Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (218)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Možná přeci jen o stupínek lepší než Flyboys, tam ale zase hraje ve prospěch snímku klučina jménem James Franco. Těžko pak srovnávat, když Hemingwayův kousek nabízí znatelně promakanější a mnohem efektivnější akční scény. Vytvoření silných pout k jednotlivým postavičkám zde také nehrozí, na druhou stranu se ale divák nemá šanci začít příliš nudit, steroidy jsou do něj totiž pumpovány s rozmyslem a sympatickými intervaly: bitky jsou zatraceně sexy, a není jich málo. Příběh zaostává, ale kdo by nepřimhouřil jedno oko, když je to true story, že. Jinak další (i když o něco menší) fail české distribuce a tudíž jasná volba v (pouze!) HD. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Přehlídka hereckých hvězd černé pleti, kteří doposud měli úspěch pouze v televizní tvorbě (snad polovinu herců můžete vidět v seriálu The Wire), ale bohužel i přes zajímavé téma z filmu vyzařuje špatné vyprávěcí schéma, které podkopává kvalitu filmu, stejně jako špatně ředěné palivo v letadle... ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tuna klišé, nezajímavých postav a ještě nudnějších hereckých výkonů (Cuba Gooding Jr. tady celý film jen žužlá fajfku) okolo kterých občas prolétne nějaké to hezké letadélko. Scénár už nudnější a předvídatelnější být nemohl a rutinní režie, která se probudí jen při některých akčních sekvencích, tomu také přiliš nepomáhá. Lucas měl své peníze investovat lépe. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Kdyby se chtel nekdo naucit, jak NEtocit film, Red Tails by mohly na skolach slouzit jako ukazkovy priklad. Co na tom, ze triky jsou vydarene a letecke souboje i pro "nefanouska" vojenske techniky perfektni. Jenze strih tu snad delala cvicena opka (nekolik rozhovoru utnutych v pulce, chybejici vygradovani...), casting nezvladnuty (Cuba Gooding Jr. s fajfkou je ale na druhou stranu nejzabavnejsi postava, jakou jsem v posledni dobe videla - a ne v tom dobrym slova smyslu), ideologicky tragedie. Ze je to pateticke a historicky obcas "ulet", to bych prominula uz jen vzhledem k tematu, ale to zprasene vedeni nemuzu. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších komentářů bych řekl, že třetina lidí viděla jiný film, další třetina už z principu kritizuje vše, co jde z Lucasovy dílny (od konce Star Wars) a až teprve poslední třetina diváků viděla film bez předsudků a hodnotila ho podle skutečných kvalit. Je pravda, že trochu jsem se bál dvouhodinové stopáže, ale film je po dějové stránce tak pestrý, že jsem ani jednou nepohlédl na hodinky. Herecky bez větších vítek, souboje a digitální efekty bez jakýchkoliv vítek. Nebudu ani rozebírat, do jaké míry je film opravdu podle skutečných událostí (jeden fighter proti německému křižníku), protože to není ve výsledku až tak důležité. Celkově jsem z filmu opravdu lehce nadšen, protože podobně komplexní válečný film o slavné černošské letce (v rámci celkem skromného 30milionového rozpočtu) jsem zkrátka nečekal. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Před útokem na německé polní letiště můžete spatřit hrad Karlštejn. (sgatlantis)
  • Při záběru na ruku „Pretty Boye“ (Lars van Riesen) ve scéně, když tiskne spoušť na kniplu, se nejedná o knipl KG13, kterými byly vybaveny Messerschmitty Bf109, ve kterém ovšem zrovna letí. (Klot)
  • Přestože se ve filmu objevují pouze bombardéry B-17 Flying Fortress, které se zároveň staly nejznámějším americkým bombardérem té doby, páteř strategického letectva ve skutečnosti tvořily stroje B-24 Liberator. (Pedro Morales)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama