Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když 17. července 1984 kontaktoval americký obchodník D. D. československý konzulát ve Vídni a nabídl československému státu částku nejméně 5 milionů šilinků jako protihodnotu za jistý předmět, začal nevšední příběh hledání ztracené unikátní památky, nemající u nás obdoby. Američan nabídl československé straně obchod. Chtěl vyzvednout a odkoupit relikviář sv. Maura, památku evropského významu a nevyčíslitelné ceny, která se měla nacházet na našem území. Háček byl v tom, že obchodník jako jediný věděl, kde je relikviář ukryt. Byla rozehrána hra mezi ním a československými úřady o to, kdo relikviář získá. Dokumentární film ostravského studia ČT se snaží zmapovat detektivně-špionážní kauzu 80. let, je ale také ukázkou pokřiveného přístupu předlistopadových ministerstev, úřadů i některých odborníků při jednání o, pro naši kulturu, tak zásadní věci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne napínavý hraný dokument o hľadaní skutočného pokladu. Trochu to zaváňa samochválou od pánov/súdruhov kriminalistov, ale ako ich nepochváliť, keď tak úspešne podviedli amerického obchodníka Douglasa, ktorého do ČSSR vyslali pôvodní faudálni majitelia relikviára. –––– A v momentu, kdy už to bylo téměř dokončeno, to vyproštění, to jsem u toho taky byl, my jsme to takhle zvedali z toho výkopu, se venku zablesklo a zahřmělo. –––– Vy jste něco našli, protože máš zlato na botech. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Když relikviář objevili deset km od nás, byly mi čtyři. Na veřejnost se to dostalo až později. I přes tak nízký věk si přesně pamatuju, jak jsme, coby děti, rozebírali nalezení pokladu. Bylo to fascinující. Seděli jsme na lavičkách a horlivě diskutovali, čí táta u toho byl, a kdo o tom ví víc. Jako včera vidím jednu důležitou blonďatou holčičku, jak sedí uprostřed nás a vytahuje se, že JEJÍ táta o tom ví nejvíc. Shodou okolností to pak dotáhl na pohlavára v ČSSD... Dodnes je pro mne relikviář a jeho příběh stejně dechberoucí. Nemohu jinak, než za plný počet a jsem nesmírně rád, že takovéhle dílo vzniklo. Ať už filmařské nebo zlatnické. ()

Reklama

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument o mega zajímavém příběhu, který má však dvě zásadní chyby. Jednak je natočen úplně příšerně a ostudně a také spíše končí tam, kde by měl začínat - důraz na vztah jednotlivých verzí příběhu, konfrontace aktérů, jasnější pátrání po čachrech režimu... Prostě taková odfláklá práce. Možná taky kvůli tomu, že se nechtělo kopat do hnízda medvědů ? ()

bighead 

všechny recenze uživatele

Jako dokument super,jak to bylo všechno doopravdy se už asi nedozvíme,každopádně dle mého názoru- po odkrytí se měli kontaktovat odborníci a vyzvednutí z podlahy neměli provádět kriminalisté,kteří toho jistě hodně poničili,viz.zmínka o zlatých šupinkách co si nosili domů na botách,to byla amatérština nejhrubšího zrna,dle nich nechtěli,aby tam archeo kopali tři týdny,no a co,když jen restaurování trvalo 9 let a je to druhá nejcennější památka po korunovačních klenotech. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že i když se leckde objeví v konetářích dost "ujeté" příspěvky, tady si snad idioti dali sraz. Tvrdit, že je tady glorifikovaná "komunistická" VB? že se nám tady soudruzi (pplk. Maryška) vychvalují a dokonce, že to není žádná česká památka je ukázka demence autorů podobných výroků. PaRi, Riker, wodacka, co dodat. Ještě tady chybí blábol z něvím jakého plátku v nedávné době, kde se "novináři" rozhořčovali, jak byl onen "úžasný" Douglas podveden a to v rámci rozhovoru s ním. Jedině souhlasím s tím, že dokument mohl být natočen lépe a víc do hloubky, Ale je otázka, do jaké míry ostravské studio čas a prostor...ale celá story úžasná a zasloužila by si i literární nebo filmové zpracování. Myslím si, že Strach by to zvládl... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama