina postav je inspirována skutečnými lidmi. Postava Sala Paradise (Sam Riley) je sám autor Jack Kerouac, Dean Moriarty (Garrett Hedlund) je beatnický spisovatel Neal Cassady. Významnými beatníky jsou další postavy Allen Ginsberg (Tom Sturridge) jako Carlo Marx a William Burroughs (Viggo Mortensen) jako Bull Lee. Další postavy jsou také psány podle skutečných osob, které ovšem příliš nezasáhly do beatnického hnutí. (Moena)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama