Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (127)

laserr

všechny recenze uživatele

Nedávám tomu odpad!, protože je to úplně první film a začátky jsou vždy těžké. Nedávám tomu ani 5*, protože to nemá děj. Nedávám tomu 1*, protože to přece jen má na víc. Nedávám tomu ani 4*, protože to má pouze 2s. Nedávám tomu 2* ani 3*, protože to značí průměr, ale tenhle film je všelijaký, ale rozhodně ne průměrný. Nedávám tomu žádné hodnocení, protože to na mě nemá žádný efekt, jaký to muselo mít ve své době, takže mi nepřísluší něco takového hodnotit. Ale jsem šťastný, že jsem konečně viděl film z 19. století. ()

Shizle 

všechny recenze uživatele

Film důležitý zejména pro ty, kteří doteď pochybovali o tom, zda vůbec můžeme Muybridgeovi sekvence fotografií a jim podobné označovat jako filmy. Snímky z Roundhay Garden Scene už totiž nejsou zachyceny na několik fotoaparátů, ale pouze na jednu kameru. Film se skládá z 20 snímků a ukazuje čtyři postavy pohybující se v anglické zahradě. Technologický pokrok obrovský, zachycen je ale pořád pouze pohyb lidí, podobně, jako u dřívějších sekvencí fotografií. Nasnímáno na kameru s jednou čočkou MkII (Single-Lens Camera MkII), kterou si opět Le Prince navrhnul a sestrojil sám a s kterou vytvořil i své další dva snímky. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ú ž a s n é ! ! ! :-o . . . Z Á Z R A K ! . . . Fotografie se přece nemůžou pohybovat! O tom nelze pochybovat!!! - - - P.S. A pozor! Prohlížení pohyblivých obrázků trvale poškozuje zrak! Nervy nevyjímaje... ;o) . . . O tom jsme nakonec už před válkou hovořili s panem okresním hejtmanem! :-D - - - - - (Poprvé viděno 14.10.1888, komentář zde jako užaslý - stodvacet let a jeden měsíc a jeden den k dobru poté... ;o) ()

Karlos80

všechny recenze uživatele

Někdo musel být první že? Jako historický přínos pro světovou kinematografii a velký krok kupředu dobré, kraťásek se dochoval, takže milovníci průkopnických začátků jen žasnou, možná že bychom jinak byli úplně někde jinde a dívali se na něco jiného, kdoví? Jen tak pro zajímavost, náš průkopník Jan Kříženecký, natočil své první tři snímky až o celých deset let později, to jen pro porovnání. Škoda že to jen není o něco delší, ale hodnotit se to asi jinak moc nedá.. ()

ad-k

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit vzhledem k dvouvteřinové stopáži, nicméně považuji za nesmírně kouzelné nahlédnout do 19. století, kdy film byl v úplných počátcích a vznik takových obrazů spíše alchymií, pro pozorovatele možná až magií. Že se na plátně nic neděje a vidíme pár kroků muže s buřinkou a hůlkou... to je v podstatě úplně nepodstatné. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Nejstarší známý film, který se dochoval. (Kulmon)
  • Ve filmu se objevila režisérova tchýně, která zemřela právě v roce 1888. (Kulmon)
  • Režisér Le Prince vynalezl v souvislosti s natáčením kameru s 16 čočkami, díky níž mohl být každý frame filmunafilmován jednou čočkou. Kameru pak upravil na jednočočkovou, s kterou byl poté pořízen záznam. (mr.filo)

Reklama

Reklama