Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 2

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 088)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Rok 2006 měl nekompromisní řezničinu Hory mají oči, což byl nejvydařenějši hororový remake a nejlepši horor toho roku, 30 dní dlouhá noc je nejlépe uchopenou adaptací comicsu za poslední roky a nejlepšim hororem roku 2007. (Aniž by obsahovala jakýkoliv sociálně-politicko-kritický osten, stačí metažanrová podívaná par excellence). Rodriguez, Snyder a Satrapiové by se povinně měli podívat, jak se adaptuje comics do filmové podoby, přičemž se zachová jeho look a přeloži se jedna řeč (komiksová) do té druhé (filmové) a dynamika a drajv se neztratí, navíc všechny odchylky od comicsu jsou k dobru věci a děj i postavy v něm dělají plastičnějšim(i). Chce to přitom jenom tak málo: trochu saturovat barvy, začit ustavujícím velkým celkem, poté prostřihnout na pečlivě komponovaný záběr s chytrým rámováním a dle comicsového políčka rozestavenou postavou a dát kameře volnost a hybnost, nechat ji propojit dvě políčka do jednoho promyšlenou jízdou. _____ S čistým svědomím můžu řict, že takhle povedená upířina tady nebyla od Near Dark, upířina, která si je vědoma svého předobrazu a silně z něj těží v budování heterosexuálního vztahu hlavní dvojice, jenž je obrácen na ruby, a takhle atmosferická a nekompromisní podívaná tady nebyla od Mlhy. Co sejde na tom, že dialogy jsou horši a plné klišé, když je pronášejí herci, kterým to - a překvapivě včetně zarosteného Harttneta - věřim a co na tom, že ty přechody mezi jednotlivými dny ubírají filmu na efektivitě, když hororů, v nichž patnáctiletí kluci sekají o dobrou polovinu let mladšim holčičkám hlavu sekyrou, je tak zatraceně málo... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

A čakám aj naďalej, kedy už konečne niekto vytiahne dokončený, prepracovaný scenár pre zombie-vampire tematiku. 30 Days of Night patrý medzi obrazovo novodobé, celkom podarené pokusy, lenže má toľko scenárových chýb a hluchých miest, že to priam irituje. (np na začiatku filmu majú upíri ešte superrýchlu pohyblivosť, no potom, keď už ide do tuhého, kráčajú si jak na poobedňajšej prechádzke, a to napriek tomu, že ich kosia s buldozérom na ľad.) Prečo si každí tvorca siahajúci pre tento žáner myslí, že hĺbky postáv a logickosť do nej nepatria? ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, že sem čekal ještě víc, ale i tak jsem vcelku spokojenej. Slade dokázal hned od začátku navodit fakt výbornou atmosféru a díky několika pekelně rychlejm a fakt napínavejm scénám se postupně dostavujou i hororvý prvky a slušná porce krve a musim říct, že to bylo hodně působivý a to všechno doprovozený parádně vytuněnou hudbou, jenže zhruba od poloviny se film začíná Sladeovi mírně vymykat z rukou a místo aby dál budoval a gradoval napětí, tak spíš film povolí a kvůli zbytečnejm rozhovorům a čekáním na nevim co, to i občas nudí. Sice se to Slade pak ještě snaží zachránít několika opět velice působivejma, krvavejma a napínavejma scénkama, zvlášť když Harttnet dostane sakeru a porcuje tam vampíry jak se jen dá, ale takhle zasazený do ničeho to prostě neni ono. Film měl určitě ještě navíc, ale horor je to učitě i tak povedenej ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

David Slade možná umí točit, ale tahle vyvražďovačka mi rozhodně nepřišla ničím nadprůměrná. Umírání bezejmených postav je nuda a upíři mluvící divnou řečí mě vůbec nebrali. Ani ten Josh se sekerou to nijak nezachránil i přesto, že jsem ho po Slevinovi vzal na milost. Snad si u mě Slade vybojuje ostruhy příště. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vážený britský divadelný gentleman Danny Huston v roli lídra upírov v štandardne napísanom horore? Sam Raimi je silný a vynaliezavý producent. Už z úvodných záberov je jasné, že nejde o žiadne béčko. David Slade si može podať ruku so Zackom Snyderom. Je majster na zimomriavky a dokazuje, že aj o upíroch sa ešte stále dá nakrútiť působivý žánrový bonbónik. Len škoda, že nám film miestami servíruje osvedčené žánrové scény, ktorými nás naposledy - po veľmi dlhej dobe - tak potešil práve Snyderov Úsvit mŕtvych (premenené dievčatko alebo identická scénka s nutnou likvidáciu čerstvo nakazeného parťáka). A tiež trochu škoda, že upíri hlavnej „grupy“ neboli individuálne viacej rozvinutí - tak, ako by si s nimi vyhral Guillermo del Toro. Ináč paráda. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Tetování na pravé ruce upíří holčičky je logo německé industriální skupiny Einstürzende Neubauten. (-bad-mad-wolf-)
  • Do niektorých kín šiel film pod názvom "Red Impression". (genetique)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama