Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Hodiny líčí jeden den v životě tří různých žen obývajících tři různé časoprostory, které sdílejí pocit, že zasvětily svůj život někomu jinému. Richmond, Anglie 1923. Spisovatelka Virginia Woolfová píše v azylu svého venkovského domu jedno ze svých vrcholných, nejintimnějších a vnitřně nejkomplikovanějších děl, Paní Dallowayovou. V Los Angeles roku 1951 si touto knihou prosvětluje depresi každodenního stereotypu těhotná žena v domácnosti Laura Brownová, připravující narozeninovou oslavu pro svého manžela. Také moderní paní Dallowayová - Clarissa Vaughnová, emancipovaná nakladatelka z New Yorku roku 2001 - chystá oslavu pro muže, kterého miluje: pro básníka Richarda umírajícího na AIDS. Tři ženy, které od sebe dělí téměř osm desetiletí a které musí čelit podobným krizím, spojuje jediné literární dílo. Snímek si vysloužil devět nominací na Oscara, včetně kategorie Nejlepší film, a Nicole Kidmanová získala Oscara za ztvárnění Virginie Woolfové. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

Marius 

všechny recenze uživatele

Stephen Daldry už svojou prvotinou Billy Elliot dal svetu vedieť, že sa objavil nový režisérsky talent, ktorý bude každým svojim novým filmom pútať zaslúženú pozornosť kritiky i divákov (a kradnúť stáliciam nominácie Akadémie). Na rozdiel od sociálne-dramaticky ladeného Billyho Daldry v Hodinách rozoberá chirurgickým prístupom život troch žien v troch rôznych historických obdobiach. Na pozadí osudov hrdiniek pitve ženskú dušu, snažiacu sa seba i okolie presvedčiť o svojom šťastí, avšak vnútorne cítiacu presný opak. Na Hodinách sadlo všetko s presnosťou Hodiniek, od výborných hercov, cez precízny scenár umocnený presným strihom až po nádherne nástojčivú hudbu. Oscar pre Nicole (i keď ju nemusím) šiel zaslúžene, trochu ma sklamalo , že sa neušiel aj Julianne. Záverom treba podotknúť, že podľa mňa sú Hodiny filmom od muža, primárne určeným ženám, pretože muži tento film vo všetkých jeho vrstvách nedokážu pobrať (a ja nie som výnimkou). 10/10 ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Niektorí muži sú presvedčení, že ak je nejaký film emocionálnou bombou, automaticky spadá do pomyselnej kategórie ženský film. Je síce pravda, že fyziológia centrálnej nervovej sústavy postuluje ženu ako emocionálnejšiu bytosť, no schopnosť náležite vnímať umelecké dielo je daná nielen ženám, ale i mužom. V rovnakej miere (dejiny umenia sú napokon takmer výlučne dejinami mužov). Myslím, že Hodiny vôbec nie sú ženský či dokonca feministický film (režisér, scenárista a autor predlohy sú muži). Hodiny nie sú o ženách, ale o ľuďoch. A dokonca nie sú ani o smrti, ale o živote (a nádeji) - prečo by ináč John C. Reilly hovoril, že život poháňa predstava šťastia? Je to jeden z mála filmov, pri ktorých si človek naozaj naplno uvedomí, že pohyblivé obrázky sú aj o umení a že kvalitné herectvo môže dať človeku viac než výkladový filozofický slovník. Na tomto mieste nemôžem nespomenúť predstaviteľku Kitty, malichernej predmestskej slečinky, ktorá príde na návštevu k Julianne Moore. Až po hodnej chvíli mi došlo, že je to Toni Collette a že spôsob, akým hrá svoju tuctovú "bezvýznamnú" postavičku je tak báječný, že na ohodnotenie tohto výkonu neexistuje žiadna cena (a už vonkoncom nie ten ligotavý chlapík s chýbajúcimi mozgovými hemisférami). ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemně pomalé drama o čase, s oskarovým nosem Nicole Kidmanové. Více však zaujme příběh Meryl Streepové, a to hlavně díky samotné představitelce, která předvádí další ze svých osobitých hereckých výkonů. Po obrazové a hudební stránce není co vytknout a po té herecké už vůbec. V Hodinách se sešlo hned několik herců a hereček, kteří patří k těm současně nejlepším. Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore a v neposlední řadě i Ed Harris. Všechny příběhové linie jsou zajímavé, ale po hodině a půl jsem se začínal nudit. Hodiny jsou až příliš pomalé a strašně těžce se hodnotí. Ale Stephenovi Daldrymu předpovídám světlou budoucnost, svými filmy si získal určitě nemálo fanoušků. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, v němž si všechny tři hlavní herecké představitelky zasloužily Oscara. Excelentní byla hlavně Nicole Kidman - jednak výrazně pozměněným zevnějškem, jednak tím, jak Virginii Woolfovou ztvárnila - jako trpící, rozpolcenou, narušenou ženu, která nedokáže najít cestu k sobě samé. Za to jí patří mé vysoké uznání. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Bezesporu působivý film s výtečnou režií a vynikajícími hereckými výkony (Julianne Moore!), ale vcítit jsem se do postav nedokázal. Předkládané ženské pohledy na svět jsou podány až tak dokonale, že mi bylo znemožněno pochopit je. Moje myšlení zkrátka s tímhle filmem nesouzní. Trvalo to asi necelý dva roky a pak mu řekla: Hele, já jsem asi lesba. Fixa asi jo. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (30)

  • O Meryl Streep (Clarissa Vaughan) je známo, že při přípravě na své role poslouchá vážnou hudbu. Když se připravovala na Hodiny, poslouchala skladbu Richarda Strausse "Čtyři poslední písně" v podání Jessye Norman. Režisérovi se natolik zalíbila, že ji nakonec zařadil do filmu. Můžeme ji slyšet ve scéně, kdy Clarissu přijde navštívit Louis Waters (Jeff Daniel). (jezurka42)

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama