Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto působivém filmu se idealistický profesor (Robert Redford) pokouší přesvědčit svého studenta (Andrew Garfield), aby v životě udělal něco důležitého, zatímco charismatický senátor (Tom Cruise) ve Washingtonu vysvětluje pochybující televizní reportérce (Meryl Streepová) novou válečnou strategii na Středním východě. Ve stejnou dobu se na druhém konci světa v Afghánistánu dva profesorovi bývalí studenti (Derek Luke a Michael Peña) ocitají za nepřátelskou linií a bojují tu nejen za svobodu, ale hlavně o své holé životy. Napětí roste a tito tři Američané si začnou navzájem měnit své životy zcela nepředstavitelným způsobem. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Spoiler: Ze tří propojených rovin filmu je jedna otevřeně vojenská a ve zbývajících probíhá konflikt na intelektuální rovině, přičemž tyto dvě roviny filmu jsou vůči sobě zrcadlové. V jedné probíhá střet mezi novinářkou a politikem, kdy politik představuje nadřazenou mladou postavu s novým potenciálem snažící se novinářku vmanipulovat do své verze pravdy a který byl pokřiven systémem, v němž se angažuje. Zatímco postarší novinářka, která rozpoznala jeho původní potenciál, když vstupoval do politiky, selhává ve svém boji o nezávislou žurnalistiku. Oproti tomu scéna s profesorem a studentem je postavena, že nadřízenou postavou je postarší profesor, který kdysi rozpoznal potenciál studenta a selhává ve své snaze postrčit ho směrem, který považuje za správný, zatímco u mladého studenta se ukazuje, jak na základě skepse a pasivity, v níž ho systém udržuje, selhává v absenci vůle pro nápravu věcí, které sám identifikuje jako špatné. Všechny postavy tedy během filmu selžou ve svých cílech a pouze v postavě studenta, který v rámci filmu prezentuje naději na zlepšení, zůstává nezodpovězená otázka, jak by se měl zachovat. (Tarmenel)
  • Spoiler: Závěrečnou scénu jedné dějové linie, v níž zemřou dva vojáci, zvažoval Robert Redford udělat jen skrze náhled satelitního vysílání, aby tím zdůraznil odcizení konfliktu v kontrastu, že jejich smrt je pouhá statistika oproti tomu, kdy divák mohl poznat postavy i z lidské stránky, ale nakonec tento nápad zavrhl a dal přednost osobnějšímu pojetí, kdy oba vojáci umírají v přímém kamerovém záběru. (Tarmenel)

Související novinky

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

03.07.2010

Žádný strach, nebude to ten, který nesnáší pavouky a pondělky, tudíž nevznikne bizarní komiksový crossover. Ale jak to vlastně bylo? Kandidátů byly davy. Od Josepha Gordona-Levitta (protože hrál v… (více)

Reklama

Reklama