Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

za prvé, Pratchetta zbožňuju a Smrťe s jeho krysákoidní verzí obzvlášť, takže přede mnou stála otázka, jak asi dopadne tahle adaptace.... Jedním slovem, skvěle, od Časnačaje po Alberta jsem skákal nadšením, tančil blahem a zpíval radostí. Ze všech tří hraných filmů zde nejvíc cítím ducha děl páně Pratchetta. Jeden z mejch nejoblíbenějších televizních počiinů. A cameo na konci filmu je jednoznačně skvělé! ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Otec prasátek má oproti jiným zfilmovaným dílům Zeměplochy jednu, zato obrovskou, výhodu. Smrtě. Tahle postava je oblíbená jak v knihách, tak na divadelních prknech a televizní obrazovka nemohla být výjimkou. A Michelle Dockery jako Smrťova vnučka byla překrásná a děsivá přesně v tom správném poměru. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nadšen. Tyhle adaptace mají svoje kouzlo a radši uvidím Pratchettovky v televizním podání, než v nějaké podivné pitvořině. I stopáž se mi líbí, jen to člověk musí pochopit a opravdu si celý děj rozdělit na dvě části. Jinak je to tříhodinový nával na mozek. Takhle je tu spousta fajn postav s haldou úžasných nápadů. Otec prasátek se mi líbil daleko více než Barva kouzel. Na jednu stranu se zde řeší každá blbina a děj se sune opravdu velmi pomalu, ale na druhou je pak prožitek daleko větší. 5 hvězd nedám jen proto, že si dovedu představit ještě lepší podívanou, kterou snad dostanu v dalších adaptacích...ač ten Smrťův doslov si možná pátou hvězdu zasluhuje. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí zrovna studovat filmovou vědu, aby postřehl strašně nezvládnutý střih, scénář i režii. Na druhou stranu je jasné, že předloha je velmi obtížně zfilmovatelná a třeba kamera, výprava, kulisy a i herecké výkony byly dobré (v rámci možností televizní produkce). Bohužel jsem očekával hlavně komedii a vtipů či zábavných, komických situací zde bylo opravdu pomálu a mnohokrát jsem totálně nechápal, co se vlastně děje, kde postavy jsou a o co jim jde. To je spíš moje chyba. Po zhlédnutí první poloviny filmu, ve které jsem se absolutně neorientoval, jsem si přečetl Pratchettovu předlohu. V tu chvíli se můj pohled na film okamžitě proměnil. Uvědomil jsem si, že tak přesnou adaptaci už jsem dlouho neviděl. Pratchettova kniha je totiž koncentrovaný chaos, a v tomto parametru ho film napodobuje zcela dokonale. Po přečtení knihy jsem si film znovu pustil a tentokrát jsem už většinu věcí pochopil. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že film je coby pouhá ilustrace pohyblivých obrázků ke knize naprosto zbytečný. 60% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, film zpočátku trochu kulhal, ale v druhé polovině začal být zábavný. Musel jsem si zvyknout na tempo a způsob vyprávění, pak mne to začalo teprve bavit. Trochu mi to tématicky připomnělo Ukradené Vánoce, tohle je ovšem daleko lepší. Závěrečná Smrťákova moudra mne několikrát velmi pobavila a přidala tak čtvrtou hvězdičku. Příjemně strávené pohádkové nedělní odpoledne...75% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství. (Tom_Lachtan)
  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama