Reklama

Reklama

Slídil

  • USA Sleuth
Trailer 1
Mysteriózní / Thriller / Drama
USA, 2007, 86 min

Obsahy(1)

Slídil je remakem stejnojmenného filmu z roku 1972, který byl ověnčen čtyřmi nominacemi na Oscara a v němž si též zahrál sám Michael Caine. Tentokrát se ve filmu vrací v roli opačné, v roli milionářského autora detektivních románů, který si měří schopnosti s nezaměstnaným hercem (Jude Law) ve smrtelně vážné a vážně zamotané hře s hrozivými důsledky. Film byl v roce 2007 nominován na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. A na stejném festivalu též obdržel cenu The Queer Lion, která je udělována filmům reprezentujícím aspekty homosexualního života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (188)

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tak v tomto případě hodnocení absolutně nepobírám.. Originál jsem sice neviděla, takže nemám srovnání, ale vůbec mě to neštve. Bylo to vtipné, napínavé a šílené! Bylo to skvělé! Jude Law byl ve své roli dokonalý a jeho smích mě dostával do kolen.. Vynikající blázen! :D Stejně tak Michael Caine, ten byl také výborný! Tento film je asi silný především díky této dvojici, které role absolutně sedly a sedli si i oni dva navzájem. Mimochodem ta kamera byla, nechci říct skvělá, ale hodně zajímavá, zvláštní, ale mně se líbila. Stejně tak hudba.. A navíc ten dům - ten byl nádherný!!! Jak už jsem řekla, hodnocení nechápu :) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh se zas jednou rozjel...a jím zvolená (precizně "vytvarovaná") forma zcela pohltila obsah. Divadelní původ Slídila naprosto bije do očí a herecká dvojexhibice je to taky taková, že málem cítíte kapky potu odlétající z Lawových vlasů až do druhé řady. Ano, jsou oba - každý svým vlastním způsobem - urvaní ze řetězu a je zajímavé to sledovat, ale o čem to jako vlastně bylo? S touhle otázkou a nálepkou "na mě moc umění bez reálného obsahu" nastupuju do výtahu a dávám 60%. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v případě Dne, kdy se zastavila Země, jsem si před shlédnutím remaku pustil i originál, v tomto případě to bylo moje první setkání. Hodnocení je v tomto případě docela přesné - remake je o dost horší než originál. Snad jediným bodem, ve kterém remake svého předchůdce předčí, je maskování - detektiv opravdu není poznat, kromě toho se kamera dlouhou dobu vyhýbá jeho obličeji a i pak jej zabírá často ve velikých detailech. Docela mě zarazila stopáž - zatímco původní film na téměř sto čtyřiceti minutách buduje napětí, zde probíhá vše příliš rychle a nemá ten správný psychologický ani emoční dopad. Ke sterilitě filmu přispívá i prostředí - zatímco původní scéna byla přeplácaná všelijakými automatony, zde jsou stěny i pokoje obecně zcela vybydlené a svícení je krajně nepříjemné - ta rotující světla se spíš hodí na diskotéku nebo do klubu než do obýváku. Nejhůře je zpracovaná část poslední - jestli v prvních dvou částech filmu měl originál jen o malinko navrch, v závěrečné části zůstává remake daleko pozadu - hra na kočku a na myš zde dosahuje maximální intenzity a rozhodně vyžadovala od "starého" nepoměrně více pohybu než to, co předvedl Michael Caine. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Nový kabát Slídilovi paradoxně neprospěl, interiéry působí jaksi chladně a futuristicky. To mi bohužel k ději, který se v domě odehrává vůbec nesedí. Caine se ovšem původně Olivierovy role zhostil se vší noblesou, oproti tomu Law mě moc nepřesvědčil. Často se mi zdálo, že přehrává. Originál je prostě jen jeden a všem těm kterým se nový Slídil líbil, i těm kterým ne, doporučuji pouze a jen Mankiewiczovu verzi. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy za atmosféru, nikoli za konec. Který jsem buď nepochopil vůbec nebo ne úplně. Myslel jsem si totiž, že vítězství ve "třetím setu" si bude M. Caine více užívat. Navíc pointu scény s vracející se manželkou si můžu jen domýšlet. Tedy to, zda se vracela k milenci či k manželovi. Kdo z uživatelů csfd to ví, ať mi napíše, to mě fakt zajímá. Fandil jsem mu, protože většinou fandím ženatým chlapům a ne milencům jejich žen. Chyba ve filmu - SPOILER - jaktože autor geniálních detektivních románů se nezeptá vyšetřujícího policisty v jeho domě, kde má odznak? KONEC SPOILERU. Jinak dialogové drama slušné, škoda, že jsem jej viděl v českém znění. Každopádně po zhlédnutí této verze mám velkou chuť se podívat i na verzi původní. PS: Zařízení domu jakož i jeho interiér se mi vůbec nelíbilo. Myslím si, že takto skoro futurologicky si může dům zařídit pouze blázen. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natáčen postupně, jak se odehrává děj. (Frankooo)

Reklama

Reklama