Reklama

Reklama

Dva přátelé a nájemní strážci pořádku se ocitnou v městečku, kterému vládne nelítostný rančer. Jejich práce se zkomplikuje příjezdem mladé vdovy. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

Falko 

všechny recenze uživatele

Ed Harris sa podpisal asi najviac pod tymto filmom, teda nielen ako reziser, ale aj producent, scenarista a herec, pricom sa mu podarilo zohnat do hlavnych uloh par znamych hollywoodskych hviezd vdaka ktorim je tento film zaujimavejsi alebo zabavnejsi, len skoda, ze sa nieco v druhej polovici pokazilo. Mozno to bol prave scenar alebo dialogy, ktore mi nesadli, ale mozno si chcel Ed Harris natocit iba jednoduchy western len tak pre seba a nechcel sa hrat na ziadneho skuseneho velikana, ako sa to napriklad viackrat podarilo Clintovi Eastwoodovi. Takze opät je tu western s hviezdnym obsadenim - Jeremy Irons v ulohe zaporaka je ako vzdy super - len jednoducho netreba nic velke ocakavat. ________ Ed Harris - (Virgil Cole) +++ Viggo Mortensen - (Everett Hitch) +++ Jeremy Irons - (Randall Bragg) +++ Lance Henriksen - (Ring Shelton) +++ Renée Zellweger - (Allison French) +++ James Gammon - (Earl May) +++ Timothy Spall - (Phil Olson) +++ Produkcia: Ed Harris, Toby Emmerich +++ ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Western bez střílečky je jako kovboj bez koltu a že se jimi tady až na vzácné výjimky šetří, to by snad ani nevadilo. Horší je, že v tomto až příliš pozvolném vyprávění chybí napětí (a z banálních dialogů ho těžko vykřešete), které by tento příběh posouvalo více kupředu a učinilo ho poutavějším. Ed Harris coby scenárista a režisér vysloveně nezklamal, ale ani nenadchnul. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Western, ktorý svojim zámerným retro štýlo, ako vystrihnutým z 50. rokov, zaujme najmä preto, že vznikol v 21. storočí a my by sme naopak očakávali zase nejaké to posúvanie hraníc a sebareflexiu. Našťastie si Harris zahral v sci-fi westerne až o pár rokov neskôr, mimochodom vo WW by ste ho od Virgila Colea sotva rozoznali. Prvé dve tretiny idú vo vyšľapaných koľajách, ale aspoň riadne namazaných, aby v posledných pasážach Appaloosa sa predsa len vydala trochu menej tradičnými cestičkami, samozrejme by tu absencia záverečného súboja bola jednoznačne chybou. Všetci do svojich úloh perfektne sadli, len Spall a Henriksen mohli dostať kľudne viac priestoru. 70% a pre westernových nostalgikov jasná lahôdka. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ed Harris vzal pár let starou westernovou knížku, sehnal si spoluscénáristu, sebral něco peněz, obvolal pár kolegů, sednul na režijní sesli a natočil poměrně realisticky vypadající western. Realismus = přestřelky trvají pár sekund, ženy jsou jaké jsou, a pohodlní měšťáčkové jakbysmet. Zbytek je ale naopak ryzí klišé, kdy hlavní hrdinská dvojice si je věrnější než věrná, a řečmi o přátelství na život a na smrt tráví více času než je zdrávo. A tím "více" myslím, že propagační texty a trailery vyvolávající v divákovi dojem, že se tu střílí hodně a často, už nemůžou být lživější. Appaloosa totiž vůbec nestojí na akci (byť tou se vždy uděje konečné řešení nějakého problému) - stěžejní jsou frajeři Harris a Mortensen, kteří to mají všechno tak nějak na háku, protože drsňáků s bouchačkami na té špatné straně zákona poslali šest stop pod zem tolik, že by se na jejich prkenně ztuhlých předvrtaných mrtvolách dala postavit transamerická železnice. Špičkování s padouchy a polopadouchy (Lance Henriksena ve vedlejší roli si při troše nepozornosti nemusíte všimnout) je tím nejlepším, co se dá v jejich společnosti zažít, a naštěstí ho taky není úplně málo. Harrisova nejistota ve vztazích se ženami je sice taky svým způsobem vtipná, ale kvůli tomu se na westerny nedíváme, že. A ona to není na Appaloose jediná "tak trochu jiná" věc - přímočará zápletka s Jeremym Ironsem se párkrát převrátí naruby, a to poměrně nečekaně, ale bohužel promluvy o tom jak se svět, respektive společnost, změnila, nepůsobí vzhledem k do té doby jasně narýsovaným hrdinům moc přirozeně. Není to sice v žádném případě špatné, ale to, že se to kritikům líbilo podstatně víc než divákům, svědčí o tom, že to šlo natočit podstatně... lépe, zajímavěji, zábavněji. 60% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrnej western, kterej se asi snaží mírně napodobovat Wyatt Earpa, ale moc mu to nejde, většinu z téměř dvouhodiný stopáže zabíraj jen kecy, ale po nějaký pořádný přestřelce ani vidu, ani slechu a když už se teda Ed Harris přece jen k nějaký odhodlá, tak je taková nemastná neslaná a ještě trapně krátká. Krom toho Reneé Zellweger se na roli moc nehodila a duo Ed Harris - Viggo Mortensen taky nic moc teda ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Ještě než se vůbec začal film natáčet, už se jednalo o pokračování. (HappySmile)

Související novinky

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (více)

Reklama

Reklama